En supergod långpannekaka och ett jättebra recept. Du kan baka kakan med olika frukter och bär efter säsong och om du vill kan du byta ut mjölken mot koncentrerad lättdryck (t ex BOBs) för att förstärka frukt- eller bärsmaken. Om du bakar kakan med t ex päron istället för äpplen kan du byta ut mjölken mot koncentrerad päronlättdryck. Och där passar det kanske bättre med ingefära istället för kanel och kardemumma. Testa dig fram!
Det här behöver du till en långpanna med måtten 20 x 30 cm (30 x 40 cm):
Vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl): 4½ (6¾) dl
Ägg, medelstora, rumsvarma: 3 (5) st
Strösocker (eller rörsocker): 2 (3) dl
Smör, normalsaltat: 100 (150) gr
Mjölk (eller koncentrerad äppellättdryck): 1½ (2½) dl
Bakpulver: 1½ (2½) tsk
Till långpannan:
Smör, normalsaltat: 15 (25) gr
Potatismjöl: 1 (1½) tsk
Till fyllningen:
Äpplen, medelstora (gärna gravensteiner, ca 150 gr/st): 3 (4-5) st
Rörsocker (eller strösocker): ¾ (1) dl
Kanel, mald: 2 (3) msk
Kardemumma, stött: 1½ (2) msk
Till dekoration:
Mandelspån: ca 25 (40) gr
Baka kakan så här:
1. Knäck ner 3 (5) ägg i en större bunke och låt dem ligga där en stund så att de blir rumstempererade.
2. Kör 15 (25) gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 (1½) tsk potatismjöl. Pensla långpannan med detta smörjsmör.
3. Skala äpplena och tag bort kärnhusen. Skär dem i klyftor. Lägg ¾ (1) dl socker, 2 (3) msk kanel och 1½ (2) msk kardemumma i en stor plastpåse. Lägg äpplebitarna i påsen och skaka om så att samtliga äpplebitar täcks av kryddblandningen.
4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nedersta falsen (fals 2).
5. Smält 100 (150) gr smör i en liten kastrull på spisen. Drag kastrullen med det smälta smöret från plattan och häll i mjölken (eller den koncentrerade lättdrycken). Rör om.
6. Lägg mjöl och bakpulver i en liten bunke. Blanda väl. Vispa gärna runt mjölet med en ballongvisp för att lufta det.
7. Vispa äggen och 2 (3) dl socker med elvisp 4 minuter.
8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen med en sil i 2-3 omgångar. Blanda försiktigt men väl.
9. Häll den ljumma smörblandningen i smeten och blanda försiktigt men väl tills allt mjöl blandats in i smeten.
10. Häll smeten i långpannan.
11. Lägg ut äpplebitarna i smeten och tryck ner dem. Om det finns kryddblandning kvar i plastpåsen strör du den över äpplebitarna.
12. Strö över mandelspån.
13. Grädda kakan 30-35 minuter, tills den är gyllenbrun och släpper långpannans kant. Stick ner en provsticka i kakan och kolla att stickan känns torr.
14. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna där under en bakduk.
Servera kakan med eller utan vaniljvisp. Den håller sig saftig i flera dagar.
Jag bakade min kaka av äpplen jag köpt på Äppelmarknaden i Kivik!



