När bageriet där vi brukade köpa GI-bullar fick en ny ägare som blandade russin i degen började jag själv baka GI-bullar. Och efter ett tag gjorde jag om receptet så att jag kunde lägga degen i en form istället. Jag föredrar att baka hela bröd — antingen i form, långpanna eller gryta. Det är mycket enklare än att rulla bullar och skönt att slippa kladdet på diskbänken.
♥♥♥
Det här behöver du till 1 riktigt stort bröd eller 2 normalstora:
Jäst: 50 gr (1 pkt)
Solrosfrön: 1 dl
Pumpakärnor: 1 dl
Linfrön, helst krossade: ½ dl
Rågmjöl, grovt: 2 dl
Dinkelmjöl fullkorn: 3 dl
Vetemjöl special: 6 dl
Rapsolja: ½ dl
Honung: 2 msk
Salt: 1 msk
Vatten: 5 dl
♥♥♥
Dekoration:
Pumpakärnor och/eller solrosfrön
Så här gör du:
1. Rosta solrosfröna och pumpakärnorna (ej nödvändigt): Lägg dem i en ugnsform och kör in mitt i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. Rör om ett par gånger så att fröna/kärnorna rostas runt om. Stäng av ugnen efter 15 min och ta ut formen. Låt svalna.
2. Värm vattnet fingervarmt (37 grader).
3. Smula jästen i degblandarens bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts.
4. Tillsätt olja, honung, linfrön och salt.
5. Blanda i rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl special. Kör 5 min i degblandaren. Tillsätt fröna/kärnorna mot slutet.
6. Lägg plast över bunken och låt degen vila 45 min.
7. Smörj en 3-liters brödform eller 2 st 1½-litersformar.
8. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en form med vatten i ugnen om du vill ha knaprig skorpa.
9. Häll degen i formen. Pensla med vatten och strö över solrosfrön och/eller pumpakärnor.
10. Låt brödet jäsa 20-30 min övertäckt med plast.
11. Baka brödet 30 min i nedre delen av ugnen. Lägg folie över efter 10 min så att inte fröna/kärnorna blir brända.
12. Låt brödet stå kvar en liten stund i formen innan det hälls upp på galler och får svalna.
♥♥♥
Vill du ha fler brödrecept?
Klicka här om du vill ha recept på dinkelbröd medmandel och aprikoser i långpanna.
Klicka här om du vill ha recept på dinkelbröd med örtkryddor i form!