Annons

Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås (recept)

Kalvsteken tar 2 minuter att förbereda och gräddsåsen gör du på en kvart. Avsätt sedan 10 minuter för att lägga pressgurka och koka potatis så kan du bjuda på en riktigt festlig söndagsmiddag.
Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås
Hemligheten med Leif Mannerströms gräddsås är den smakrika köttsaft du får när du tillagar kalvsteken som tjälknöl.

Kalvsteken är tillagad som tjälknöl, vilket innebär att den frysta steken har lagts i en 75 grader varm ugn och fått ligga där 11 timmar. Jag tycker att det räcker med 11 timmar för en stek på ca 1 kg, även om det ursprungligen var 12 timmar en fryst stek råkade bli bortglömd i ugnen och visade sig vara fullt ätlig efter det — och tjälknölen var född. Det här är det enklaste tänkbara sättet att tillaga stek för att inte blir torr. För att inte tala om hur god och näringsrik den blir. Jag brukar tillaga minst 2 stekar samtidigt och jag passar på när det är extrapris i min affär.

Annons

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

Kalvstek: 1 kg

Stekpåse (storlek S): 1 st

Annons

 

Till gräddsåsen:

Köttsaft från kalvsteken: 2 dl

Gräddmjölk: 4 dl (1 dl mjölk + 3 dl grädde)

Smör, normalsaltat: 1 msk (15 gr)

Vetemjöl: 1 msk

Kalvfond: 2 msk

Annons

Soja, japansk (gärna Kikkomans som finns på Ica): 1 msk

Svartvinbärsgelé: ½ msk

Peppar (vit eller svart): några drag med pepparkvarnen

 

Servera till:

Kokt potatis

Pressgurka (du behöver: slanggurka, persilja, ättika)

Annons

 

Så här gör du:

1. 12 timmar innan middagen ska serveras: 

• Sätt ugnen på 75 grader och ugnsgallret strax under mittfalsen.

• Tag kalvsteken ur frysen, krana lite hett vatten på plastförpackningen så att den lossnar och lägg steken i en stekpåse som du lägger i en ugnsform (den behöver ej smörjas).

• Om du har några katrinplommon och ett par äpplen kan du gärna stoppa dem i stekpåsen så blir steken ännu godare (skär i så fall äpplena i bitar, de behöver ej skalas).

• Kör in formen i ugnen och låt kalvsteken stå där 11 timmar.

Annons

2. Lägg pressgurka under tiden steken står i ugnen (klicka här för receptet).

Efter 11 timmar:

Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås
Kalvsteken är färdig och stekpåsen är full av härlig köttsaft att ha i gräddsåsen (det brukar bli några deciliter).

3. Koka potatisen.
4. Stäng av ugnen och tag ut formen med kalvsteken. Packa in steken i aluminiumfolie när den har tagits ur stekpåsen och lägg gärna ett par rena kökshanddukar också runt den. Lägg tillbaka steken i ugnsformen (som brukar vara ren om inte stekpåsen har läckt) och kör in den igen i den avstängda, ljumma ugnen. Detta för att hålla steken varm under tiden du gör såsen.
Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås5. Släng eventuella katrinplommon och äpplebitar och häll köttsaften i en bunke. Vänd ut och in på stekpåsen och skrapa ner de goda köttresterna från påsens insida i bunken.

Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås (recept)

Gör gräddsåsen:

6. Värm gräddmjölken i en mindre kastrull. Den ska bli riktigt het, men den får inte koka. (Leif Mannerström tar 1 dl grädde och 3 dl mjölk. Jag brukar ta 50/50 – det är ju ändå gräddsås. Du kan mixa som du vill, bara det blir 4 dl totalt, eller hur stor sats du väljer att göra.)

Annons

7. När gräddmjölken är varm smälter du 15 gr/1 msk smör i en lite större kastrull och siktar ner 1 msk vetemjöl i det smälta smöret. Vispa med en handvisp för att bli av med alla mjölklumpar. Innan smöret har fått färg häller du i gräddmjölken, lite i taget, medan du hela tiden vispar. Tillsätt sedan 2 dl köttsaft, 2 msk kalvfond, 1 msk japansk soja och ½ msk svartvinbärsgelé. Kör några drag med pepparkvarnen. Låt såsen sjuda 10 minuter och vispa hela tiden så att inte såsen bränns vid.

Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås
Till gräddsåsen använde jag vispgrädde och 3%-ig mjölk.

8. Smaka av såsen. Jag ville ha den tjockare och siktade därför ner ytterligare 2-3 matskedar vetemjöl genom en tesil, tills jag var nöjd med tjockleken på min gräddsås, och jag vispade hela tiden för att slippa mjölklumpar. Jag tillsatte ytterligare en matsked svartvinbärsgelé, så att det blev en god brytning mellan sojans sälta och den söta gelén. Smaka dig fram. Dina smaklökar får bestämma. (OBS! Salt behöver ej tillsättas.)

Kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås10. Skiva upp kalvsteken och servera den med kokt potatis, gräddsås och pressgurka.

Vill du ha fler recept på goda rätter som Leif Mannerström inspirerat till?

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Klicka här för recept på festmiddag á la Leif Mannerström – viltstek med enbärssås!

Annons

Leif Mannerströms lättlagade kalops

Klicka här för recept på kalops på Leif Mannerströms sätt!

Leif Mannerströms sjömansbiff

Klicka här för recept på sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt!

Leif Mannerströms äppelkaka med pekannötstäcke

Klicka här för recept på Leif Mannerströms äppelkaka med pekannötter!

Dela på:

Annons

Laddar