
Jag rör ihop degen på fredagskvällen, ställer degbunken i kylen över natten och gräddar frallorna direkt jag kommer upp på lördagsmorgonen. På så sätt har vi hembakade frallor hela helgen. De frallor vi inte äter direkt fryser jag in och värmer i uppvärmd ugn som jag stängt av, då blir de som nybakade.

Det här behöver du:
Rågsikt: 11 dl (eller 11 dl siktat dinkelmjöl eller 4½ dl finmalt rågmjöl + 6½ dl vetemjöl special) + ca 1 dl mjöl till utbakningen
Valnötter: 2 dl
Olivolja eller rapsolja: 2 msk
Honung: 1 msk
Torrjäst: 2 tsk
Salt: 2½ tsk
Vatten, kallt: 5 dl
Gör så här:
1. Om du vill rosta valnötterna: bred ut 2 dl valnötter på bakpapperstäckt ugnsgaller som du kör in på mittfalsen. Sätt ugnen på 225 grader och låt valnötterna rostas 12-13 minuter. Du behöver inte röra om under tiden de rostas. Hacka dem grovt när de svalnat.
2. Lägg mjölet i en stor bunke och rör ner 2 tsk torrjäst. Låt stå 10 minuter.
3. Efter 10 minuter häller du i 5 dl kallt vatten, 2 msk olivolja, 1 msk honung och 2½ tsk salt och rör om med en träslev e dyl. Tillsätt de grovhackade valnötterna och rör om tills de blandats in i den lite kletiga degen. Använd elvispens degkrokar om du tycker det är jobbigt att röra för hand.
4. Lägg plast över bunken och ställ den i kylskåpet minst 8 timmar.
5. Efter 8 timmar eller mer lägger du ett bakpapper på arbetsbänken och strör ut rejält med mjöl på det. Häll ut degen och klappa in mjölet runtom, men knåda inte degen. Drag ut degen till en längd som du delar i 8-10 bitar, beroende på hur stora frallor du vill ha. Forma dem bara lite lätt och låt dem själva bestämma formen. Lägg frallorna på en bakpappersklädd plåt och täck dem med en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
3. När ugnen är varm (efter ca 25 minuter) kör du in plåten med frallor på mittfalsen och drar genast ner temperaturen till 225 grader. Grädda frallorna ca 20 minuter. De är klara när färgen är gyllene. Tag då ut dem och lägg dem på ett galler att svalna lite.
Vill du ha fler snabba recept?
Klicka här för recept på dinkelfrallor som du bakar på ett litet kick med bara en jäsning!
Klicka här för recept på bröd av fullkornsdinkel som är klart för ugnen på 5 minuter!
Vill du ha recept på surdegsfrallor?
Klicka här för recept på surdegsfrallor med råg!
Klicka här för recept på surdegsfrallor med vallmofrön!