Annons

Experternas lussekatter (recept)

Man kan inte misslyckas med sina lussekatter om man följer Birgitta Rasmussons och Jan Hedhs råd! Här får du några av dem!

Experternas lussekatter

Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar har följande tips att ge för saftiga lussekatter: ”Använd kärnvetemjöl, ha i mycket smör, ta inte i mer mjöl än vad som står i receptet även om du tycker att degen är kladdig och grädda dem snabbt på hög värme.”

Annons

Själv följde jag Jan Hedhs recept och han har såklart tänkt på alla dessa saker och så är hans deg allt annat än kladdig. Den är spänstig och lättjobbad och det behövs inte ens mjöl på bakbordet. Han har som vanligt några egna knep för att lyckas med lussekatterna och som pricken över i lät jag en skvätt konjak förgylla dem.

 

Det här behöver du till ca 19 (38) lussekatter:

Deg 1:

Kärnvetemjöl: 350 (700) gr

Strösocker: 1 (2) msk

Jäst till söta degar, färsk, rumsvarm: 40 (80) gr

Annons

Mjölk, 3%-ig, rumsvarm: 2½ (5) dl

Saffran: 1½ (3) gr

♥♥♥

Deg 2:

Kärnvetemjöl: 250 (500) gr

Strösocker: 1 (2) dl

Salt: ½ (1) msk

Kardemumma, malen: 1 (2) msk

Ägg, rumsvarmt: ½ (1) st

Annons

Smör, normalsaltat, rumsvarmt: 125 (250) gram

♥♥♥

Till pensling:

1 ägg + 1 äggula

♥♥♥

Till dekoration:

Russin

Experternas lussekatter
Om du inte vill ha dina lussekatter så här mörka penslar du dem bara en gång med äggblandningen (före jäsning).

Så här gör du:

1. Tag ut mjölk, jäst, ägg och smör ur kylen 1 timme innan så att de blir rumsvarma.

Annons

Experternas lussekatter

2. Stöt saffran (det går bra att stöta med en sockerbit).

Experternas lussekatter

3. Lägg russinen i blöt ca 30 min i lite kallt vatten eller konjak. Slå gärna en skvätt konjak över saffranet så kommer smaken fram bättre.

4. Lägg mjöl och socker i degblandarens bunke.

5. Lös upp jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt saffran. Häll jästblandningen över mjölblandningen.

6. Knåda degen i degblandaren på lägsta hastighet 5-6 minuter.

7. Lägg plastfolie över degen och låt den jäsa 30-45 min på varmt ställe. (Jag satte ugnen på 50 grader en liten stund och stängde sedan av den. Det var perfekt att sätta in degbunken i den ljumma ugnen.)

8. Blanda mjöl, strösocker, salt och kardemumma (deg 2) och häll över den jästa degen. Lägg sist över ägget.

Annons

9. Kör degblandaren på låg hastighet ca 5 minuter. (Degen är nu ganska hård.)

10. Tillsätt smöret i småbitar, öka sedan degblandarens hastighet och arbeta degen 10 min så att den blir elastisk.

11. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 30 min.

12. Låt russinen rinna av ordentligt i en sil. Lägg dem sedan på hushållspapper.

13. Tag fram ugnsplåtar och 2 (4) bakplåtspapper.

14. Vispa upp ägg och äggula till penslingen med en gaffel och ställ åt sidan.

15. Dela degen i 2 (4) delar, som vardera delas i 9-10 bitar (bitarna ska väga ca 60 gr/st).

16. Rulla bitarna till bullar, lägg dem på arbetsbänken och täck med en bakduk. Låt dem vila 5 min.

Experternas lussekatter

Annons

17. Rulla ut bullarna till långa rullar och forma dem enligt bilderna nedan.

Experternas lussekatter

Rulla ändarna utifrån och in, från båda hållen.

Experternas lussekatter

Rulla på tills det inte finns mer att rulla.

Experternas lussekatter

17. När lussekatten är formad läggs den på en bakpappersklädd plåt. (Tänk på att lussekatterna kommer att jäsa till dubbel storlek så lägg dem inte för nära varandra.) Stick ner russinen hårt så att de inte blir torra eller poppar upp under gräddningen.

Experternas lussekatter

18. Pensla lussekatterna med äggblandningen och låt den torka 15 min innan du lägger bakduk över lussekatterna (bakduken fastnar annars i degen). Låt jäsa till lite mer än dubbel storlek, ca 45 min.

Annons

19. Sätt ugnen på 250 grader.

Experternas lussekatter
Om du vill ha ljusare lussekatter kan du dra ner ugnstemperaturen till 225 grader.

20. Grädda lussekatterna gyllenbruna 8-9 minuter.

21. Pensla dem ännu en gång med äggblandningen så snart de tagits ut ur ugnen så blir de blanka.

♥♥♥

Receptet på lussekatter är taget ur Julens söta av Jan Hedh.

Sockerbagarens saffransskorpor

♥♥♥

Tips till dig som ska använda saffran! Klicka här!

 ♥♥♥

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Annons

Adventskaka med dadlar, valnötter, choklad, apelsin och konjak

Klicka här för recept till världens godaste adventskaka!

Sockerbagarens saffransskorpor

Klicka här för recept på sockerbagarens saffransskorpor!

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Klicka här för recept på mjukt pepparkakshjärta!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

Klicka här för recept på Monikas spröda pepparkakor!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar