Det här behöver du till 4 portioner:
Benfri stek av hjort, rådjur eller älg: 1 kg
Fond från köttet, som du får vid tillagningen: 2 dl
Haricots verts: ca 150 gr
Champinjoner, färska (gärna bruna champinjoner, de smakar mer): 400 gr
Gul lök: 1 stor
Enbär att krossa: 18 st
Vispgrädde: 6 dl
Smör till stekning
Salt: 2 tsk
Svartpeppar: några drag med pepparkvarnen
♥♥♥
Tips!
• Ibland byter jag ut 6 dl vispgrädde mot 4 dl rysk yoghurt och 2 dl vispgrädde.
• Jag brukar smaksätta såsen med 1 rågad tsk muscovadosocker (ljust eller mörkt), pudra över 2 msk vetemjöl för lite tjockare sås och tillsätta några droppar Colorit så att såsen får mer färg.
• Strax före servering strör jag färska granatäppelknärnor, rosépepparkorn, blomsterströssel eller något liknande över rätten för att det ska se festligt och vackert ut.
♥♥♥
Servera till:
Klyftpotatis eller kokt potatis
Rönnbärsgelé
Syltlök
♥♥♥
Det här behöver du för att göra klyftpotatis:
Potatis: 3-4 st/person
Salt och vitpeppar
Timjan, torkad
Olivolja
♥♥♥
Så här tillagar du steken enklast:
Tjälknöl är det skonsammaste och mest praktiska sättet att tillaga kött eftersom det läggs in djupfryst i ugn som är 75 grader varm och får ligga där i 11 timmar. Köttet blir saftigt och smakrikt och behöver varken saltas eller kryddas. Det tar bara en minut att förbereda steken för ugnen, där den sköter sig själv medan du sover, är på jobbet eller gör något annat. Lägg den frysta steken i ugnen kvällen innan du ska servera köttet, eller flera dagar i förväg (du kan frysa om det tillagade köttet när du skivat upp det). Gör Leif Mannerströms goda enbärssås (kan göras dagen före bjudningen), slå den över köttskivorna och värm alltsammans i ugnen 30 minuter innan maten ska serveras. Serveras med kokt potatis eller potatisklyftor som rostas i ugnen samtidigt som kötträtten värms. Det gäller bara att leta fram två formar som får plats i ugnen samtidigt. Något syrligt tillbehör som syltlök eller rönnbärsgelé är gott till.
1. Sätt ugnen på 75 grader. Tag fram en långpanna och en stekpåse (S eller M räcker till en stek.)
2. Tag fram den frysta steken och krana lite hett vatten på plastförpackningen så att den lossnar.
3. Stoppa steken i fryspåsen och lägg den i långpannan som du kör in mitt i ugnen. Se för säkerhets skull till att inte påsen nuddar vid ugnselementen. (Om du gör flera stekar och av olika köttsorter måste du tänka på att lägga dem i varsin stekpåse så att köttsaften inte blandas. Fyra enkilosstekar får plats i den stora långpannan som hör till ugnen, men kläm inte in fler.)
4. Efter 11 timmar tar du ut steken ur ugnen och häller köttsaften som ligger i stekpåsen i en plastburk med lock att användas till såsen. Fonden är guld värd och ger jättemycket smak till såsen. Ställ burken i kylen eller frys in den om den inte ska användas inom de närmaste dagarna.
5. Packa in köttet i aluminiumfolie och låt det svalna där. Skär det sedan i skivor som du lägger i kylen eller frysen tills det ska användas.
♥♥♥
Så här gör du festrätten med Leif Mannerströms gräddiga enbärssås:
1. Skölj 100-150 gr haricots verts, lägg dem i kokande lättsaltat vatten och koka dem 2-4 minuter. (Om de är riktigt smala räcker det med 2 minuter. De får inte bli mjuka för de ska med in i ugnen en halvtimme.) Slå över dem i ett durkslag och spola dem med kallt vatten så håller de sig gröna.
2. Krossa 18 enbär i en mortel (det blir 2 tsk krossade enbär).
3. Tvätta, torka och skiva champinjonerna.
4. Hacka löken ganska fint.
5. Bryn lökhacket och champinjonskivorna i smör tills de blir mjuka och får fin färg.
6. Tillsätt enbärskrosset och rör om.
7. Tillsätt köttfonden (ca 2 dl), 6 dl vispgrädde och låt puttra ihop några minuter. Smaka av med 2 tsk salt och några drag med svartpepparkvarnen. Här brukar jag tillsätta 1 tsk muscovadosocker (ljust eller mörkt) för smakens skull och pudra över 2 msk vetemjöl för att såsen inte ska bli tunn. Jag tillsätter ½ msk vetemjöl i taget genom att sikta det genom en tesil och sedan vispar jag kraftigt med en handstil så att inga mjölklumpar bildas.
8. Jag tillsätter några droppar Colorit och rör om tills jag blir nöjd med färgen på såsen.
9. Smörj en ugnsform och bred ut köttskivorna som du antingen tillagat under natten eller tagit ut ur frysen och tinat (glöm inte att tina fonden också).
10. Häll över såsen, dekorera med haricots verts och kör in formen strax under mitten i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader när du kört in formen. Ca 30 minuter senare är rätten klar att serveras.
Om du tänker bjuda på klyftpotatis smörjer du en liten form som får plats bredvid formen med kött. Skrubba potatisen ren och behåll skalen på. Klyfta den, bred ut klyftorna i formen, pensla dem med olivolja, salta, peppra och strö över torkad timjan. Kör in formen med potatisklyftor på samma gång som du kör in formen med kött så blir allt klart samtidigt.
Eller servera kokt potatis!
11. Strö över rosépepparkorn och eventuellt någon ytterligare dekoration.
♥♥♥
TIPS PÅ ANNAN GOD FESTMAT!
Klicka här för recept mästerkockarnas bästa tips på hur du ska göra för att lyckas med oxfilén + recept på Leif Mannerströms klassiska rödvinssås!
Klicka här för recept på hummer med Leif Mannerströms goda smörsås (beurre blanc) + rosa dipsås!
Klicka här för recept på Roy Fares läckra chokladpavlova!