Håkan Juholt och jag

Äntligen svarar Håkan Juholt! Han säger att det inte var han som skällde ut mig, utan av en annan Håkan, som nu är död… Skrolla ner och läs Håkans egen kommentar!

Håkan Juholts sexsamtal till mig gav eko i pressen. Eller snarare antisex-samtal för han ringde och skällde ut mig för att han tyckte det var för mycket sex i ungdomsbilagan På G som jag var redaktör för på 90-talet, en bilaga till lokaltidningen Östran. Detta var det första som dök upp i huvudet, tillsammans med ett fniss, när jag hörde att valberedningen föreslagit samme Juholt till partiledare för socialdemokraterna.
Kunde inte låta bli att berätta anekdoten i ett inlägg på Facebook för min kollega Agneta Adeen, som är nyhetsreporter på Östran. På den tiden var Håkan vår fotografkollega på redaktionen i Oskarshamn, tror jag om han inte redan hunnit bli lokalredaktör i Högsby, en tjänst som han fortfarande innehar, fast han varit tjänstledig i 16 år. Agneta, som tröttnat på alla hyllande tal om den forna kollegan, behövde någon som åtminstone höjde ett ögonbryn, så Agneta tände direkt och gjorde en grej i Östran, klicka här för att läsa artikeln. (De vill ju så klart fortsätta att vara kritiskt granskande på Östran, även om Juholt fortfarande är anställd och alla så klart är stolta. Läs chefredaktör Ulf Carlssons debattinlägg här.)

Annons

Håkan Juholt gillade inte sex i tidningen för ungdomar och jag hittade den 18 år gamla bilagan i gömmorna. Foto: Andrew Jones

Det roliga är att när jag läste den gamla tidningen så var det verkligen oantastligt, en historik över hur man sett på onanin genom tiderna som jag skrivit, en enkät bland ungdomar om vad de tyckte var en lämplig ålder för sexdebut samt presentation vår nya sexexpert, barnmorskan och sexologen Catharina, och hennes svar på ungdomarnas frågor, av typen ”Är min snopp liten?” osv.  Samt en topplista på låtar som handlar om onani på ett eller annat sätt.
Knappast ingenting som ens upprört en Kamratpostenläsare ens på den tiden…  jag fattar faktiskt fortfarande inte varför Håkan Juholt blev så upprörd.

Senaste kommentarer

 • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
 • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
 • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
 • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
 • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter
 • Håkan Juholt

  Hej Gunilla jag har aldrig någonsin ringt dig om någon som helst synpunkt vad du skrivit i någon tidning någon gång. Däremot vet jag att det vid denna tidpunkt, 1993 fanns flera Håkan anställda vid redaktionen, varav en tragiskt har lämnat oss, men som var väldigt engagerad i missionskyrkan.
  Vi delade förnamn och efternamnen var ganska lika.
  Du har all rätt att minnas fel.
  Så också jag, men i det här faller gör jag det inte.
  Vänligen
  Håkan

 • Gunilla

  Hej Håkan!
  Nej, det var inte Håkan Isefjord som ringde, då hade jag inte blivit det minsta förvånad, eftersom jag kände till hans värderingar väl.
  Det var du som ringde (eller någon som utgav sig för att vara Håkan Juholt) vilket redan då förvånade mig oerhört, eftersom vi ändå var så pass jämngamla.
  Så ord står mot ord, är jag rädd.
  Vänligen Gunilla
  P.S Jättekul att du tog dig tid att svara, det uppskattas! Om det nu är du den här gången, är mer osäker nu än 1993… yahoo-mejlkonto kan vem som helst kanske skaffa i ditt namn?

 • Fredrik Nygren

  Hej!
  Jag vet inte vem som ringde. Däremot minns jag att Håkan I reagerade kraftigt på knäcket. Hur Håkan J reagerade minns jag däremot inte.

 • Gunilla

  Hej Fredrik!
  Jag fick höra (av bland annat Håkan Juholt i hans telefonsamtal till mig och lite senare av På G-medarbetaren Roberth Walve, som också var stationerad i Oskarshamn) att ”alla” på oskarshamnsredaktionen hade reagerat starkt. Men det var Håkan Juholt som ringde. Inte Håkan I.
  Håkan J kanske tyckte det var bättre att han ringde, än att Håkan I gjorde det, så han erbjöd sig, rentav för att skydda mig på något bakvänt sätt, vad vet jag? Faktum är att jag nämnde det redan till Agneta Adeen när hon intervjuade mig förra veckan ”att det var så oväntat att det var just Håkan J, som var nästan jämngammal. Hade det varit Håkan I hade jag blivit mindre förvånad…” Hon strök dock passusen om Håkan I, för det blir ju märkligt för alla som inte kände honom.

 • Lotta Lindqvist

  Hej!
  Jag var också med vid den tiden, och kan garantera att jag inte var en av dem på Oskarshamnsredaktionen som reagerade på något särskilt sätt. Tvärtom gjorde jag vissa bidrag till På G, bland annat på temat sex. Dessa handlade om att tjejer och killar fick tycka till om erotisk film. Jag minns en viss tryckt stämning kring mig i samband med detta. Men den enda jag kommer ihåg som var öppet upprörd var Håkan I. Dåvarande nyhetschefen var mest nervös över den uppkomna situationen och försökte nog parera. Om Håkan Juholt hade någon åsikt minns jag inte.

 • Gunilla

  Hej Lotta!
  Ja, det hade inte varit alls oväntat om Håkan I hade ringt, alla visste ju att han var starkt religiös. Alltså var det extra oväntat att det var just Håkan Juholt som ringde och därför minns jag det så tydligt. Det var inte ju två män man blandade ihop särskilt lätt, Juholt och Isefjord, trots samma förnamn.

 • Agneta Adeen

  En sak är väldigt klar.
  När jag intervjuade Gunilla Håkansson om detta sa Gunilla följande:
  ”Om det hade varit Håkan I som hade ringt hade jag inte blivit förvånad. Han var väldigt religiös och stod för det. Men jag minns händelsen just därför att det INTE var Håkan I. som ringde.
  Det var så konstigt att Juholt ringde. Han hade egentligen ingen anledning och det är därför som händelsen estat sig fast.”

  Jag hade dock INGEN SOM HELST anledning att blanda in Håkan I i detta. Det är en person som tyvärr inte finns bland oss längre och som INTE kan försvara sig. Kanske tog Håkan Juholt på sig att ringa eftersom Håkan I var så upprörd.

  Kanske har Håkan J glömt att han tog på sig detta. Jag har ingen anledning att misstro Gunilla Håkansson i detta.
  Agneta

 • Gunilla

  Hej Agneta!
  Jo jag tryckte på att jag blev så överraskad över att det var Håkan Juholt som ringde, det var jättekonstigt och därför minns jag det.

 • Agneta Adeen

  Så minns jag det också. Att du tyckte att det var jättekonstigt att ”fel” Håkan ringde!