
Clementinkakan såg jag första gången i en filmsnutt på internet där den hette Pan di Mandarino. Jag föll genast för den eftersom alla ingredienser slängdes ner i en hushållsassistent och kördes samtidigt — clementiner med skalen på, ägg (utan skal), olja och alla de torra ingredienserna, bara ner med allt och kör. Men det funkade såklart inte med denna bakteknik. Kakan smakade visserligen jättegott, men den blev dödbakad och kompakt. Nu har jag gjort om receptet så att det funkar, men jag använder fortfarande hela clementiner med skalen på. Smaken blir hög och färgen på kakan fin, nästan som en saffranskaka. Och den blir både saftig och luftig och håller länge. Efter 5 experiment är jag nöjd med den. Tänk att bakpulver heter något så krångligt som lievito in polvere per dolci på italienska.
Det här behöver du till en springform (25-26 cm i omkrets):
Clementiner: 300 gr (ca 4 st)
Ägg, medelstora, rumstempererade: 6 st
Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)
Strösocker: 2¾ dl (245 gr)
Vaniljsocker: 2 msk
Smör, normalsaltat: 100 gr
Bakpulver: 2 tsk
Till formen:
Smör: 15 gr
Potatismjöl: 1 tsk
Till dekoration:
Florsocker: ca 1 msk
Clementiner: 1-2 st (+ clementinklyftor att servera till – gott!)
OBS! Du behöver ett bakpapper att lägga över kakan mot slutet av gräddningen!
Gör så här:
1. Knäck ner 6 medelstora ägg i en stor bunke och låt dem bli rumstempererade.
2. Tvätta 4 clementiner mycket noga i hett vatten och torka dem.
3. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl och pensla formen med detta smörjsmör.
4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret näst längst ner i ugnen.
5. Smält 100 gr normalsaltat smör i en kastrull på spisen.

6. Skär clementinerna i mindre bitar. Behåll skalet på. Ansa dem lite.
7. Lägg 300 gr clementinbitar i mixern och kör dem en halv minut till puré. Det får gärna synas små bitar av skalen.
8. När smöret smält drar du kastrullen från spisen och rör ner clementinpurén.
9. Mät upp 270 gr (4½ dl) vetemjöl och blanda det väl med 2 tsk bakpulver.
10. Vispa äggen med 2¾ dl (245 gr) strösocker och 2 msk vaniljsocker med elvisp på högsta fart i 4 minuter.
11. Sikta ner mjölet i äggblandningen i ett par omgångar. Vänd smeten försiktigt men väl med slickepotten så att allt mjöl blandas in. Vänd sedan ner puréblandningen försiktigt men väl. Allt ska vara väl blandat.
12. Häll smeten i formen och grädda clementinkakan ca 45 minuter, tills stickan känns torr när du sticker ner den mitt i kakan och ända ner i bottnen. Lägg ett bakpapper över kakan efter 20 minuter.
13. Ställ formen med den färdiggräddade clementinkakan på ett galler. Lägg en bakduk över och lossa inte kanten på formen förrän kakan har svalnat helt.
14. Strö florsocker över kakan med hjälp av en tesil strax före servering och dekorera den med clementinklyftor. Servera kakan med extra clementinklyftor.
Vill du ha fler recept på goda citruskakor?
Klicka här för recept på snabba och läckra citrusrutor i långpanna!
Klicka här för recept på apelsinpaj med chokladmandelbotten!