Annons

Fiskgryta från Österlen (recept)

En jättegod fiskgryta som jag lagade under en härlig höstvecka i idylliska Baskemölla på Österlen. Med bl a laxtärningar, blåmusslor, vitt vin, saffran och färska örter. 

Fiskgryta som i Baskemölla

Nån gång ibland har vi möjlighet att hyra ett mysigt kaptenshus i Baskemölla på Österlen. Den här gången var det extra härligt i det vackra höstvädret med solen som lyste på alla rostfärgade lövträd och knallröda äpplen som inte hade plockats ännu. Vi beundrade den fantastiska äppeltavlan i Kivik, njöt av Brösarps Gästis goda mat där hunden alltid får en skål med läckerheter innan matte och husse ens fått menyn, en tur till Bo Ohlsson i Tomelilla blev det också och många härliga promenader. Men den största upplevelsen var nog ändå besöken hos Lillehems Utegrisar, som ligger i den natursköna trakten mellan Brösarp och Forsakar. De 3 veckor gamla kultingarna var nog det sötaste jag har sett. Ett besök där kan rekommenderas!

Annons

Liksom förra gången jag var i Baske blev jag sugen på att laga något gott till middag. Förra hösten blev det en fisksoppa och den här gången en jättegod fiskgryta. Resterna värmde vi i mikron dagen efter. Å, så gott det doftade när jag tog locket av byttan! Fiskgrytan var nästan godare dagen efter. Du måste prova den!
Fiskgryta som i Baskemölla
Det här behöver du till 5 portioner:
Laxtärningar, frysta (Ica:s) 2 förpackningar á 300 gr

Blåmusselkött, fryst (Ica:s): 1 förpackning á 200 gr (tag gärna 2 förpackningar så räcker grytan till 6 portioner)

Saffran: 1 kuvert

Vispgrädde: 2½ dl

Vitt vin: 2½ dl

Vatten: 1½ dl

Fiskfond: 2 msk

Purjolök: 1 st (inte för stor)

Vitlök: 3-4 klyftor

Chili: 1 st

Morötter: 3 st

Palsternacka: 2 st

Persilja, bredbladig: 1 förpackning

Gräslök: 1 förpackning

Sockerärtor: 1 påse

Babyplommontomater: 1 förpackning

Smör att steka i: 2 rejäla klickar

Majsstärkelse: 1 msk

Salt efter smak

Annons

Svartpeppar efter smak

♥♥♥

Servera till:

Ett gott bröd
Fiskgryta som i BaskemöllaSå här gör du:

1. Låt 2 påsar laxtärningar och 1-2 förpackningar musselkött tina.

2. Skala och skär 3 morötter och 2 palsternackor i små strimlor eller tärningar.

3. Skölj purjolöken och chilin och skär dem i tunna skivor. Tag bort kärnorna ur chilin om du inte vill ha hetta.

4. Skala och finhacka 3-4 vitlöksklyftor.
Fiskgryta som i Baskemölla5. Hetta upp en stor stekpanna eller en gryta. Tillsätt 2 stora smörklickar och fräs hacket från purjolök, vitlök och chili på ganska svag värme 5 minuter, tills det mjukar men utan att det tar färg.

6. Lägg i tärningar/strimlor från morötter och palsternacka och låt dem fräsa med 5 minuter på ganska svag värme.
Fiskgryta som i Baskemölla7. Häll på 2½ dl vitt vin, 1½ dl vatten, 2 msk fiskfond, 2½ dl vispgrädde, 1 kuvert saffran och rör om. Låt koka 15 min på svag värme.

8. Skölj 1 förpackning babyplommontomater och 1 påse sockerärtor. Lägg dem att torka.

9. Hacka persilja och gräslök och ställ åt sidan.
Fiskgryta som i Baskemölla10. Rör ut 1 msk majsstärkelse i lite kallt vatten och häll i grytan. Rör om och låt puttra 1 minut, tills såsen tjocknar.
Fiskgryta som i Baskemölla11. Tillsätt laxtärningar, musselkött, sockerärtor och babyplommontomater. Låt sjuda 10 minuter.

12. Smaka av med salt och svartpeppar.

13. Blanda ner hacket från persilja och gräslök.

♥♥♥

Hur tokigt det än kan låta är nedanstående rödvin jättegott att dricka till. (79:- för en helflaska.)

Gott till fiskgryta

♥♥♥

Lättlagad fisksoppa

Klicka här för recept på en jättegod fisksoppa som jag lagade förra gången jag var i Baskemölla!

♥♥♥

Äppelmarknaden i Kivik 2018
Äppeltavlan från 2018 års Äppelmarknad i Kivik, gjord av 35.000 äpplen. (Till vänster på tavlan syns Stenshuvud.)
Äppelmarknaden i Kivik 2018
Vackra obelisker från 2018 års Äppelmarknad.
Äppelmarknaden i Kivik 2018
Tips på hur du kan pynta dina träd när löven har fallit av. (Äppelmarknaden i Kivik 2018.)
Baskemölla 2018
Hamnen i pittoreska Baskemölla.
Baskemölla 2018, källan
Källan i Baskemölla där Gudrun Schyman brukar hämta vatten. Det finns en källa till i byn. Kanske därför folk bosatte sig i Baske redan på stenåldern.
Baskemölla 2018
Fint av fallfrukt i Baskemölla.
Baskemölla 2018
Vackert och färggrant i Baskemölla. Här skulle jag vilja bo!
Baskemölla 2018
Enligt Björn Ranelids roman ”Ansikte av eld” blev husägaren religiös och byggde tornet när hans fru reste till Stockholm. Varje år gick han ut med grisen i backen för att låta den ta en sista titt på utsiken över Baske innan den blev julskinka. Undras om det ligger någon sanning i det.
Baskemölla 2018
Här vilar 10 baskemöllabor sedan 1855, då koleran slog till i byn.
Österlen 2018
Årets sista rosor. 

Baskemölla 2018

♥♥♥

Klicka här för recept på läcker laxgratäng med skaldjur!

Läcker laxgratäng med skaldjur

Dela på:

Annons

Laddar