Annons

Chokladpavlova – läckraste festdesserten (recept)

Det här är världens läckraste nyårsdessert som jag gjort efter Roy Fares recept. Chokladkrämen och chokladsåsen kan du göra några dagar före och förvara i plastburkar i kylen. Marängbottnarna kan du baka dagen före och förvara i den avstängda ugnen över natten. Sedan är det bara att sätta ihop pavlovan och dekorera den när hummern och oxfilén är äten!

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

Kontrollera att du har det här hemma innan du sätter igång:

Mörk choklad, 55-70%: 75 gr

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 100 gr

Ägg, medelstora: 5 st

Mjölk, 3%: 2 ½ dl

Vispgrädde: 5 dl

Smör, osaltat/normalsaltat:  30 gr

Annons

Strösocker:  3 ½  dl

Vaniljsocker, kakao, maizena, vitvinsvinäger (eller vit balsamvinäger) + chokladkaffebönor eller annat chokladgodis till dekoration

Annons

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

Till marängbottnarna behöver du (finns med i ingredienslistan ovan):

Mörk choklad, 55-70%: 75 gr

Äggvitor, rumsvarma: 5 medelstora (140 gr)

Strösocker: 2 ½ dl (225 gr)

Maizena: 1 msk

Vitvinsvinäger (vit balsamvinäger går utmärkt): 1 tsk

♥♥♥

Till chokladkrämen som ska läggas på marängbottnarna behöver du (finns med i ingredienslistan ovan):

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 75 gr

Äggula: 2 st (30 gr)

Annons

Strösocker: ¾ dl (60 gr)

Maizena: 2 msk (16 gr)

Mjölk, 3%: 2 ½ dl (250 gr)

Vaniljsocker: 1 tsk

Smör: 15 gr

♥♥♥

Till chokladsåsen som ska ringlas över marängbottnarna behöver du (finns med i ingredienslistan ovan):

Strösocker: ½ dl (65 gr)

Kakao: ½ dl (20 gr)

Vispgrädde: ¾ dl (75 gr)

Smör: 15 gr

Annons

♥♥♥

Till montering och dekoration behöver du (finns med i ingredienslistan ovan):

Vispgrädde: 4 dl

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 25 gr

Kakao

Chokladkaffebönor eller annat chokladgodis

♥♥♥

Så här bakar du marängbottnarna:

1. Separera vitor och gulor från kylskåpskalla ägg (det är lättast då). Låt vitorna stå framme 30-60 minuter innan du vispar dem så spricker marängen inte så lätt när du gräddar den.

Chokladpavlova
Smält chokladen i ett vattenbad på spisen och låt den sedan svalna.

2. Hacka 75 gr choklad till marängbottnarna (55-70%-ig) och lägg i en skål och smält i vattenbad i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan att svalna.

Annons

3. Lägg ett bakpapper på en bakplåt och rita upp 2 cirklar – en som är 22 cm och en som är 18 cm.

4. Sätt ugnen på 100 grader.

5. Kör äggvitorna i hushållsassistenten på medelfart, blanda i 2 ½ dl (225 gr) strösocker, lite i taget, när de börjar stelna. (Det går lika bra att vispa med en elvisp i en bunke av glas eller aluminium, ej plast.)

Chokladpavlova
Nu är äggvitorna så styva de kan bli.

6. När vitorna är styva tillsätts 1 tsk vinäger och 1 msk maizena medan hushållsassistenten/elvispen går ett ögonblick till.

Chokladpavlova
Oj, jag missade visst att ringla!

7. Ringla den smälta, avsvalnade chokladen över marängsmeten och marmorera den genom att vända den 3-4 gånger med en slickepott, men inte mer.

Chokladpavlova
Klicka ut den marmorerade chokladmarängsmeten i cirklarna du ritat på bakpapperet och bred ut den.
Chokladpavlova
Med hjälp av en palett får du marängbottnarna runda och någorlunda jämna. Det är inte så petnoga för det ska ligga både chokladkräm och vispgrädde ovanpå dem, vilket kommer att dölja alla skavanker.

