Annons

Läcker påsktårta med maräng och lemoncurd (recept)

Det här är en lättgjord och fräsch tårta med både sockerkaka och maräng som du pyntar lite extra till påsk. Lemoncurden till fyllningen kan du göra flera dagar i förväg eller köp en burk lemon curd. Tårtbottnarna bakar du samma dag som de ska ätas. OBS! Innan du sätter igång måste du se till att du har 2 lika stora springformar (ca 22 cm i diameter) som får plats i ugnen samtidigt.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Här har marängen bakats med strösocker, som ger en hög maräng som mest liknar ett månlandskap.

Jag har ägnat de senaste veckorna åt att baka maräng och försöka få den vit och spröd när den bakas i samma form som en sockerkaka. Men det verkar vara helt omöjligt. Vilket mysterium maräng är! Den lever verkligen sitt eget liv och den reagerade till och med på vilken sorts ägg jag använde. Bäst blev en marängbotten som bakats av ägg som jag köpt hos min frukthandlare där äggen kommer från hönor som matas med majsmjöl. Och med strösocker blev det en helt annan maräng än med florsocker. Jag har inte lyckats få marängen vit hur jag än burit mig åt — bara en gång, men då blev den klibbig och inte hög (bild längst ner). Jag läste någonstans att konditorierna färgar sin maräng vit. Undras om det stämmer. Vad använder man i så fall för att färga något vitt, annat än krita? Jag tänker på de stora kritvita maränger som är doppade i choklad och som brukar ligga i kondisens diskar. Har de dragit nytta av eftervärmen i ugnarna när de bakat färdigt för dagen och låtit dem bakas när ugnarna stängts av?

Annons

Hursomhelst blir den här tårtan god antingen marängen är vit eller gyllenbrun. Den är i alla fall spröd. Den är god nästa dag också om det blir en bit över, då har marängen blivit lite seg och sockerkakan härligt saftig av den syrliga lemoncurden. Tänk bara på att ta ut tårtan ur kylen en halvtimme innan den ska ätas.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Här har tårtbottnarna bakats med florsocker, som ger en mycket spröd och platt maräng, som här gömmer sig mellan sockerkakan.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Den vackraste marängen blev inte spröd utan mjuk. Jag bakade den med strösocker (1,5 dl), gräddade den 30 minuter och lite högre upp i ugnen (strax under mittfalsen, mellan fals 2 och 3). Tårtan fick bara ett lager fyllning (mellan bottnarna). Sedan ringlade jag lemoncurd över toppen efter att ha kört curden 10 sekunder i mikron så att den blev rinnig. Några spritsade gräddklickar ovanpå skulle ha gjort susen. Jag strödde ett par nävar pistagemandel över marängsmeten i båda formarna innan de kördes in i ugnen.

♥♥♥

Det  här behöver du till lemoncurd:

Citroner, OBS! ekologiska (skal + saft): 2 st

Annons

Ägg, medelstora: 2 st

Strösocker: 2 dl

♥♥♥

Det här behöver du till tårtbottnarna (2 st):

Ägg, medelstora, kylskåpskalla: 6 st

Smör, normalsaltat, mjukt: 125 gr + 30 gr

Citron, ekologisk (skal + lite saft): 2 st

Vetemjöl: 2 dl (120 gr)

Strösocker: 3¼ dl (byt ev ut 2 dl av strösockret mot florsocker)

Annons

Vaniljsocker: 2 msk

Bakpulver: 2 tsk

Potatismjöl: 2 tsk

Rund springform (ca 22 cm): 2 st

♥♥♥

Det här behöver du till tårtans fyllning och garnering:

Lemoncurd (enligt receptet nedan eller 1 burk färdigköpt lemoncurd)

Vispgrädde (OBS! 40%-ig): 5 dl

Pistagemandel, flisad: 1 näve

Annons

Physalis eller färska hallon: 1 ask

Påskgodis

Grillspett av trä: 1 st

Midsommartårta och lemon curd

Så här gör du lemoncurd:

1. Riv skal från 2 ekologiska citroner, pressa saften ur dem och ställ åt sidan.

2. Lägg 2 dl strösocker i en kastrull och knäck ner 2 ägg. Vispa med en handvisp 2 minuter utan att sätta på värmen på spisplattan.

3. Häll citronskalet och citronsaften i kastrullen och sätt plattan på medelvärme (6 om den går till 12). Vispa hela tiden tills curden stelnar, ca 15 minuter. När det börjar bubbla i den är den klar. Drag då bort kastrullen från spisen, häll över curden i en plastburk med lock när den svalnat och ställ in den i kylen. Låt den stå i kylen tills den ska användas.

