Ännu en helg och vad ska man äta då? Vilken lycka när jag hittade en kalvstek i frysen som jag köpt när det var extrapris och en burk murklor i skafferiet som jag också köpt till extrapris. Dessutom var det extrapris den här veckan på färsk grön sparris. Så det blev en riktig festmåltid. Vilken sås! Den slår det mesta i såsväg!
Det här behöver du till 6 portioner:
Kalvstek: ca 1 kg
Äpple: 1 st
Katrinplommon: 8-10 st
Per Morbergs murkelsås:
Murklor, konserverade och förvällda: 1 burk á 200 gr (innehåller 100 gr murklor)
Schalottenlök: 2 st
Smör till stekning: ca 15 gr (en rejäl klick)
Vitt vin: 1 dl
Vispgrädde: 4 dl
Stekskyn från kalvsteken
Salt och svartpeppar
Ev ett par droppar Colorit och 1 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite kallt vatten
Servera till:
Kokt potatis
Grön sparris
Pressgurka (klicka här för receptet)
Så här gör du!
12 timmar innan middagen ska serveras:
1. Sätt ugnen på 75 grader och ugnsgallret på mittfalsen.
2. Smörj en liten långpanna.
3. Tag kalvsteken direkt ur frysen, spola lite kallt eller varmt vatten på plastförpackningen för att den ska lossna och lägg steken i långpannan.
4. Dela ett litet äpple i 8 bitar och tag bort kärnorna (äpplet behöver inte skalas). Lägg äpplebitarna och katrinplommonen runtom kalvsteken i långpannan.
5. Kör in långpannan i ugnen och låt den stå där 11 timmar.
Lägg pressgurkan (klicka här för receptet).
När det återstår 1 timme av kalvstekens stektid:
1. Skala potatisen.
2. Skölj sparrisen och bryt av nedre delen på stjälkarna.
3. Gör murkelsåsen:
• Släng bort spadet och hacka murklorna i mindre bitar.
• Finhacka 2 schalottenlökar.
• Stek murklorna i en rejäl klick smör 6-7 minuter. (OBS! Tänk på att murklorna är som poppande popcorn och far omkring i köket, så ha gärna ett lock till stekpannan i beredskap som visir…)
• Tillsätt den finhackade löken och låt steka ett par minuter till.
• Häll i 1 dl vitt vin och 4 dl vispgrädde och koka ihop såsen några minuter, tills den tjocknar.
• Drag ner värmen till ettan i väntan på att kalvsteken och stekskyn, som ska tillsättas såsen, ska bli klar.
4. När kalvsteken är klar, efter 11 timmar, packar du in den i aluminiumfolie och lägger in den på gallret i ugnen så att den håller sig varm tills alla tillbehör är klara. Du kan antingen stänga av ugnen eller låta den vara på.
5. Koka potatisen (tar 20 minuter).
6. Koka upp lättsaltat vatten till sparrisen.
7. Gör klar murkelsåsen: Släng äppelbitarna och katrinplommonen som ligger i långpannan. Häll köttskyn i en bunke och kör med en mixerstav tills skyn blir jämn och slät. Häll skyn i stekpannan och koka ihop såsen några minuter. Smaksätt med salt (ca 1 tsk) och nymalen svartpeppar. Om du vill ha såsen lite mörkare tar du i några droppar Colorit och om du vill ha den lite tjockare reder du den med 1 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten (jag använder både Colorit och Maizena).

8. När det återstår 15 minuter av potatisens koktid: Lägg sparrisen i grytan med kokande vatten och koka den ca 5 minuter. När den är klar lägger du den i ett durkslag och spolar den med kallt vatten så behåller den sin fina gröna färg. Lägg den i en ren kökshandduk så att den håller sig varm tills den ska serveras.
9. Skär upp kalvsteken och servera din festmåltid!
Vill du ha fler recept på kalvrätter?
Klicka här för recept på lättlagad kalvstek med Leif Mannerströms gräddsås!
Klicka här för lättlagad och läcker kalvfilé Oscar i form!
Klicka här för recept på Per Morbergs wallenbergare!
2 kommentarer till “Lättlagad kalvstek med Per Morbergs murkelsås (recept)”
Ingen krydda alls på kalvsteken, inte ens salt och peppar?
Det behövs inte när den tillagas som tjälknöl.