Annons

Nybakat grytbröd till frukost (recept)

Det här är ett jättegott och nyttigt grytbröd av dinkelmjöl, rågkross, solrosfrön, chiafrön och olivolja. Jag brukar röra ihop degen på söndagsförmiddagen, låta den kalljäsa i kylen under dagen och grädda brödet på kvällen, så har vi nybakat bröd till frukost på måndagen. En jättebra start på veckan!
Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
OBS! Grytan blir som ny igen med hjälp av Svinto portionskuddar.

Det här behöver du:

Dinkelmjöl, fullkorn: 3½ dl (210 gr)

Dinkelmjöl, siktat: 6 dl (360 gr)

Rågkross: 2½ dl (185 gr)

Chiafrön: 1 dl (60 gr)

Solrosfrön: 2 dl (120 gr)

Annons

Brödkryddor: 3 msk

Olivolja: ½ dl + 1 msk att smörja bunken med

Annons

Färsk jäst för matbröd: 40 gr

Salt: 1 msk

Rapsolja att smörja grytan med: ca 1 msk

Vatten, kokande: 2 dl (200 gr)

Annons

Vatten, rumstempererat: 4½ dl (450 gr)

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Ett högt bröd med en härlig skorpa. Nästan som ett surdegsbröd. 
Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Brödet är smakrikt och saftigt. Det håller sig saftigt en hel vecka.

Gör så här:

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Skållningen (rågkross i kokande vatten) ska ligga minst 1 timme men kan gärna ligga över natten.

1. Lägg 2½ dl (185 gr) rågkross i en bunke och häll över 2 dl (200 gr) kokande vatten. Rör om och lägg plast över bunken. Låt den stå i rumstemperatur 1 timme. (Om du vill kan du göra detta kvällen före och låta rågkrosset ligga i blöt över natten.)

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Du kan röra degen 5 minuter med en slev tills den har blandats ut, men jag tycker att det blir för tungt och låter degblandaren göra jobbet. Efter 8 timmar i kylen kommer den lite kladdiga degen att jäsa ända upp till kanten på en 4-litersskål.
Annons

2. Smula ner 40 gr jäst i degblandarens bunke och lös upp det i 4½ dl (450 gr) rumstempererat vatten.

3. Häll i de skållade rågkärnorna, ½ dl olivolja, 1 msk salt, 3 msk brödkryddor, 1 dl (60 gr) chiafrön, 2 dl (120 gr) solrosfrön och rör om. Lägg i 3½ dl (210 gr) dinkelmjöl fullkorn, 6 dl (360 gr) siktat dinkelmjöl och kör degblandaren 4-5 minuter, bara tills allt är ordentligt blandat.

4.  Smörj en stor bunke (gärna 4-liters eftersom brödet jäser rejält) med 1 msk olivolja och häll degen i den. Lägg plast över och ställ in bunken i kylen ca 8 timmar.

5. Efter 7½ timmar: Smörj en 4-liters gjutjärnsgryta med 1 msk rapsolja (bränns inte vid lika lätt som olivolja). Sätt ugnsgallret strax under mittfalsen och ställ grytan på det. Sätt ugnen på 250 grader. Röj undan på diskbänken där du ska ställa den heta grytan när du tar ut den ur ugnen för att snabbt hälla degen i den. Ha följande i beredskap: 2 grillvantar/tjocka grytlappar, 1 slickepott, 1 vass kniv, 1 pensel och lite grovt mjöl.

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Degen är klar att gräddas 50 minuter i 250 grader! Forma degen lite när du hällt den i grytan!

6. När ugnen nått 250 grader (det tar 25-30 minuter): Tag ut den heta grytan ur ugnen och tag av locket. OBS! Akta fingrarna och se till att barn och husdjur håller sig undan för grytan är jättehet. Skrapa ner degen i grytan med slickepotten och pensla den med lite kallt vatten, skär eventuellt ett par skåror i den och strö över grovt rågmjöl. Lägg på locket och kör in grytan i ugnen igen.

7. Grädda brödet ca 50 minuter så här: Tag av locket efter 30 minuter och grädda brödet ytterligare ca 20 minuter, tills temperaturen i brödet når 94 grader (stick en köttermometer mitt i brödet och kolla). Om brödet känns kladdigt inuti gräddar du det 5 minuter till. Ugnstemperaturen ska vara 250 grader under hela gräddningen.

Annons

8. Tag ut grytan ur ugnen och låt brödet stå kvar i den ca 10 minuter.

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost
Det här brödet blev runt och fint. Forma snabbt till degen när du hällt den i grytan så får det fin form.

9. Häll ut brödet på ett galler och låt det svalna. Om du bakar det på kvällen sveper du in det i ett par rena kökshanddukar och låter det ligga till frukosten nästa morgon. Brödet håller sig saftig en hel vecka. Stoppa det gärna i en papperspåse och sedan i en plastpåse för bästa förvaring. Det går perfekt att frysa, skiva gärna upp det och lägg mellanläggspapper mellan skivorna (finns nästan bara hos Coop).

♥♥♥

Tips 1!

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost

Jag brukar baka mina runda grytbröd i den här 4,2-litersgrytan från Le Creuset, som finns att köpa hos bl a Cervera och Royal Design. Jag har misshandlat lockets gummiknopp, som inte tål så höga temperaturer, men nu har jag köpt en stålknopp som jag skruvat på. Den är stor och rejäl och hållbar. Den kostar ca 18o:- och kan också köpas hos Royal Design och Cervera. En jättebra investering!

Annons

♥♥♥

Tips 2!

Nybakat dinkelbröd i gryta till frukost

På ÖoB kan du köpa bra och billiga brödkryddor. 50-gramspåse som räcker till ett par bröd kostar en dryg tia.

♥♥♥

Tips 3!

Jag brukar variera kryddningen i det här brödet och ibland byta ut brödkryddorna mot 3 msk hela kumminfrön. Det blir jättegott.

Annons

♥♥♥

Vill du ha recept på fler grytbröd?

Grytbröd med valnötter

 

Valnötsbröd med surdeg i gryta (du behöver inte ha en surdeg i förväg) Klicka här för recept!

Surdegsbröd i gryta

 

Annons

Grovt surdegsbröd i gryta (du behöver inte ha en surdeg i förväg) Klicka här för recept!

 

Dela på:

Annons

Laddar