Annons

Kiwikola – hemlagat godis med frisk smak (recept)

Jättegoda kolor utan några konstiga tillsatser. Även om det är en hel del socker i dem är de bättre att äta än smågodis.

Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak
Jag kunde inte låta bli att testa om det funkar att göra kola av kiwi. Det gör det och de blev jättegoda även om kiwin inte behöll sin gröna färg efter kolakoket. Jag lät de små kärnorna följa med ner i grytan, de är goda att tugga på och jag inbillar mig att det blir lite vitaminer av dem. Även om det är en hel del socker i det här godiset är det åtminstone inga konstiga tillsatser i det, men testa gärna att tillsätta ett par droppar grön karamellfärg i slutet av kolakoket om du vill att dina kolor ska bli knalligt kiwigröna. Passa på nu när många affärer har extrapris på kiwi! Köp inte de hårdaste frukterna och inte de som är riktigt mjuka. Mina var stenhårda och då lät jag dem ligga framme en vecka. Kolan blir godast när kiwin är lite småsur, för då blir smaken frisk.

Annons

♥♥♥♥

Det här behöver du till ca 60 kolor:

Kiwi (ca 100 gr/st): 4 st

Annons

Vispgrädde: 2¼ dl

Strösocker: 3¾ dl

Glykossirap (Dansukkers är billigast): 1½ dl
Gör så här:

1. Skala 4 st kiwi med en potatisskalare och skär ner dem i mixerstavens behållare. OBS! Tag bort den ljusa “stammen” i mitten.

Annons

2. Kör kiwiköttet med mixerstaven så att det blir puré (det blir 3 dl puré).
Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak3. Häll kiwipurén i en teflongryta eller en tjockbottnad gjutjärnsgryta som är stor och vid. Välj hellre en gryta som är för stor än en som riskerar att bli för liten, så slipper du kladd på spisen.
Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak4. Tillsätt 3¾ dl strösocker, 1½ dl glykossirap,  2¼ dl vispgrädde och rör om med en rejäl slev som du låter stå kvar i grytan.

5. Låt blandningen koka upp på ganska hög värme (8 om spisplattan går till 12). När blandningen kommit i kok drar du ner värmen till medeltemperatur (6 om plattan går till 12). Rör om då och då och häng en sockertermometer på grytans kant. (Sockertermometern på bilden finns hos Royal Design för strax under femtiolappen.)

6. Lägg ett halvt bakpapper i en form med måtten ca 20 x 15 cm. (Om du använder en form som är större blir kolorna lite mindre och om du använder en form som är mindre blir de lite större.)
Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak6. Låt kolamassan koka tills temperaturen kommer upp i 130 grader om du gillar ganska mjuk kola. Det tar en dryg halvtimme.
Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak7. När kolamassan kommit upp i önskad temperatur diskar du snabbt din sockertermometer under rinnande hett vatten, rör om en sista gång i kolamassan med sleven och häller upp den i formen. Diska snabbt sleven och grytan, annars blir  det svårt att få av kolan. Häll upp kolamassan i formen och låt den stelna där ett par timmar eller över natten.
Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak

Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak

Annons

8. Skär kolan i långa stavar med en rejäl kniv (det brukar bli 11 stavar). Klipp sedan stavarna i 5-6 bitar. Riv av små bitar platsfolie och packa in kolan i dem. Lägg kolan i en plastburk med lock. Förvara den gärna i kylskåp om du gillar riktigt hårdseg kola.

♥♥♥♥

Om du vill ha dina kolor riktigt hårdsega

låter du kolamassan koka tills sockertermometern visar 150 grader (det tar drygt 40 minuter). Men var försiktigt mot slutet för då stiger temperaturen väldigt snabbt. Rör om ofta så att kolamassan inte bränns vid och blir brunaktig. Häll upp kolamassan i en form (ca 20 cm x 15 cm) som du klätt med ett halvt bakpapper. Låt den stelna ett par timmar eller över natten.

Annons
Kiwikola - hemlagat godis med frisk smak
Lägg det stelnade kolablocket på en skärbräda och dela det i bitar med hjälp av den spetsiga delen på en vanlig hammare.
Kiwikola - hemlagat godis med frisk smak
Förvara kolabitarna i en plastburk med lock i rumstemperatur (de mjuknar inte). Lägg gärna mellanläggspapper/smörgåspapper mellan lagren. Du behöver inte förpacka kolabitarna.
Kiwikola - hemlagat godis med frisk smak
Mitt nya favoritgodis! Först är det som en hård karamell i munnen och sedan blir det en härligt seg kola.

♥♥♥♥

Annons

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Klicka här för recept på kola av mango/passionsfrukt eller granatäppelkärnor! 

Müsli med blåbär och gojibär

Klicka här för recept på hemgjord müsli!

Dela på:

Annons

Laddar