Annons

Mjuk pepparkaka som blir hög och saftig (recept)

Ett kanonbra recept på en jättegod mjuk pepparkaka som inte sjunker ihop och som går utmärkt att frysa. Bra att ha i beredskap när det kommer fikasugna gäster!

Mjuk pepparkaka - saftig och god

Tekniken i det här receptet kommer från ett gammalt sockerkaksrecept som mamma fick för över femtio år sedan av en god vän som hette Alice. Hon var jätteduktig på att både laga mat och baka, och när mamma klagade över att hennes sockerkakor alltid sjönk ihop fick hon det här receptet av Alice. Enligt henne var det omöjligt att misslyckas med sockerkakan om man bara gör som det står i receptet. Nu har mamma bakat minst hundra sockerkakor med lyckat resultat och jag har gjort om receptet till en mjuk pepparkaka som garanterat inte sjunker ihop. Det blir jättegott om du blandar lite lingonsylt eller rårörda lingon i smeten. Klicka här så får du recept på rårörda lingon som du rör ihop av frysta, tinade lingon på några minuter.

Annons

När jag hade glömt köpa mjölk tog jag 1 dl vispgrädde och ½ dl vatten i smeten. Jag tyckte att kakan blev extra fluffig av det.

♥♥♥

Det här behöver du:

Kungsörnens Selfrising vetemjöl (eller vanligt vetemjöl): 4 ½ dl (270 gr)

Annons

Bakpulver: 1 tsk (2 tsk om du använder vanligt vetemjöl)

Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr + 15 gr

Ägg, normalstora, rumstempererade: 3 st

Mjölk: 1 ½ dl (150 gr) (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl vatten)

Lingonsylt/rårörda lingon: ¾ dl

Brunt farinsocker/Brun Farin Strö: 2 ½ dl (200 gr)

Annons

Kanel: 1 ½ msk

Nejlikor, malda: 2 ½ tsk

Ingefära, malen: 1 tsk

Kardemumma, stött: 2 tsk

Salt: 1 krm

Potatismjöl: 1 tsk

Annons
Mjuk pepparkaka - saftig och god
Kakan blir ca 5 cm hög.

Gör så här:

1. Tag fram 3 ägg, 1 ½ dl mjölk och ¾ dl lingonsylt/rårörda lingon minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade. (Tag gärna fram äggen kvällen före.)

2. Kör 15 gr smör i mikron 20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Smörj en rund springform (ca 25 cm) med detta smörjsmör.

3. Lägg 4 ½ dl (270 gr) Selfrising vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1 tsk bakpulver (OBS! 2 tsk bakpulver om du använder vanligt vetemjöl), 1 ½ msk kanel,  2 ½ tsk mald nejlika, 1 tsk ingefära, 2 tsk kardemumma, 1 krm salt och blanda noga.

4. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på den näst nedersta falsen (fals 2).

Annons

5. Lägg 100 gr smör i en kastrull och smält det. När smöret smält häller du mjölken (1 ½ dl/150 gr) i kastrullen med det smälta smöret, rör om lite och stänger av plattan. Låt kastrullen stå kvar på plattan tills blandningen ska hällas i smeten.

6. Lägg de rumsvarma äggen och 200 gr/2 ½ dl farinsocker i en större bunke och vispa med elvispen 4 minuter. (Om ditt farinsocker blivit hårt kör du det 1 minut i mikron. Brun Farin Strö klumpar sig inte.)

7. Vänd försiktigt ner lingonsylt/rårörda lingon (¾ dl) i äggblandningen.

8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen i ett par omgångar. Blanda smeten försiktigt men väl. Allt mjöl måste blandas in i smeten annars kommer det ljusa mjölet att synas i den mörka pepparkakan när den skärs upp.

9. Häll smörblandningen i smeten. Blanda smeten försiktigt men väl.

Mjuk pepparkaka - saftig och god

Annons

10. Lägg degen i den smorda formen. Om du ser mjöl som inte har blandats in i smeten drar du försiktigt fram och tillbaka i smeten med slickepotten tills mjölet inte syns längre, men rör inte om.

11. Grädda kakan 30-35 minuter på den näst nedersta falsen (fals 2).

12. Stick en provsticka mitt i kakan. När stickan känns torr och kakan har släppt kanterna är den klar.

Mjuk pepparkaka - saftig och god
När kakan släpper formens kant är den klar.

13. Låt kakan svalna på ett galler under en bakduk.

Mjuk pepparkaka - saftig och god
Dekorera kakan med lite florsocker som siktas genom en tesil och strö över t ex lingon.
Annons
Mjuk pepparkaka i långpanna (recept)
Här har jag bakat den mjuka pepparkakan i en långpanna med måtten 25 cm x 35 cm. Jag la till 50% av samtliga ingredienser och gräddade den på samma sätt som den runda kakan i springform (175 grader i 35 minuter). Till en liten långpanna med måtten 20 cm x 30 cm räcker ingredienserna enligt listan ovan och till en stor långpanna med måtten 30 cm x 40 cm kan du antingen ta 50% mer av ingredienserna, som jag gjorde, eller dubblera mängden, om du vill ha kakan riktigt hög.

♥♥♥

Vill du ha fler recept på kakor som passar till advents- och julkaffet?

Pepparkaksknutar

Klicka här för recept på pepparkaksknutar!

Spröda pepparkaksdrömmar

Annons

Klicka här för recept på spröda pepparkaksdrömmar!

Sockerbagarens saffransskorpor

Klicka här för recept på  spröda saffransskorpor med choklad och apelsin!

Dela på:

Annons

Laddar