Annons

Italiensk clementinkaka (recept)

En jättesaftig kaka med mycket av smak av clementin. Baka den nu när clementinerna är så goda. Särskilt de med intensivt orangefärgat skal.
Italiensk clementinkaka (recept)
Baka kakan i en rund springform som är minst 25-26 cm i omkrets. Jag bakade kakan på bilden i en form med 23 cm omkrets, och om äggen vägt ett par gram mer hade smeten runnit över när kakan höjde sig i ugnen, men tack och lov klarade den sig. Den behövde dock 55 minuter i ugnen innan provstickan var torr. Om du bakar clementinkakan i en form som är 25-26 cm i omkrets räcker det med ca 45 minuters gräddningstid, men kolla med en provsticka. Är den kladdig behöver kakan gräddas minst 5 minuter till.

Italiensk clementinkaka (recept)

Clementinkakan såg jag första gången i en filmsnutt på internet där den hette Pan di Mandarino. Jag föll genast för den eftersom alla ingredienser slängdes ner i en hushållsassistent och kördes samtidigt  — clementiner med skalen på, ägg (utan skal), olja och alla de torra ingredienserna, bara ner med allt och kör. Men det funkade såklart inte med denna bakteknik. Kakan smakade visserligen jättegott, men den blev dödbakad och kompakt. Nu har jag gjort om receptet så att det funkar, men jag använder fortfarande hela clementiner med skalen på. Smaken blir hög och färgen på kakan fin, nästan som en saffranskaka. Och den blir både saftig och luftig och håller länge. Efter 5 experiment är jag nöjd med den. Tänk att bakpulver heter något så krångligt som lievito in polvere per dolci på italienska.

Annons

Italiensk clementinkaka (recept)

Det här behöver du till en springform (25-26 cm i omkrets):

Clementiner: 300 gr (ca 4 st)

Ägg, medelstora, rumstempererade: 6 st

Annons

Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)

Strösocker: 2¾ dl (245 gr)

Vaniljsocker: 2 msk

Smör, normalsaltat: 100 gr

Bakpulver: 2 tsk

 

Till formen:

Smör: 15 gr

Annons

Potatismjöl: 1 tsk

 

Till dekoration:

Florsocker: ca 1 msk

Clementiner: 1-2 st (+ clementinklyftor att servera till – gott!)

 

OBS! Du behöver ett bakpapper att lägga över kakan mot slutet av gräddningen!

 

Annons

Gör så här:

1. Knäck ner 6 medelstora ägg i en stor bunke och låt dem bli rumstempererade.

2. Tvätta 4 clementiner mycket noga i hett vatten och torka dem.

3. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl och pensla formen med detta smörjsmör.

4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret näst längst ner i ugnen.

5. Smält 100 gr normalsaltat smör i en kastrull på spisen.

Italiensk clementinkaka (recept)
När clementinbitarna ansats väger du dem.

6. Skär clementinerna i mindre bitar. Behåll skalet på. Ansa dem lite.

Annons

Italiensk clementinkaka (recept)

7. Lägg 300 gr clementinbitar i mixern och kör dem en halv minut till puré. Det får gärna synas små bitar av skalen.

Italiensk clementinkaka (recept)

8. När smöret smält drar du kastrullen från spisen och rör ner clementinpurén.

9. Mät upp 270 gr (4½ dl) vetemjöl och blanda det väl med 2 tsk bakpulver.

10. Vispa äggen med 2¾ dl (245 gr) strösocker och 2 msk vaniljsocker med elvisp på högsta fart i 4 minuter.

11. Sikta ner mjölet i äggblandningen i ett par omgångar. Vänd smeten försiktigt men väl med slickepotten så att allt mjöl blandas in. Vänd sedan ner puréblandningen försiktigt men väl. Allt ska vara väl blandat.

Italiensk clementinkaka (recept)

Annons

12. Häll smeten i formen och grädda clementinkakan ca 45 minuter, tills stickan känns torr när du sticker ner den mitt i kakan och ända ner i bottnen. Lägg ett bakpapper över kakan efter 20 minuter.

13. Ställ formen med den färdiggräddade clementinkakan på ett galler. Lägg en bakduk över och lossa inte kanten på formen förrän kakan har svalnat helt.

14. Strö florsocker över kakan med hjälp av en tesil strax före servering och dekorera den med clementinklyftor. Servera kakan med extra clementinklyftor.

 

Vill du ha fler recept på goda citruskakor?

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Klicka här för recept på snabba och läckra citrusrutor i långpanna!

Apelsinpaj med chokladbotten

Annons

Klicka här för recept på apelsinpaj med chokladmandelbotten!

 

Dela på:

Annons

Laddar