Annons

Godaste äppelkakan i långpanna (recept)

En jättegod och saftig långpannekaka med både kanel och kardemumma! Baka den i stor eller liten långpanna! God både med och utan vaniljsås!

Godaste äppelkakan i långpanna

En supergod långpannekaka och ett jättebra recept. Du kan baka kakan med olika frukter och bär efter säsong och om du vill kan du byta ut mjölken mot koncentrerad lättdryck (t ex BOBs) för att förstärka frukt- eller bärsmaken. Om du bakar kakan med t ex päron istället för äpplen kan du byta ut mjölken mot koncentrerad päronlättdryck. Och där passar det kanske bättre med ingefära istället för kanel och kardemumma. Testa dig fram!

Annons
Godaste äppelkakan i långpanna
En härligt saftig äppelkaka med massor av kanel och kardemumma

Det här behöver du till en långpanna med måtten 20 x 30 cm (30 x 40 cm):

Vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl): 4½ (6¾) dl

Ägg, medelstora, rumsvarma: 3 (5) st

Strösocker (eller rörsocker): 2 (3) dl

Smör, normalsaltat: 100 (150) gr

Annons

Mjölk (eller koncentrerad äppellättdryck): 1½ (2½) dl

Bakpulver: 1½ (2½) tsk

 

Till långpannan:  

Smör, normalsaltat: 15 (25) gr

Potatismjöl: 1 (1½) tsk

 

Till fyllningen:

Äpplen, medelstora (gärna gravensteiner, ca 150 gr/st): 3 (4-5) st

Annons

Rörsocker (eller strösocker): ¾ (1) dl

Kanel, mald: 2 (3) msk

Kardemumma, stött: 1½ (2) msk

 

Till dekoration:

Mandelspån: ca 25 (40) gr

Den gamla danska äppelsorten skovfoged i Baskemölla

Baka kakan så här:

1. Knäck ner 3 (5) ägg i en större bunke och låt dem ligga där en stund så att de blir rumstempererade.

Annons

2. Kör 15 (25) gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 (1½) tsk potatismjöl. Pensla långpannan med detta smörjsmör.

3. Skala äpplena och tag bort kärnhusen. Skär dem i klyftor. Lägg ¾ (1) dl socker, 2 (3) msk kanel och 1½ (2) msk kardemumma i en stor plastpåse. Lägg äpplebitarna i påsen och skaka om så att samtliga äpplebitar täcks av kryddblandningen.

4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nedersta falsen (fals 2).

5. Smält 100 (150) gr smör i en liten kastrull på spisen. Drag kastrullen med det smälta smöret från plattan och häll i mjölken (eller den koncentrerade lättdrycken). Rör om.

6. Lägg mjöl och bakpulver i en liten bunke. Blanda väl. Vispa gärna runt mjölet med en ballongvisp för att lufta det.

7. Vispa äggen och 2 (3) dl socker med elvisp 4 minuter.

8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen med en sil i 2-3 omgångar. Blanda försiktigt men väl.

9. Häll den ljumma smörblandningen i smeten och blanda försiktigt men väl tills allt mjöl blandats in i smeten.

10. Häll smeten i långpannan.

Annons

11. Lägg ut äpplebitarna i smeten och tryck ner dem. Om det finns kryddblandning kvar i plastpåsen strör du den över äpplebitarna.

12. Strö över mandelspån.

13. Grädda kakan 30-35 minuter, tills den är gyllenbrun och släpper långpannans kant. Stick ner en provsticka i kakan och kolla att stickan känns torr.

14. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna där under en bakduk.

Servera kakan med eller utan vaniljvisp. Den håller sig saftig i flera dagar.

 

Jag bakade min kaka av äpplen jag köpt på Äppelmarknaden i Kivik!

Äppelmarknaden i Kivik 2019
Så här såg 2019 års äppeltavla ut 4 dagar före avtäckningen på Äppelmarknaden!
Äppelmarknaden i Kivik 2019
35.000 äpplen senare och nästan blå himmel!
Annons
Den gamla danska äppelsorten skovfoged i Baskemölla
Den gamla danska äpplesorten Skovfoged hittade jag i Baskemölla efter många års letande!
Lillehems utegrisar nära Degerberga
Ett besök hos Lillehems utegrisar är ett måste när man är på Österlen. De är både prickiga och randiga och enfärgade. De minsta var bara 4 veckor gamla och jättesöta.
Dela på:

Annons

Laddar