Det här behöver du till 9 wienerbröd:
Jäst för söta degar, kall: 20 gr
Ägg, kallt: 1 st + 1 ägg till pensling
Mjölk, kall: 1 dl
Smör, kallt: 75 gr
Vetemjöl: 200 gr (3 1/3 dl)
Strösocker: 3 msk
♥♥♥
Fyllning:
Smör, mjukt: 35 gr
Mandelmassa: 50 gr
♥♥♥
Glasyr:
Florsocker: 4 msk
Vaniljsocker: 2 msk
Vatten: 1 msk
♥♥♥
Gör så här:
1. Mät upp 200 gr (3 1/3 dl) vetemjöl och ställ det i frysen 1 timme.
2. Gör iordning fyllningen: Rör ihop 35 gr mjukt smör och 50 gr mandelmassa med en gaffel. Ställ åt sidan.
3. Rör ut 20 gr kall jäst för söta degar med 3 msk strösocker i en stor bunke. (Det blir flytande efter ca 3 minuter.)
4. Vispa 1 kallt ägg och 1 dl kall mjölk i en liten bunke med handvisp någon minut.
5. Blanda ner äggvispet i jästblandningen och rör om.
6. Blanda ner mjölet i jästblandningen och arbeta samman till en slät deg med en slev några minuter.
7. Lägg plastfolie om degen och lägg den i frysen 15 minuter.
8. Hyvla 75 gr kallt smör med en osthyvel. Packa in skivorna i aluminiumfolie och förvara dem i kylen tills de ska användas. (Det blir ca 20 skivor.)
9. Efter 15 minuter kavlar du ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 35 cm x 20 cm. Var hela tiden noga med att borsta bort mjöl från degen så att det inte kommer in mer mjöl i den. Använd degskrapa om degen fastnar på bakbordet.
10. Lägg smörskivorna längs mitten av degplattan.
11. Vik degen över smöret, först den ena långsidan…
…och sedan den andra.
12. Vik sedan över kortsidorna, först den ena…
…och sedan den andra så att de möts på mitten.
13. Lägg plastfolie om degpaketet och lägg det i kylen 30 minuter så att mjöl och smör får samma temperatur.
14. Efter 30 minuter kavlar du ut degen igen till en rektangel, ca 35 cm x 20 cm. Vik därefter samman degen igen till ett paket och lägg plastfolien om det. Lägg paketet i kylen igen i 30 minuter.
15. Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt.
16. Vispa upp 1 ägg med en gaffel i en liten skål.
17. Gör i ordning glasyren: Blanda 1 msk vatten, 4 msk florsocker och 2 msk vaniljsocker och rör om tills det löst sig.
18. Efter 30 minuter kavlar du ut degen igen till en rektangel, ca 35 cm x 20 cm. Nu ser du tydligt att smöret börjar blanda sig med degen. Vik samman degen igen till ett paket och lägg plastfolien om det. Lägg det i kylen igen i 30 minuter. (Sista gången!)
19. Efter 30 minuter är wienerdegen äntligen klar att bakas. Nu har smöret blandats med degen, som är smidig och fin. Kavla ut den till en fyrkant, ca 32 cm x 32 cm. (Om du hunnit rengöra arbetsbänken kan du kavla ut fyrkanten på ett bakpapper.)
20. Dela degen i 9 delar med en degskrapa, bred en klick fyllning på varje del och platta till fyllningen så att den täcker hela degbiten.
21. Lägg degbitarna på plåten och vik ihop dem som på filmen ovan. Låt dem vila där 30-45 minuter. (Om du vill kan du köra in dem direkt i ugnen, men wienerbröden blir något sprödare om de får vila före gräddningen.)
22. Sätt ugnen på 225 grader.
23. Pensla wienerbröden med det uppvispade ägget precis innan de körs in i ugnen.
24. Grädda wienerbröden strax under mitten i ugnen i 10 minuter.
25. Pensla wienerbröden med glasyren när de svalnat så blir de lika blanka som på bilden nedan.
♥♥♥
Klicka här om du vill du ha recept på rimbobullar, som är läckra som wienerbröd men går snabbare att baka!
Klicka här om du vill ha recept på läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm!