Det här behöver du till 24 ostfrallor:
Vetemjöl: ca 13 dl (eller 9 dl vetemjöl och 4 dl finmalt rågmjöl)
Ost, riven: 4 dl (2½ dl till degen + 1½ dl att strö ovanpå bullarna)
Jäst: 50 gr
Smör: 50 gr
Mjölk: 5 dl
Brödsirap (eller honung): 2 msk
Salt: 1 tsk
Ägg (till pensling): 1 st
Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en stor bunke.
2. Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
3. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts.
4. Tillsätt riven ost (2½ dl), sirap/honung, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
5. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
6. Tag upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Dela varje del i 12 bitar som rullas till bullar.
7. Lägg bullarna på plåten och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över resten av den rivna osten.
10. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
11. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
♥♥♥
Vill du ha fler recept på frallor?
Klicka här för recept på snabba dinkelfrallor med bara en enda jäsning!
Klicka här för recept på surdegsfrallor med vallmofrön (du behöver inte ha en surdeg i förväg)!
2 kommentarer till “Mammas goda ostfrallor (recept)”
Hej jag undrar om det inte är lite felskrivet att satsen ska bli 24 st?
Tror nog 12?
Annars så är de suveränt goda
Beror på hur stora man gör dem. 🙂 Min mamma är från en generation som gillar allt som är smått, för då kan man ta en till.