♥♥♥

Annons

Så här bakar du tårtbottnarna:

1. 1 timme innan du ska baka: Tag fram 125 gr normalsaltat smör och 6 ägg ur kylen. Tärna smöret och lägg det i en medelstor bunke. Separera gulorna från vitorna och låt både vitor och gulor stå framme så att de blir rumstempererade. Lägg vitorna i en riktigt stor bunke som är ren, torr och inte av plast.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Formarna är köpta på ICA och har en avrinningskant nertill.

2. Kör 30 gr normalsaltat smör i mikron 20 sekunder och rör ut det smälta smöret med 2 tsk potatismjöl. Smörj 2 runda springformar (ca 22 cm i diameter) med detta smörjsmör, så kommer tårtbottnarna att lossna utan att marängen spricker.

3. Blanda 2 tsk bakpulver i 2 dl/120 gr vetemjöl och rör noga. Ställ åt sidan.

4. Riv skalet från 2 citroner och ställ åt sidan.

5. Sätt ugnen på 150 grader och gallret på den näst nedersta falsen (fals 2).

6. Vispa de mjuka smörtärningarna (125 gr) med 1¼ dl strösocker och 2 msk vaniljsocker med elvisp i 5 minuter.

7. Fortsätt att vispa och tillsätt de 6 äggulorna, en i taget. Vispa 4 minuter. Diska sedan visparna och torka dem så att de är absolut rena och torra när du ska vispa vitorna.

Annons

8. Pressa ner saften från ½ citron i smeten och lägg i det rivna citronskalet. Vänd smeten försiktigt med en slickepott så att skal och saft blandas in.

9. Sikta ner mjölblandningen med en sil i ett par omgångar och vänd smeten försiktigt. OBS! Se till att mjöl inte ligger kvar på bunkens botten, allt ska blandas in i smeten.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

10. Lägg smeten i formarna, hälften i varje.

11. Vispa de 6 äggvitorna och 1 tsk citronsaft (eller ättika) till hårt skum med elvispen. När vitt skum börjar bildas tillsätter du 1 msk socker i taget (totalt 2 dl). Skålen ska gå att vända upp och ner utan att äggvitorna rinner ut när de är färdigvispade.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

12. Bred marängsmeten över sockerkakssmeten, hälften i varje form.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

Jämna till marängsmeten och undvik att kladda för mycket på formens kant.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Här har jag bakat marängen med florsocker. Marängen blir då plattare än med strösocker och mycket spröd.
Annons
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Här har jag bakat marängen med strösocker. Den skjuter rejält i höjden i ugnen, sjunker sedan, men blir högre än om man bakar den med florsocker, som blir något sprödare. Här finns det många gropar att fylla med lemoncurd och vispgrädde!

♥♥♥

13. Kör in formarna på gallret (näst längst ner) i ugnen och grädda 45 minuter (150 grader).

14. Tag ut formarna med de färdiggräddade tårtbottnarna ur ugnen och ställ dem på ett galler att svalna. Låt en slickepott glida försiktigt runt formarnas innerkanter för att lossa marängbottnarna och lossa sedan formarnas kanter. Täck INTE över dem med bakduk, då riskerar marängen att bli mjuk.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Botanisera bland påskgodiset i din affär. Jag hittade mitt på Ica. Den gräsgröna flisade pistagemandeln köpte jag i en orientalisk mataffär.

15. När tårtbottnarna har svalnat: För över den ena bottnen på ett tårtfat. Den vackraste med finast kant låter du ligga kvar i springformen för att så småningom bli tårtans ovandel. Låt bottnarna svalna minst 1 timme innan de fylls.

16. Vispa grädden så att den blir riktigt styv (stadiet före smör).
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd17. Bred hälften av lemoncurden på tårtans underdel.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd18. Bred hälften av grädden över lemoncurden.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd19. Lägg på den andra marängbottnen.
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

20. Bred på resten av lemoncurden och därefter resten av vispgrädden. Strö över flisad pistagemandel. Stick ner ett grillspett av trä mitt i tårtan och klipp av det i önskad längd, annars kanar ovandelen lät av när du skär upp tårtan. Dekorera med bär och påskgodis.

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
En jätteläcker tårta med två lager frisk lemoncurd och vispgrädde! Mumsfilibaba!
Annons
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
En vit men klibbigt maräng. Den bakades strax under mittfalsen i 125 grader (övriga maränger har jag bakat i 150 grader).
Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd
Hallon och lemoncurd ären perfekt kombination. Fantastiskt att det finns så smakrika och stora hallon så här års (spanska).

GLAD PÅSK! 

Min godaste påskmeny

Klicka här för att komma till min goda påskmeny!

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Klicka här för att komma till min festliga marängtårta med mangomousse och exotiska frukter!

Fräsch citronpaj

Klicka här för att komma till min lättgjorda citronpaj i påskskrud!
Snabb påskbakelse

Annons

Klicka här för att komma till 1-2-3-sockerkaka i långpanna med citronglasyr!

Dela på:

Annons

Laddar