Annons

Glöggtryffel – lätt att göra, svår att motstå (recept)

Jättegod tryffel som blir pricken över i på julkalasens gottebord!

Glöggtryffel

Det här behöver du till 20 (40) tryfflar:

Blockchoklad (t ex Odenses 55%-iga): 225 (450) gr

Glögg: ½ (1) dl + ¼ (½) dl

Russin: ¾ (1½) dl

Vispgrädde: ¾ (1½) dl

Annons

Smör: 25 (50) gr

♥♥♥

Glasyr:

Mörk choklad (70%-ig): 75 (150) gr

Annons
Annons

Mandelsplitter: 25 (50) gr

Glöggtryffel

Gör så här:

  1. Kvällen före: Lägg russinen i blöt i ½ (1) dl glögg över natten.
  2. Låt russinen rinna av i en sil en stund innan de ska användas.
  3. Dela chokladen i småbitar.
  4. Koka upp vispgrädden på medelvärme i en rymlig kastrull.
  5. Lägg i chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning.
  6. När chokladen är smält dras kastrullen av plattan. Vispa ner smöret och häll sedan i ¼ (½) dl glögg och russinen. Rör om.
  7. Ställ kastrullen med tryffelmassa i kylen i 5 minuter medan den svalnar. Häll sedan över tryffelmassan i en plastburk med lock och låt den stelna i kylen 3 timmar. (Om du använder 70%-ig choklad stelnar tryffelmassan snabbare, så kolla den lite då och då och ta fram den när konsistensen är lagom att rulla till kulor. Har tryffelmassan stelnat för mycket låter du den stå framme tills den är lagom att forma. Det blir bäst med choklad som inte är mer än högst 60%-ig.)
  8. Rulla tryffelmassan till valnötsstora kulor och låt dem stelna i kylen minst 1 timme (eller till nästa dag). (Använd gärna vinylhandskar. 🙂 )
  9. Bryt chokladen till glasyren i småbitar och hacka mandelsplittret grovt.
  10. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner mandelhacket. Låt kastrullen stå kvar på spisen på 1:an medan du rullar tryfflarna i glasyren med hjälp av en tång och en gaffel. Lägg tryfflarna i en plastburk med lock att stelna i kylen. Blir det flera lager i burken lägger du mellanläggspapper mellan. Låt tryfflarna stelna innan du eventuellt lägger dem i fina pappersformar.
  11. Förvara tryfflarna i plastburk med lock i kylen tills de ska ätas. De är goda i två veckor.

Glöggtryffel

Annons

♥ ♥ ♥

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julenTesta också att göra en tryffeltårta som du kan ha stående framme hela julen! Den är jättegod och lättgjord med bara 3 ingredienser! Klicka här för receptet!

Kolor av exotiska frukter (recept)

Klicka här för recept på världens godaste kolor av exotiska frukter!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar