Lakritsens dag – den 12 april!

Fick ett sms av min syster – det är Lakritsens dag i dag! Herrjösses, vilken tur hon påminde mig – eller upplyste mig, annars hade jag missat denna största av helger ännu ett år.
Det är Licorice International som står bakom och konstigt nog firades dagen första gången 2004 i USA. Men amerikanarna förstår sig väl inte på lakrits – de kallar rött, segt godis för ”red licorice”, fast det inte är ett uns lakrits i! Detta och myckat annat intressant för oss lakritsälskare kan man läsa i hoken  ”Lakrits – en kärleksförklaring i svart”, av Annica Triberg, Annika Wallin och Albert Håkansson (nej vi är inte släkt). Boken utkommer – idag såklart!

Annons

Sprillans ny lakritsbok. 125:- kostar den.

Jag har bara hunnit bläddra i boken , med tiltagande drglande som följd, men den verkar vara häftig och varenda godis du minns eller älskar (om du är lakritsälskare) är med, nästan (se Lakritol nedan) , men också historia och lakritsrecept (t ex lakritssill,  älggryta eller limpa med smak av lakrits?) och här berättas om saker som jag aldrig hört talas om innan. Som svart vitlök med smak av – just det lakrits. Jag  tror det kan bli svårt att slå trion på fingrarna. De har helt enkelt skapat en lakritsbibel.

Hur ska man fira idag då?
Tja… man hade ju tänkt ta det lite lugnt efter allt frossande i påsk, men en liten ask med koncentrerad italiensk lakrits kan aldrig blir fel? Förr fanns en fantastisk pillerburk med koncentrerad lakrits som Nordchoklad gjorde som hette Lakritol, som jag trodde förvunnit från marknaden, men som nu görs av Carletti och fortfarande tycks gå att köpa på COOP och i Brugsen i Danmark – håll utkik vid nästa Danmarksbesök.

Lakritol - Nordchoklads gamla flaggskepp finns fortfarande i Danmark.

Nordchoklad, som gjorde ganska förfärlig choklad, hade fabrik i Kalmar när jag var liten, men dessa bortrationaliserades för många år sedan. Väldigt synd, för lika hemsk som deras choklad var, lika fantastisk var deras lakrits.

Ha nu en glad lakritsens dag! Läs mer om mina tips på olika sorters lakrits och inköpsställen här!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter