Leif Mannerström tycker att hans fru gör världens godaste köttbullar och jag kan inte annat än hålla med. Efter att han rullat köttbullar på Svenska Amerikalinjen tyckte Leif att han borde vara en mästare på köttbullar, men när han kom hem mötte han sin överman i Lilian. Därför har han inte gjort ett eget recept. Lilians köttbullar är helt enkelt hans älsklingsköttbullar. Smeten, som innehåller en massa godsaker, går lätt att röra ihop och det är en fröjd att rulla Lilians köttbullar. Det blir ca 60 stycken. När det är jul mortlar de kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära och tillsätter smeten enligt receptet nedan.
Det här behöver du till Lilian Mannerströms köttbullar (ca 60 st):
Blandfärs: 500 gr
Nötfärs: 500 gr
Potatis, medelstor: 2 st
Gul lök, liten: 2 st
Grädde: ½ dl (tag gärna vispgrädde)
Mjölk: ½ dl
Ströbröd: 1 dl
Ägg: 1 st
Farinsocker: 1 msk (Brun Farin Strö klumpar sig inte)
Ansjovisspad: 3 msk (köp 2 burkar ansjovis á 125 gr)
Kalvfond: 2 msk
Soja, japansk (köp helst Kikkomans, finns på Ica)
Salt: 1½ tsk
Vitpeppar: några drag med pepparkvarnen
Kryddnejlika (nejlika): 3 st
Kryddpepparkorn: 4 st
Ingefära, mald: 1 knivsudd
Vatten: ½ dl
Smör till stekning
Gör så här:
1. Koka 2 medelstora potatisar. Låt dem svalna.
2. Skala lökarna, finhacka den ena och stek lökhacket gyllenbrunt i lite smör i en stekpanna. Lägg det stekta lökhacket på skärbrädan att svalna lite. Lägg den andra löken åt sidan.
3. Rör ihop ½ dl grädde, ½ dl mjölk, 1 dl ströbröd, 1 ägg och ½ dl vatten till en lös smet. Låt dra 10 minuter. Rör gärna om lite under tiden.
4. Mosa potatisarna med en gaffel.
5. Mortla 3 kryddnejlikor, 4 kryddpepparkorn och 1 knivsudd mald ingefära.
6. Rör ner 3 msk ansjovisspad, 2 msk kalvfond, 2 msk japansk soja (helst Kikkomans), den stekta löken, den mosade potatisen, 1 msk farinsocker, 1½ tsk salt och julkryddorna i smeten. Kör några drag med vitpepparkvarnen och riv ner den råa löken med ett rivjärn. Rör till sist ner färsen, lite i taget, och rör om tills smeten blir smidig och välblandad.
7. Sätt ugnen på 250 grader och lägg bakpapper på 2 ugnsplåtar.
8. Forma lagom stora köttbullar med blöta händer och lägg på plåtarna.
9. Kör in en plåt i taget på mittfalsen och ugnsstek köttbullarna 10 minuter. (Eller stek dem i en stekpanna på medelvärme i omgångar, 4-5 minuter på varje sida.)
Tips!
Ugnsstek köttbullarna i god tid före julafton, lägg dem i frysen och stek upp dem lite i en stekpanna på julafton så får de fin färg.
♥ ♥ ♥
Klicka här för recept på Per Morbergs godaste köttbullar!
Klicka här för recept på Sten Bromans goda whiskyköttbullar!