
Det här behöver du till 2 stora franskbröd:
Jäst för bröddegar, färsk: 30 gr
Vetemjöl special: 950 gr
Vatten: 5 dl (500 gr)
Äggula: 1 st (20 gr)
Honung: 20 gr
Smör, rumstempererat: 25 gr
Salt: 20 gr
Vallmofrön, blå (står bland kryddorna i mataffären): ett glas
Gör så här:
1. Tag fram 1 ägg och 25 gr smör i god tid så att de blir rumstempererade. Häll 5 dl vatten i en liten bunke så att det också blir rumstempererat.
2. Lös upp 30 gr jäst i vattnet.
3. Lägg 950 gr vetemjöl special, 20 gr äggula, 20 gr honung och det mjuka smöret i degblandarens bunke. Slå över vattnet med den upplösta jästen. Kör degen på lägsta hastighet 10 minuter. (Jag fick stå och hålla ner armen på min degblandare eftersom degen blir rätt hård och armen ville åka upp hela tiden. Men det är så degen ska vara och den blir supersmidig och fin.)
4. Tillsätt 20 gr salt och kör degen ytterligare 10 minuter. Höj gärna hastigheten lite.
5. Olja en stor bunke lätt och lägg degen i den. Lägg över plastfolie och låt degen vila 60 minuter. Stöt till den efter 30 minuter.
6. Lägg bakpapper på en ugnsplåt.
6. Efter 60 minuter delar du degen i 2 delar och rullar degbitarna till 2 runda bullar som du lägger på bakpapperet på plåten. Lägg en bakduk över och låt bullarna vila 10 minuter.
7. Efter 10 minuter formar du bullarna till två bröd. Pensla dem med vatten och strö över rikligt med vallmofrön. Lägg plastfolie/bakduk över bröden och låt dem jäsa till dubbel storlek i 45-60 minuter.
8. Sätt ugnen på 230 grader och fyll en blomspruta med vatten.
9. Efter 45-60 minuters jäsning gör du 3 snitt i bröden med en vass kniv och kör in plåten på mittfalsen. Spruta in rikligt med vatten i ugnen.
10. Grädda bröden 30-35 minuter så här: Efter 5 minuter sänker du ugnstemperaturen till 200 grader. Efter ytterligare 10 minuter öppnar du ugnsluckan och luftar ugnen. Upprepa luftningen ytterligare 2 ggr (ungefär var 5:e minut).
11. Så fort du tagit ut de färdiggräddade franskbröden ur ugnen ska du spruta dem lätt med vatten från blomsprutan så krackelerar de på ytan, vilket Jan Hedh menar är karaktäristiskt för ett gott franskbröd.
4 kommentarer till “Frasigt och lättbakat franskbröd (recept)”
Va?! Det ser ju ut precis som det i snabbköpet! Måste prova, kommer bli succé här hemma om det funkar!
Har precis börjat lyckas hitta det perfekta receptet på sirapslimpa, inte så lite nöjd med det!
Titta gärna in hos mig!
Lingonochmuaslor.com
I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts
in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
Reading this information So i am satisfied to show
that I have a very just right uncanny feeling
I discovered just what I needed. I such a lot surely will make sure to do not forget this web site and give it
a look regularly.
”Hello! I simply want to offer you a big thumbs up for your great information you have got here on this post. I will be coming back to your website for more soon.”
נערות ליווי בחולון
gder4563
Appreciate the recommendation. Let me try it out.