Annons

Kanelbulle-sockerkaka i långpanna (recept)

Kanelbullesockerkaka går mycket fortare att baka än kanelbullar, som måste jäsa, och den är minst lika god!
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Den här kanelbullesockerkakan räcker till många. Och den smakar precis som kanelbullar.

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 30 x 40 cm:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 7 st

Mjölk, rumsvarm: 2 dl

Smör, osaltat, mjukt: 200 gr

Strösocker: 3 dl

Vetemjöl: 9 dl (540 gr)

Vaniljsocker: 2 msk

Annons
Annons

Bakpulver: 1 msk

Salt: 2 krm

OBS! Om du använder självjäsande vetemjöl (Kungsörnens Self Rising vetemjöl) behöver du inte ta bakpulver!

♥♥♥

Fyllning och dekoration:

Strösocker: 1½ dl

Annons

Kanel: ¾ dl

Kardemumma, grovmalen: 3 msk

Smör, osaltat, kylskåpskallt och hårt: ca 125 gr

Mandel: 75 gr

Pärlsocker: 20 gr

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Kanelbullerutorna är allra godast när de är ljumma. Efter några dagar kör du dem 20-30 sekunder i mikron så blir de som nybakade.

Gör så här:

1. Tag ut 7 ägg, 2 dl mjölk och 200 gr smör ur kylen minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

Annons

2. Smörj och bröa en långpanna (ca 30 x 40 cm).

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Köp färdighackad mandel om du vill spara tid.

3. Hacka 75 gr mandel ganska grovt.

4. Mät upp 20 gr pärlsocker.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Kanelsocker med kardemumma är mums! 

5. Blanda 1½ dl strösocker, ¾ dl kanel och 3 msk kardemumma.

6. Sätt ugnen på 175 grader och gallret näst längst ner (fals 2).

Annons

7. Blanda 9 dl/540 gr vetemjöl, 1 msk bakpulver och 2 krm salt.

8. Lägg 200 gr mjukt smör, 2 msk vaniljsocker och 3 dl strösocker i en stor bunke. Vispa 5 minuter med elvisp på högsta fart.

9. Knäck ner 7 ägg, ett i taget, i smörblandningen. Vispa 4 minuter med elvispen på medelfart.

10. Tillsätt 2 dl mjölk och rör om försiktigt men väl.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Blanda smeten i en stor bunke.

11. Sikta ner mjölblandningen i omgångar med en sil. Rör försiktigt men väl så att inte mjöl ligger kvar på bunkens botten.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Tack vare all vispning är smeten luftig och går lätt att bre ut med en slickepott.
Annons

12. Häll hälften av smeten i långpannan och bred ut den.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Det blir ett rejält lager kanelsocker men kakan ska ju smaka som kanelbullar.

13. Strö hälften av kanelsockret över smeten (1¼ dl).

14. Bred ut resten av smeten.

15. Strö över resten av kanelsockret.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Smöret måste tas direkt ur kylen om det ska gå att hyvla med en osthyvel.

16. Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel och lägg över smeten.

Annons
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Nu är kakan klar att köras in i ugnen.

17. Strö över den hackade mandeln och ett par nävar pärlsocker.

18. Grädda kakan ca 40 minuter. Stick en provsticka i kakans mitt, när den känns torr är kakan klar.

Kanelbullesockerkaka i långpanna
Visst ser väl den färdiggräddade kakan syndigt god ut?

19. Låt kakan svalna på ett galler och täck gärna över den med en bakduk under tiden den svalnar.

♥♥♥
Klicka här om du vill ha recept på kanelbullesockerkaka i rund form!

Kanelbullesockerkaka

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar