Pärlor på Österlen

Hela Österlen är ju en glimmande utflyktspärla, men det vackra Sträntemöllas naturreservat hade jag tidigare aldrig sett, trots att jag är en rätt hängiven österlenbesökare. Nu när min bästis Malin, min bror Johan och jag hade en förmiddag över såg vi till att utnyttja den ordentligt.

Annons

Scener i Richard Hoberts film Glädjekällan spelades in här, vid Forsemölla, som ligger i naturreservatet. Just i försommartid dessutom.

Ett smultronställe i ordets rätta bemärkelse, underbart vackert och verkligen inte vid allfarvägarna, så det känns lite speciellt att vandra runt nästan ensam i ett sådant underskönt landskap. Inte konstigt att Richard Hobert valde att spela in delar av sin film ”Glädjekällan” här!

Johan i bäcken i Sträntemölla. Han fotograferar Malin, som står på den lilla bron över bäcken.

Hittade ett konstigt kastanjeträd, som hade blommor med både hästkastanj och äkta kastanj på samma träd! Kan någon förklara?

Hästkastanjblommor och äkta kastanjblommor - på samma träd! Märkligt, eller?

Den mäktiga, restaurerade Kungagraven i Kivik från bronsåldern har jag däremot sett massor med gånger, jag tröttnar aldrig.

Kungagraven i Kivik på insidan.

Och inte nog med att upplevelsen är mäktig, med det enorma stenröset och de magnifika hällrisningarna, det finns dessutom ett förtjusande fik inpå knutarna, där man kan pusta ut med hembakat efter dessa imponerande intryck.

Johan och Malin på toppen av kungagraven.

Nästa stopp var också en grav, men en betydligt modernare sådan. Fritiof Nilsson Piraten begravades på Ravlunda kyrkogård och där hittar man denna, fullkomligt underbara inskription: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”

Fritjof Nilsson Piratens gravsten på Ravlunda kyrkogård.

Haväng är ett annat favoritutflyktsmål. Liksom den fantastiska Skepparpsgården som ligger precis ovanför Haväng, som är ett vandrarhem, men också ett fik.

Malin strosar på Haväng.

På vägen hem stannade vi i en alldeles fantastisk lanthandel i Vitaby där vi köpte mycket gott lammkött. De hade en charkdisk som jag minns dem från sent sextiotal, men massor av goda, äkta charvaror, trevligt bemötande och hög servicenivå!

 

 

Vandrarhemmet i Haväng, Skepparpsgården.

 

 

Österlen är ett av världens bästa utflyktsområden, tro mig!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter