Livsfarligt fredagsmys

Avokado som är så gott - hur kan det vara dödligt gift för vissa djur!

Avokado – vårt dödliga fredagsmys. Jo, för oss människor är det ju nyttigt, men för de allra flesta djur och i synnerhet fåglar är avokado giftigt, det innehåller persin som dödar vissa fågelarter inom ett par dygn efter att den ätit avokado. Symtomen är kräkningar, diarré, andnöd, förstoppning, ödem. Varken nötkreatur, hästar, getter, kaniner, fåglar, hundar, katter eller fiskar klarar avokado. Giftet finns i frukkött, skal, blad, kärna och bark samt löv på trädet. Fåglar (och fiskar) tycks vara särskilt känsliga för denna giftig förening, som är svampdödande.
Kolla här om du vill läsa mer!

Annons

Så vi förvarar våra godsaker i ett stängt skåp och avnjuter de krämiga frukterna när våra små papegojor har gått och lagt sig.  Märkligt att den sak är dödligt för en art och nyttg för en annan,eller hur? Men det är som med bär, vissa är giftiga för oss och inte för fåglar och med avokado är det tvärtom. Fler giftiga växter för hund och katt hittar du om du klickar här.

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter
  • Jag blev väldigt förvånad när vi köpte vår dvärghamster och personalen i butiken berättade att han kunde äta vad som helst, utom just avokado, som var livsfarligt för honom. Det var tur att vi fick veta det för det är ju annars nära till hands att ge till ett husdjur som gillar sallader och grönt i övrigt.


Annonssamarbete med IQ