Annons

Lättbakat dinkelbröd i form (recept)

Tag med receptet på det här jättegoda frukostbrödet om du ska på stugsemester, för här behöver du bara en bunke och en rejäl slev. Om det växer kryddörter i rabatten hackar du ner ett par matskedar i degen. Brödet innehåller bara 5 gr jäst.
Lättbakat dinkelbröd i form
Ett jättegott och nyttigt bröd som jag brukar baka när jag inte hinner baka surdegsbröd.

Det här receptet ger ett saftigt bröd av den gamla vetesorten dinkel som har fyllig och god smak. Dinkel odlades i Sverige redan på stenåldern och har börjat odlas igen på Gotland. Det har aldrig utsatts för genmanipulation och har en skyddande hinna som gör det extra tåligt mot luftföroreningar.

Annons
Lättbakat dinkelbröd i form
Dinkelmjöl ger brödet en jättegod smak.

Tidsåtgång:

Din egen arbetsinsats: ca 15 minuter (5 + 5 + 5 minuter)

Jäsningstid: ca 2 ½ timme (3 jäsningar: 60 + 45 + 45 minuter)

Annons

Gräddningstid: ca 30 minuter

Lättbakat dinkelbröd i form
Dinkelflingorma blir frasiga och goda när de gräddats.

Det här behöver du till 1 bröd:

Fullkornsdinkel: 4 dl (250 gr)

Siktat dinkelmjöl: 4 dl (250 gr)

Jäst för matbröd: 5 gr

Honung: 1 msk (30 gr)

Annons

Salt: 1 ½ tsk (7 gr)

Vatten, rumstempererat: 3 ½ dl (350 gr)

Eventuellt finhackad färsk rosmarin eller citrontimjan: 2 msk (eller 2 tsk torkade kryddörter)

Dinkelflingor (till formen och topping): ca ¾ dl

♥♥♥♥

Gör så här:

Lättbakat dinkelbröd i form
Du behöver inte mer än 5 gr jäst i det här brödet.
Annons
Lättbakat dinkelbröd i form
Jästen blandas snabbt ut i honungen.

1. Smula ner 5 gr färsk jäst för matbröd i en liten skål. Rör ut den i 1 msk honung tills den löst sig.

2. Lägg 4 dl/250 gr fullkornsdinkelmjöl i en större bunke. Tillsätt 3½ dl/350 gr rumsvarmt vatten och rör om tills alla mjölklumpar är borta. Rör i jästblandningen.

3. Lägg plastfolie över bunken och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur. Ställ gärna bunken i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

Lättbakat dinkelbröd i form
På 1 timme blir degblandningen nästan som en surdeg.
Lättbakat dinkelbröd i form
Du behöver inte använda degblandare till det här brödet.
Lättbakat dinkelbröd i form
Kryddörter sätter extra god smak på brödet, men det är gott utan också.
Annons

4. 1 timme senare: Tillsätt 4 dl/250 gr siktat dinkelmjöl i degblandningen och rör ut mjölet. Tillsätt 1 ½ tsk salt och 2 msk finhackade färska kryddörter eller 1 ½ msk torkade kryddörter (t ex rosmarin, timjan eller hela kumminfrön), men det är inte nödvändigt. Rör den kladdiga degen väl med en slev.

Lättbakat dinkelbröd i form
Lägg plast över bunken när brödet ska jäsa.

5. Lägg plastfolie över bunken igen och låt degen jäsa 45 minuter, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt.

6. Smörj en 2-2 ½ liters brödform med oliv- eller rapsolja. Strö ut dinkelflingor så att de täcker hela bottnen, det blir en jättegod skorpa på brödet.

Lättbakat dinkelbröd i form
Nu är det dags att lägga brödet i formen.

7. Häll över degen i formen, platta till den och tryck ut den i hörnorna.

Lättbakat dinkelbröd i form
Fyll formen med dinkelflingor innan du lägger degen i den, det ger en jättegod skorpa.
Annons

8. Pensla degen med ljummet vatten, strö dinkelflingor över och tryck ner dem lite, annars lossnar de lätt när brödet är färdiggräddat. Lägg plastfolie över formen och låt degen jäsa 30-60 minuter. (Tryck ner degen lätt med fingret, när degen går upp igen av sig själv är den färdigjäst.)

9. Sätt ugnen på 250 grader och gallret på mittfalsen.

Lättbakat dinkelbröd i form
Låt degen jäsa i formen 30-60 minuter.

10. Kör in formen med det färdigjästa brödet i ugnen och grädda det i 5 minuter, drag ner temperaturen till 200 grader och lägg ugnsfolie över efter ytterligare 15 minuter. Grädda brödet totalt ca 35 minuter, tills det kommit upp i 94 grader och inte är kladdigt när du sticker termometern eller en provsticka i det.

Lättbakat dinkelbröd i form
Det nygräddade brödet doftar extra gott om du har blandat kryddörter i degen.

11. Ställ formen på ett galler och häll ut brödet efter 5-10 minuter. Låt det svalna på gallret utan bakduk.

Brödet går utmärkt att frysa, antingen helt, halverat eller skuret i skivor.

Annons

♥♥♥♥

Vill du ha fler recept på lättbakade bröd?

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

GI-bröd med massor av nyttigheter (Klicka här för receptet!)

Bästa bjudfikabrödet - blåbärslimpa med vanilj

Bästa bjudfikabrödet - blåbärslimpa med vanilj

Annons

Blåbärslimpa med vanilj (Klicka här för receptet!)

Lingongrova med kanel

 

Lingongrova med kanel (Klicka här för receptet!)

Snabb kavring

 

Snabb och god kavring (Klicka här för receptet!)

Annons

 

Dela på:

Annons

Laddar