På norsk tur i tryckeriet

Här kan man se när Allas ska tryckas.

Vi hälsade på Aller trykk i Norge, där Allas trycks. WOWAnne Karin Gondrosen, projektledare på tryckeriet tog emot oss med öppna armar och det var sannerligen mäktigt att skåda – och höra…
Först fick vi se hur planeringen såg ut, Allas var inlagda på ett tryckschema, och skulle tyvärr inte gå i tryck förrän ett par dagar senare.

Annons

Anne Karin, Lotta och Boel.

Sedan tog Tor Larsen oss med på en tur i det enorma tryckeriet. Först hamnade vi i något som såg ut som ett papperslager. Men Tor förklarade att det INTe var något lager, här förvarades bara papper för de allra närmaste dagarna… då förstår man lite hur många tidningar som trycks här.

Boel tar betcäkning, ifall pappersbalarna skulle välta, Lotta och Tor tittar på...

Därefter kom vi rakt in till en av de stora tryckpressarna. Jag har sett många tryckpressar i min dag, men detta var det snabbaste någonsin! Sakta rullade balarna fram automatiskt mot tryckpressen, som sedan tryckte i rasande fart.

Enrom tryckpress som är ultrasnabb!

I rasande fart spottas sektionerna ut.

Här kommer en sektion av tidningen, i detta fall danska Q.

Efter tryckning rullas varje sektion upp på enorma rullar.

Enorma rullar med en sektion av tidningen.

Direkt efter tryckning rullas varje sektion av tidningen upp på enorma rullar, som sedan sätts på en stor häftningsmaskin, som snabbt som ögat sätter ihop sektionerna till en hel tidning.

Rullarna fortsätter till häftningsmaskinen. Varje rulle innehåller en del av tidningen, som här häftas ihop till en hel tidning, även detta i rasande fart.

Öronbedövande och imponerande!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter