Annons

SEMESTERTIPS: Pärlor på Österlen och Sydkusten

006

En dagsutflykt till Österlen börjar alltid med förmiddagsfika hos bagarmästaren Jan Hedh på hans kafé Olof Viktors i Glemminge. Om man kan välja en dag mitt i veckan är det inte lika trångt bland borden och man behöver inte vara rädd att kardemummabullarna, citronmarängpajen eller mangoyoghurtglassen – mina absoluta favoriter! 🙂 – ska ta slut. Det finns två kaféer inne i den stora kringbyggda gården och en uteservering på den kullerstensbelagda gården där Gert sitter och njuter i solskenet. Jag brukar avsluta besöket med en tur in i gårdsbutiken.

Annons

När vi är mätta och belåtna kör vi vidare till Bo Ohlsson i Tomelilla, som är Skånes Ullared och där man kan köpa allt som man köper i Ullared. När Gert och Minni fått sitta och vänta på mig och jag fyllt bilen kör vi vidare för att äta lunch på ett av våra favoritställen. På vägen dit kör vi in till Ingelsta Kalkon, strax utanför Tomelilla, för att fylla kylväskan med lite godsaker. (Här kan man också äta lunch.) När kylväskan är nästan full kör vi en liten bit till och stannar i Skåne-Tranås för att köpa choklad hos Österlenchoklad med fabrik och butik i det gamla skolhuset. (Här finns också fika och glass.) Sedan är kylväskan mer än full och vi kör vidare till Brösarps Backar.

Annons

Där stannar vi på underbara Brösarps Gästis, som är vida känt för sin Äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon. Jag undrar om någon lyckats äta upp den portion som serveras där. På Brösarps Gästis sitter vi antingen ute på terrassen eller inomhus. När vi har Minni med och vill sitta inomhus väljer vi puben och går då till höger när vi kommer in. Det första den underbara personalen gör när vi slagit oss ner är att hämta en skål med vatten och en skål med köttbullar till Minni. Sedan får vi se på menyn!

005
Mysiga Brösarps Gästis som är både restaurang och hotell och nu också har ett lyxigt spa! (Foto: Brösarps Gästis)
iphone 482
Här är Minni välkommen och blir bortskämd som ingen annanstans!
Annons

På vägen hem kör vi ner till Sydkusten, till Öja utanför Ystad, och dricker eftermiddagskaffe hos Åbergs Trädgård och hälsar på Kjell Åberg, en gammal pingisdomarkompis till Gert. Kjells dotter är femte generationen där och Kjell berättar gärna om sin gammelfarfar som startade handelsträdgården 1872 efter att godsägaren han var anställd hos anklagat honom för stöld när han köpt ett par nya vadmalsbyxor. Då blev Kjells farfarsfar så förgrymmad att han gav sig iväg och lade grunden till denna oas utanför Ystad, vilket vi alla är jättetacksamma för.

iphone 694
Blomsterprakten är en fröjd för ögat! Och trädgårdskaféet är en fröjd för gommen!
iphone 243
I september är det dags för Kjell att skörda sitt vin!
Annons
iphone 242
Slanggurkorna används i kaféet där man kan äta de underbaraste lunchtallrikar fyllda med allt gott som odlas i trädgården! Jag brukar alltid köpa en påse lavendelskorpor med hem. Klicka här för recept på Lucys Rabarbermarängkaka, som är den stora favoriten bland kafébesökarna!

Här kan man bo på Österlen: http://www.osterlen.com/sw/list.asp?parID=263

 

Annons

 

Dela på:

2 kommentarer till “SEMESTERTIPS: Pärlor på Österlen och Sydkusten”

  1. Monika skriver: 10 juli, 2015

    Det finns ännu fler tips på ställen att bo på via: http://www2.visitystadosterlen.se/sv/boende?filter=c%3D14079


    1. Gunilla skriver: 10 augusti, 2015

      Tusen tack för länken, Monika!


Annons

Laddar