Annons

Lättbakade surdegsbaguetter (recept)

De här goda och matiga sudegsbaguetterna är kalljästa och lätta att baka. Jag kalljäser degar av flera olika anledningar. Först och främst för att bröden blir godare och nyttigare, men jag gillar att kunna baka ut degen när jag själv har tid och lust. En kalljäst deg klarar sig rätt bra i kylen om man skulle få något annat för sig. Surdegen till det här brödet blandar du ihop 2 dagar innan du ska baka.
Kalljästa surdegsbaguetter
Du behöver inte ha en surdeg i förväg!

De flesta fredagskvällar äter vi räkor, baguette och till det ett glas vitt eller rosé. Det är fräscht, gott och går snabbt att fixa efter arbetsveckan.

Köp en påse frysta räkor på lunchen och låt den ligga framme i pentryt på jobbet så att räkorna tinar under eftermiddagen. När du kommer hem tar du ut din kalljästa baguettedeg ur kylen och 1 timme senare har du nybakade baguetter. Surdegen gör du på onsdagskvällen (om ska äta baguetterna på fredagskvällen) och baguettedegen gör du på torsdagskvällen.  Båda degarna rör du ihop på några minuter och allt står i receptet nedan.

Annons

Surdegsbaguetter

Det här behöver du till 2-3 normalstora baguetter:

Lättfil: 130 gr

Rågmjöl, finmalt: 50 gr

Torrjäst för bröddegar: 2¼ tsk

Färsk jäst för bröddegar: 8 gr

Annons

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 9 dl (540 gr)

Salt

Vatten, rumsvarmt

♥♥♥

Gör så här:

Surdegsbröd i långpanna (du behöver inte ha en surdeg)
Om 1 dygn blir det här en bubblande surdeg.
Surdegsbröd i långpanna (du behöver inte ha en surdeg)
1 dygn senare.

1. Gör surdegen 2 dygn innan du vill ha nybakade baguetter: Blanda 130 gr lättfil, 50 gr finmalt rågmjöl och 2¼ tsk torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 2 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

2. 1 dygn senare: Rör ut 8 gr färsk jäst i 3¾ dl (375 gr) rumsvarmt vatten.

3. Rör ner 1½ dl (150 gr) surdeg.

Annons

4. Tillsätt 9 dl (540 gr) Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream) i 3-4 omgångar och rör för hand med en träslev e dyl eller med elvispens degkrok, tills degen blir smidig. Tillsätt 2¼ tsk salt och rör ut det ordentligt.

5. Plasta in bunken och ställ den i kylen att kalljäsa över natten.

6. Nästa dag: Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt och strö ut rejält med vetemjöl på det.

7. Häll ut degen på bakpapperet utan att knåda den, men strö gärna mjöl på den och mjöla händerna när du formar den. Dela degen i 2-3 bitar (eller 4-6 bitar om du vill göra minibaguetter). Forma varje degbit till en baguette genom att dra ut den och snurra den samt runda ändarna. Skär ett par skåror i baguetten med en vass kniv, pensla med lite vatten och strö över mjöl. Låt baguetterna jäsa 30-45 minuter under plastfolie och/eller en bakduk.

8. Kör in en tom ugnsplåt i ugnen och ställ en form med vatten på ugnens botten. Sätt ugnen på 275 grader.

9. 35-40 minuter senare, när baguetterna jäst färdigt: Tag ut den heta plåten ur ugnen och drag över bakpapperet med de färdigjästa baguetterna på den (OBS! Akta fingrarna!). Baguetterna ser inte mycket ut för världen eftersom de flyter ut under jäsningen, men de kommer att höja sig och bli kanonfina när de gräddas. Rena trolleriet!)

10. Kör in den heta plåten med baguetter i ugnen och grädda dem på mittfalsen ca 15 minuter, tills de får fin färg.

Lättbakad surdegsbaguette

11. Tag ut plåten ur ugnen och drag genast över bakpapperet med nygräddade baguetter till ett galler. Låt dem svalna där utan att lägga bakduk över.

Lättbakad surdegsbaguette
Ibland blir formen lite lustig, men smaken är densamma.
Annons

Tips om du fryser dina baguetter!

Tag ut den frysta baguetten ur plastpåsen när den ska tinas. Sätt ugnen på 225 grader och stäng av värmen när ugnen blivit varm. Lägg in den tinade baguetten i den varma och avstängda ugnen ca 5 minuter. Den blir som nybakad. Men baguetten är god även om den inte värms.

♥♥♥

Vill du ha fler lättbakade surdegsrecept?

Surdegsfrallor med råg

 

Surdegsfrallor med råg (Klicka här för receptet!)

 

Kanelknutar av surdeg

 

Annons

 

 

 

 

 

Kanelbullar av surdeg (Klicka här för receptet!)

Surdegsbröd i gryta

 

 

 

Annons

 

 

 

Grytbröd av surdeg (Klicka här för recept)

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

Annons

 

Grovt surdegsbröd med chiafrön (Klicka här för receptet!)

Dela på:

Annons

Laddar