Det här behöver du till 18 stora muffins:
Smeten:
Ägg, medelstora, rumstempererade: 4 st
Smör, normalsaltat, mjukt: 175 gr
Mjölk, rumstempererad: 2 dl
Vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl): 6 dl
Strösocker (eller råsocker): 1½ dl
Bakpulver: 2 tsk
Fyllningen:
Äpplen, normalstora (ca 150 gr/st): 3 st
Kanel, malen: 2 msk
Kardemumma, stött: 1 msk
Brun Farin Strö (OBS! klumpar inte!) (eller vanligt farinsocker): 1 dl
Toppingen:
Smör, normalsaltat (att smälta): 75 gr
Mandel (att hacka): 100 gr
Brun Farin Strö (eller vanligt farinsocker): 1 dl
Kanel, malen: 1 msk
Kardemumma, stött: ¾ msk
Så här gör du:
1. Tag fram 4 ägg, 175 gr smör och 2 dl mjölk minst 1 timme i förväg så att de blir rumstempererade. Tärna smöret och lägg i en stor bunke. Passa samtidigt på att lägga 75 gr smör till toppingen i en liten kastrull utan att sätta på spisplattan.
2. Förbered 18 stora muffinsformar.
3. Lägg 6 dl mjöl i en liten bunke och rör ner 2 tsk bakpulver. Ställ åt sidan.
4. Hacka 100 gr mandel ganska fint och lägg åt sidan.
5. Gör fyllningen: Lägg 1 dl Brun Farin Strö, 2 msk kanel och 1 msk kardemumma i en stor plastpåse, sätt en klämma om påsen och skaka om. Skala äpplena, tag bort kärnhusen och skär dem i mindre bitar. Lägg äpplebitarna i plastpåsen och skaka om tills de täcks av kryddblandningen.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Gör toppingen: Smält smöret (75 gr) i kastrullen och stäng sedan av plattan. Tillsätt 1 dl Brun Farin Strö medan plattan är varm och rör om tills det smält. Tillsätt 1 msk kanel och ¾ msk kardemumma och rör om. Tillsätt mandelhacket och rör om. Ställ toppingen åt sidan.
8. Vispa 175 gr mjukt smör och 1½ dl socker med elvisp på högsta fart 5 minuter.
9. Knäck ner 4 ägg, ett i taget, i smörblandningen och vispa 3 minuter med elvispen på medelhastighet.
10. Rör ner 2 dl rumsvarm mjölk försiktigt.
11. Sikta ner mjölblandningen med en sil i 2-3 omgångar. Blanda försiktigt men väl så att allt mjöl blandas in i smeten.
12. Fyll muffinsformarna så här:
a) Lägg en klick smet i botten på varje muffinsform.
b) Lägg en sked fyllning ovanpå och fördela sedan resten av smeten i muffinsformarna.
c) Skeda över toppingen och strö över ett par äppelbitar, om du fått några över.
13. Kör in muffinsen på fals 2 (näst nedersta falsen) i ugnen och grädda dem ca 30 minuter i 175 grader eller tills provstickan känns torr när du sticker ner den mitt i en muffins.
14. Tag ut muffinsen ur ugnen och ställ dem på ett galler att svalna, gärna med en bakduk över.
Muffinsen håller sig saftiga ett par dagar och går utmärkt att frysa. Toppingen är godast och knäckigast när muffinsen är nybakade. Efter förvar i plastpåse eller i frysen blir toppingen mjuk.
Vill du ha fler muffinsrecept?
Klicka här för recept på snabba blåbärsmuffins!
Klicka här för recept på hallonmuffins med sting!
Klicka här för recept på kanelmuffins med banan, choklad och valnötter! Perfekta att baka när du har övermogna bananer!