Annons

Långpannebröd med mandel och aprikoser (recept)

Baka världens godaste långpannebröd av dinkelmjöl, rågmjöl, mandlar och aprikoser! Det är lättbakat och räcker till många frukostar.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

 

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna
Finns det något godare än nybakat bröd?

Det här behöver du:

Rågmjöl, finmalet: 4 dl (220 gr) + ca ½ dl till garnering

Dinkelmjöl, siktat: 16 dl (880 gr)

Jäst för matbrödsdegar, färsk: 50 gr

Mandel eller cashewnötter: 200 gr

Annons

Aprikoser, torkade: 150 gr

Annons

Honung: 2 msk

Olivolja eller rapsolja: ½ dl + ett par msk att smörja formarna med

Salt: 1 msk

Vatten: 6 dl (600 gr)

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Annons

Så här bakar du brödet:

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

1. Sätt ugnsgallret på mittfalsen, lägg ett bakpapper på gallret och bred ut 200 gr mandlar/cashewnötter på det. Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandlarna/nötterna 13-14 minuter, tills de blir vackert bruna och det börjar dofta gott av rostad mandel. Du behöver inte röra om under rostningen. Tag ut mandlarna/nötterna ur ugnen och låt dem svalna. Grovhacka dem när de har svalnat eller låt dem vara hela, du skär ändå sönder dem när du skivar upp brödet.

2. Skär 150 gr torkade aprikoser i mindre bitar.

3. Smula ner 50 gr jäst i degblandarens bunke.

4. Värm 6 dl (600 gr) vatten i en kastrull på spisen tills vattnet blir fingervarmt (37 grader).

5. Häll det ljumma vattnet över jästen och rör ut den.

Annons

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

6. Tillsätt ½ dl oliv- eller rapsolja, 1 msk salt, 2 msk honung, 220 gr finmalet rågmjöl och rör om med en träslev e dyl.

7. Tillsätt 880 gr siktat dinkelmjöl så här: Lägg hälften av mjölet (440 gr) i bunken och rör om med sleven. Lägg sedan i hälften av det mjöl som är kvar (220 gr) och kör degen på låg fart i degblandaren. När mjölet blandats in tillsätter du resten av mjölet (220 gr), lite i taget, medan degblandaren går. När allt mjöl blandats in kör du degblandaren ytterligare 5 minuter på låg fart. Brödet kommer att bli mjukt och luftigt.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

8. Lägg aprikosbitarna och de hackade mandlarna/nötterna i degbunken. Kör degblandaren ett par minuter, tills aprikoser och mandel blandats in i degen. Eller blanda in aprikos- och mandelbitar med en fuktad hand.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

8. Lägg plast över bunken och ställ den att jäsa 30-45 minuter i rumstemperatur, gärna i mikron eller i kall ugn, där det är dragfritt.

Annons

9. Smörj formarna/långpannan med raps- eller olivolja.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

10. Efter 30-45 minuter har degen jäst färdigt.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

11. Lägg degen i formarna/långpannan. Bred ut degen i kanterna och jämna till den. Peta in mandlar och aprikoser i degen, annars blir de lätt brända under gräddningen.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

12. Strö finmalet rågmjöl över degen ch klappa in det lite.

Annons

13. Lägg plastfolie och en stor bakduk över och låt bröden jäsa 30-45 minuter i rumstemperatur.

14. Sätt ugnen på 250 grader och gallret strax under mittfalsen.

15. Häll vatten på en sprejflaska.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

16. Efter 30-45 minuter är bröden färdigjästa.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

17. Spreja in vatten i ugnen och kör in formarna/långpannan på gallret strax under mittfalsen.

Annons

18. Grädda bröden så här: Efter 5 minuter sänker du ugnstemperaturen till 220 grader (strax före 225 grader på en vanlig ugn). Efter totalt 35-40 minuter är bröden färdiggräddade i en ugnsform av keramik (ca 30 minuter i vanlig långpanna eller som två runda bröd direkt på en bakpappersklädd plåt). Stick en ugnstermometer mitt i brödet och kolla att temperaturen nått 96 grader.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

19. Ställ formarna/långpannan på ett galler att svalna en stund. Låt en slickepott löpa mellan bröden och formarnas kanter för att lossa bröden. Häll sedan ut bröden på gallret och låt dem svalna helt innan du sveper in dem i en linnehandduk till nästa morgons frukost eller i en papperspåse med en plastpåse utanpå eller helt enkelt skivar upp dem och lägger skivorna (med mellanläggspapper mellan – finns hos Coop)  i en stor plastpåse och fryser in dem. Tag ut brödskivor ur frysen och lägg i en plastpåse på kvällen så är de som nybakade till frukosten nästa morgon.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Tips!

Brödet kan varieras i det oändliga.

Det blir jättegott med 3 msk brödkryddor och 200 gr solrosfrön istället för mandel och aprikoser. Rosta gärna solrosfröna. (Lägg dem i en långpanna som du kör in på mittfalsen i kall ugn, sätt ugnen på 175 grader och rosta solrosfröna 20 minuter, rör om ett par gånger mot slutet av rostningen.)

Annons

Istället för vatten som degvätska kan du brygga starkt Earl Grey-te (2 påsar till 6 dl vatten) och låta stå och dra några timmar. Det ger fin färg och smak till brödet.

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung
Baka bröden i ugnsform, vanlig långpanna eller runda bröd direkt på plåten (Klicka här för receptet!)

♥♥♥♥

Vill du ha fler recept på dinkelbröd?

Lättbakat dinkelbröd i form

Lättbakat dinkelbröd i form

Klicka här för recept på lättbakat dinkelbröd i form!

Annons

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Klicka här för recept på saftigt dinkelbröd i långpanna!

Dela på:

Annons

Laddar