Baka gärna brödet ett par dagar innan du ska bjuda på smörgåstårtan så hinner det sätta sig. Frys in brödet så snart det svalnat och tina det på morgonen samma dag som du ska fylla smörgåstårtan. När brödet tinat är det lika luftigt och mjukt som när det var nybakat.
Dagen innan du ska bjuda på smörgåstårtan gör du fyllningen och fyller bottnarna. Garneringen gör du först ett par timmar innan smörgåstårtan ska serveras.
Inköpslista (innehåller allt som nämns i receptet nedan):
Jäst för bröddegar: 1 paket
Vetemjöl special: ca 9 dl
Mjölk: 3½ dl
Vispgrädde: 2 dl
Philadelphiaost: 400 gr
Crème fraiche: 3 dl
Kesella: 2½ dl
Ägg: 2 st
Räkor, gärna frysta, 70-90: 1,2 kg
Kallrökt lax i skivor: 600 gr
Pepparrot, färsk: 1 liten bit
Dill: 2 knippen
Slanggurka: 1 st
Citron: 2 st
Körsbärstomater: ca 5 st
Röd rom (i glasburk): ca 80 gr
Salt, strösocker, oliv- eller rapsolja
Bregott e dyl
Det här behöver du för att baka brödet som räcker till 10-12 bitar smörgåstårta (6-8 personer):
Jäst för bröddegar: 40 gr
Vetemjöl special: 8½ dl (510 gr)
Mjölk: 3½ dl (350 gr)
Oliv- eller rapsolja: 3 msk
Salt: 1 tsk
Strösocker: 2 msk
♥♥♥
Så här bakar du brödet:
1. Smula ner 40 gr jäst i degblandarens bunke.
2. Värm 3½ dl (350 gr) mjölk i en kastrull på spisen till 37 grader.
3. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig.
4. Tillsätt 1 tsk salt, 2 msk strösocker, 3 msk olja och 8½ dl (510 gr) Vetemjöl Special.
5. Kör degblandaren tills degen blir smidig och släpper bunkens kant.
6. Lägg plastfolie och en bakduk över bunken och låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats, gärna i kall ugn eller i mikron.
7. Smörj och bröa en rund springform (ca 25 cm i diameter).
8. Stjälp upp den jästa degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma en stor rund bulle, lägg den i formen och tryck ut degen mot kanten. Låt jäsa 30 minuter under plastfolie och bakduk på dragfri plats.
9. Sätt ugnen på 250 grader och ugnsgallret strax under mittfalsen.
10. Grädda brödet 10 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar och eftergräddas 20 minuter, tills det får fin färg och känns torrt när du sticker provstickan i det.
11. Ta ut formen ur ugnen och ställ den på ett galler. Efter ca 10 minuter lossar du kanten på formen och lägger en bakduk över brödet.
Det här behöver du till fyllningen och garneringen:
Fyllning 1:
Räkor, med skal, gärna frysta, 70-90: 500 gr
Kallrökt lax i skivor: 100 gr
Vispgrädde: 2 dl
Philadelphiaost: 200 gr
Pepparrot, färsk, riven: 3 msk
Dill, finhackad: 2 msk
♥♥♥
Fyllning 2:
Räkor, med skal, gärna frysta, 70-90: 200 gr
Kallrökt lax i skivor: 100 gr
Ägg, hårdkokta, kalla: 2 st
Crème fraîche: 2 dl
Kesella: 2½ dl
Röd rom (i glasburk): ca 80 gr
Dill, finhackad: 3 msk
♥♥♥
Topping:
Philadelphiaost: 200 gr
Crème fraîche: 1 dl
♥♥♥
Dekoration:
Räkor, med skal, gärna frysta, 70-90: 500 gr
Kallrökt lax i skivor: 400 gr
Slanggurka: 1 st
Körsbärstomater: ca 5 st
Dill, finhackad: 2 msk
Dillvippor
Citron: 1 st (skiva gärna en extra citron att servera separat)
♥♥♥
Gör fyllningarna så här:
1. Tvätta gärna dillen dagen innan du ska fylla smörgåstårtan så hinner den torka och bli fin igen.
2. Tina räkorna om du köpt frysta.
3. Koka 2 ägg så att de blir hårdkokta. Låt dem svalna.
4. Gör fyllning 1:
a) Skala och grovhacka 500 gr räkor.
b) Strimla 100 gr lax.
c) Vispa 2 dl vispgrädde.
d) Hacka dill (2 msk).
e) Riv färsk pepparrot (3 msk).
f) Blanda räkhack, laxstrimlor och den vispade grädden. Blanda i 200 gr philadelphiaost, den rivna pepparroten och dillhacket.
5. Gör fyllning 2:
a) Skala och grovhacka 200 gr räkor.
b) Strimla 100 gr lax.
c) Hacka de kokta äggen fint.
d) Vispa 2 dl crème fraîche.
e) Hacka dill (3 msk).
f) Blanda räkhack, laxstrimlor, ägghack, vispad crème fraîche och 2 ½ dl kesella. Vänd ner röd rom (ca 80 gr) och 3 msk finhackad dill.
♥♥♥
Montera smörgåstårtan så här:
1. Skär av ett tunt lock på brödet (ska ej användas). Dela sedan brödet i 3 delar så att det blir 3 bottnar.
2. Bred Bregott e dyl på de 2 understa bottnarna.
3. Bred fyllning 1 på den understa bottnen och lägg sedan på nästa botten. Bred fyllning 2 på den och täck den med den översta bottnen.
4. Gör toppingen: Blanda 200 gr philadelphiaost och 1 dl crème fraîche.
5. Bred toppingen på den översta bottnen och runt hela smörgåstårtan.
6. Dekorera smårgåstårtan:
a) Skala 500 gr räkor.
b) Gör laxrosor av laxskivorna.
c) Hacka dill (2 msk)
d) Skiva citronen/citronerna.
e) Garnera tårtan ovanpå med räkor, laxrosor, citronskivor, körsbärstomater, dillvippor och skivor av slanggurka.
f) Tryck försiktigt fast dillhack och gurkskivor runt kanten på smörgåstårtan.
Lycka till!
♥♥♥
Vill du ha fler recept på smårätter att bjuda på?
Läcker kräftcheesecake (Klicka här för receptet!)
Godaste laxpajen (Klicka här för receptet!)
Exotisk skaldjurscocktail (Klicka här för receptet!)
Lyxpizza i långpanna (Klicka här för receptet!)