Det här receptet ger ett saftigt bröd av den gamla vetesorten dinkel som har fyllig och god smak. Dinkel odlades i Sverige redan på stenåldern och har börjat odlas igen på Gotland. Det har aldrig utsatts för genmanipulation och har en skyddande hinna som gör det extra tåligt mot luftföroreningar.
Tidsåtgång:
Din egen arbetsinsats: ca 15 minuter (5 + 5 + 5 minuter)
Jäsningstid: ca 2 ½ timme (3 jäsningar: 60 + 45 + 45 minuter)
Gräddningstid: ca 30 minuter
Det här behöver du till 1 bröd:
Fullkornsdinkel: 4 dl (250 gr)
Siktat dinkelmjöl: 4 dl (250 gr)
Jäst för matbröd: 5 gr
Honung: 1 msk (30 gr)
Salt: 1 ½ tsk (7 gr)
Vatten, rumstempererat: 3 ½ dl (350 gr)
Eventuellt finhackad färsk rosmarin eller citrontimjan: 2 msk (eller 2 tsk torkade kryddörter)
Dinkelflingor (till formen och topping): ca ¾ dl
♥♥♥♥
Gör så här:
1. Smula ner 5 gr färsk jäst för matbröd i en liten skål. Rör ut den i 1 msk honung tills den löst sig.
2. Lägg 4 dl/250 gr fullkornsdinkelmjöl i en större bunke. Tillsätt 3½ dl/350 gr rumsvarmt vatten och rör om tills alla mjölklumpar är borta. Rör i jästblandningen.
3. Lägg plastfolie över bunken och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur. Ställ gärna bunken i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.
4. 1 timme senare: Tillsätt 4 dl/250 gr siktat dinkelmjöl i degblandningen och rör ut mjölet. Tillsätt 1 ½ tsk salt och 2 msk finhackade färska kryddörter eller 1 ½ msk torkade kryddörter (t ex rosmarin, timjan eller hela kumminfrön), men det är inte nödvändigt. Rör den kladdiga degen väl med en slev.
5. Lägg plastfolie över bunken igen och låt degen jäsa 45 minuter, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt.
6. Smörj en 2-2 ½ liters brödform med oliv- eller rapsolja. Strö ut dinkelflingor så att de täcker hela bottnen, det blir en jättegod skorpa på brödet.
7. Häll över degen i formen, platta till den och tryck ut den i hörnorna.
8. Pensla degen med ljummet vatten, strö dinkelflingor över och tryck ner dem lite, annars lossnar de lätt när brödet är färdiggräddat. Lägg plastfolie över formen och låt degen jäsa 30-60 minuter. (Tryck ner degen lätt med fingret, när degen går upp igen av sig själv är den färdigjäst.)
9. Sätt ugnen på 250 grader och gallret på mittfalsen.
10. Kör in formen med det färdigjästa brödet i ugnen och grädda det i 5 minuter, drag ner temperaturen till 200 grader och lägg ugnsfolie över efter ytterligare 15 minuter. Grädda brödet totalt ca 35 minuter, tills det kommit upp i 94 grader och inte är kladdigt när du sticker termometern eller en provsticka i det.
11. Ställ formen på ett galler och häll ut brödet efter 5-10 minuter. Låt det svalna på gallret utan bakduk.
Brödet går utmärkt att frysa, antingen helt, halverat eller skuret i skivor.
♥♥♥♥
Vill du ha fler recept på lättbakade bröd?
GI-bröd med massor av nyttigheter (Klicka här för receptet!)
Blåbärslimpa med vanilj (Klicka här för receptet!)
Lingongrova med kanel (Klicka här för receptet!)
Snabb och god kavring (Klicka här för receptet!)