Annons

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet (recept)

Å, vad jag har längtat efter att det ska bli dags att baka mjuk pepparkaka! Väldoften fyller hela hemmet och man kan inte bli annat än snäll när man får den ljuvligt kryddiga kakan i munnen.

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Det här behöver du:

Smör, mjukt: 200 gr

Ägg, rumsvarma: 4 st

Vispgrädde, rumsvarm: 1 dl

Lingonsylt, rumsvarm (eller rårörda lingon): 1 dl

Annons

Strösocker: 3 dl

Vetemjöl: 6 dl (360 gr)

Bakpulver: 4 tsk

Kardemumma, mald: 8 tsk

Annons

Kanel, mald: 8 tsk

Annons

Ingefära, mald: 2 tsk

Kryddnejlika, mald: 2 tsk

 

Till dekoration:

Florsocker

Granatäppelkärnor

Annons

Pistagemandel, hackad

 

 

Gör så här:

  1. Tag fram äggen, smöret, lingonsylten och grädden ur kylen 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma. (Använd gärna rårörda lingon istället för lingonsylt.)
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.
  4. Vispa socker och smör 5 min med elvisp så att det blir poröst.
  5. Vispa ner ett ägg i taget och vispa sedan 4 min med elvisp.
  6. Rör ner lingonsylt och grädde och blanda försiktigt men väl.
  7. Sikta ner mjölblandningen i omgångar och blanda försiktigt men väl.
  8. Häll smeten i en smord och bröad form. (Om du använder en rund form får den inte vara mindre än 23 cm i diameter i omkrets.)
  9. Grädda kakan 60 min, strax under mittfalsen eller när provstickan känns torr. Lägg ugnsfolie över efter 40 min så att kakan inte blir för brun.
  10. Tag av formen efter några minuter och låt kakan svalna på ett galler.
Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet
Jag bakade ett riktigt högt pepparkakshjärta…
Annons
Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet
Men om du föredrar ett lite lägre pepparkakshjärta halverar du mängden ingredienser och gräddar kakan ca 40 min.
Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet
Om du inte har en hjärtformad springform går det lika bra att grädda kakan i en rund springform som inte får vara mindre än 23 cm i omkrets.
Mjuk pepparkaka
Den här kakan är gräddad 60 minuter i en 2-liters brödform. Full mängd ingredienser enligt listan överst. Tips! Om kakan blir lite torr efter ett par dagar kör du den ett ögonblick i mikron och den blir som nybakad. Pensla gärna lite konjak över om du har en skvätt stående.
Mjukt pepparkakshjärta
Man tager vad man haver när man ska dekorera.

Mjukt pepparkakshjärta

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Spröda pepparkaksdrömmar

Annons

Klicka här för recept på spröda pepparkaksdrömmar!

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Klicka här för recept på saffransstjärna med pepparkaksfyllning!

Julens godaste saffranskaka med konjak och vit choklad

Klicka här för recept på läcker saffranskaka med konjak och vit choklad!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar