
Det här behöver du:
Grovt rågmjöl: 3½ dl
Finmalt rågmjöl: 1½ dl
Vetemjöl Special: 4 dl
Bikarbonat: 2 tsk
Kanel: 1 tsk
Kardemumma: 2 tsk (eller 1 msk brödkryddor, finns bland kryddorna i mataffären)
Salt: 1½ tsk
Filmjölk (jag brukar ta 3%-ig): 5 dl
Honung, gärna flytande: ½ dl
Rårörda lingon: ½ dl
Nötter eller mandlar: 1 dl
Lingon (jag brukar använda frysta): 1 dl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och gallret näst längst ner (fals 2).
2. Klä en brödform med bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl, brödkryddor, kanel, bikarbonat och salt i en bunke.
4. Tillsätt fil, honung, lingonsylt och kör i degblandare 5 min (eller rör 10 minuter för hand med en rejäl slev). Tillsätt nötterna/mandlarna mot slutet.
5. Vänd försiktigt ner lingonen med en slev.
6. Häll den kletiga degen i formen och strö över lite grovt rågmjöl.
7. Grädda brödet på den näst nedersta falsen ca 60 minuter. Lägg gärna aluminiumfolie eller ett bakpapper över de sista 20 minuterna.
8. Pensla gärna brödet med lite smält smör eller olivolja när de kommit ut ur ugnen, så blir det så blankt som på bilden.
9. Låt brödet ligga kvar några minuter i formen innan du stjälper upp det på ett galler. Låt det svalna under bakduk.
TIPS! Klicka här så får du recept på rårörda lingon som är jättegott att blanda i degen!
Vill du ha fler recept på bröd?
Klicka här för recept på snabb och god kavring!
Klicka här för recept på lättbakad blåbärslimpa med vanilj!
Klicka här för recept på snabbt vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)!
Klicka här för recept på dinkelbröd som tar 5 minuter att förbereda för ugnen!
Klicka här för recept på lättbakat surdegsbröd för dig som inte har bakat surdegsbröd förut och inte har en surdeg!