 

8. Bred ut marängen i cirklarna och platta till dem ovanpå och runt ytterkanterna med en palett.

Annons

 

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår
De gör ingenting att marängbottnarna spricker. I år gräddade jag mina 3 dagar före nyårsafton och sedan förvarade jag dem i mikron, där det är torrt.

 

9. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 2 timmar. (Det gör inget om de spricker eller inte ser så snygga ut, det kommer inte att synas när du fyllt och dekorerat dem.) Efter 2 timmar stänger du av ugnen, öppnar luckan lite på glänt och låter bottnarna stå kvar tills ugnen har svalnat. Låt gärna marängbottnarna stå kvar i ugnen till nästa dag, om de inte ska monteras samma dag, så håller de sig spröda. Stäng ugnsluckan när ugnen är kall. (De kan också förvaras i mikron.) Kör en stekspade under marängbottnarna och lyft av dem mycket försiktigt från bakpapperet när de svalnat helt, annars går de lätt sönder.

♥♥♥

Så här gör du chokladkrämen:

1. Hacka/bryt 75 gr choklad (70%-ig, gärna med apelsinsmak) i bitar.

2. Blanda 2 äggulor (30 gr), ¾ dl strösocker och 2 msk maizena i en bunke.

Chokladpavlova
Låt chokladen smälta i den varma krämen. Jag har använt choklad med apelsinsmak och nu doftar det gott av den.
Chokladpavlova
När chokladen smält rör du ner en klick smör i chokladkrämen.

 

Annons

3. Häll 2 ½ dl mjölk och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Häll mjölken över ägguleblandningen och rör om. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Koka sedan ytterligare 2-3 min (för att få bort smaken av Maizena) under fortsatt omrörning. Drag kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen, rör om tills den smält. Lägg i smöret (15 gr) och rör om tills det smält.

4. Häll den avsvalnade chokladkrämen i en plastburk med lock och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska monteras samma dag.

♥♥♥

Så här gör du chokladsåsen:

Chokladpavlova
Chokladsåsen är lätt att göra av bara tre ingredienser: kakao, socker och en klick smör.

 

1. Rör ihop ½ dl strösocker och ½ dl kakao i en kastrull. Häll i ¾ dl vispgrädde och rör om. Tillsätt 15 gr smör. Ställ kastrullen på medelvärme (6 om spisplattan går till 12) på spisen ca 5 minuter och rör om då och då så att såsen inte bränner fast.

2. Häll den avsvalnade chokladsåsen i en plastburk med lock och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska monteras samma dag.

♥♥♥

Så här monterar och dekorerar du pavlovan:

1. Om chokladkrämen och chokladsåsen har förvarats i kylen: Ställ fram burkarna med chokladkräm och chokladsås 2 timmar i förväg.

Annons

2. Vispa grädden så att den blir styv. (Kan göras i förväg och förvaras i kylen med plast över.)

3. Kör burken med chokladsås i mikron 10 sekunder så att såsen blir rinnande, den får dock inte vara varm när den ringlas över vispgrädden.

4. Lägg den stora marängbottnen på ett tårtfat. Bred på drygt hälften av chokladkrämen, därefter drygt hälften av den vispade grädden och ringla lite chokladsås över. Riv över lite choklad. Lägg den lilla marängbottnen över, bred på resten av chokladkrämen och vispgrädden. Ringla över resten av chokladsåsen, riv över choklad och pudra över kakao med en tesil. Dekorera med chokladkaffebönor eller annat chokladgodis.

♥♥♥

TIPS PÅ ANNAN GOD NYÅRSDESSERT!

Midsommardrömmar (glutenfritt) recept

Klicka här för recept på lättgjorda minipavlovor med vispgrädde och färska bär!

Chokladtårta med kaffesmak

Klicka här för recept på läcker chokladtårta med kaffesmak!

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Klicka här för recept på glöggmousse med kanderade pekannötter!

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar