Annons

Oxrullader med gräddig konjakssås (recept)

Det här är en variant av Per Morbergs oxrullader med lite extra godsaker i, serverade med klyftpotatis och gräddsås med konjak. Jättegott!

Oxrullader med massor av gott i (recept)

Förra veckan var det extrapris på ekologisk lövbiff på mitt Ica. Det var stora, fina biffar så jag slog till med 2 förpackningar med 450 gram i varje, vilket gav 12 rullader. Min sambo åt 3 och jag åt 2. Jättegott med klyftpotatis och haricots verts till. Som extra tillbehör är det gott med något syrat, som syltlök eller inlagd selleri, som jag har hittat i en av de orientaliska butiker jag ibland handlar i. Jag smakade det för många år sedan i Tyskland och gillade det genast.

Annons

Oxrullader med massor av gott i (recept)

Det här behöver du till 12 oxrullader med gräddig konjakssås:

Lövbiff (eller tunt skuren rostbiff): ca 1 kg

Salt: 1½ tsk

Svartpeppar: några drag med svartpepparkvarnen

Annons

Vetemjöl: ca 1 dl

Tandpetare: 3 st till varje rullad

 

Fyllning:

Schalottenlök: 100 gr (ca 3 st)

Champinjoner, färska (gärna de bruna): 100 gr

Bacon: 100 gr

Cornichoner/inlagd smörgåsgurka: 100 gr

Annons

Tomatpuré: 1 msk

Dijonsenap: ca 1 dl

Persilja: 1 kruka eller 1 knippe

Smör till stekning

 

Konjaksgräddsås:

Vispgrädde: 3 dl

Kalvfond: 2 msk

Annons

Konjak: 2 msk

Tomatpuré: 1½ msk

Svartvinbärsgelé: 1½ msk

Salt och svartpeppar

Maizena majsstärkelse: 1½ msk (för tjockare sås)

Colorit: ett par droppar (för mer färg på såsen)

 

Servera till:

Annons

Klyftpotatis: 2-3 st/person (eller kokt potatis)

Haricots verts (eller grön sparris)

Inlagd syltlök och/eller inlagd selleri

 

Garnering:

Rosépepparkorn eller finklippt persilja

 

Gör så här så får du hela middagen klar samtidigt:

1. Skölj och ansa dina haricots verts. (På grön sparris bryter du av den nedersta delen på stjälken.)

Annons

2. Tvätta och torka potatis till klyftpotatis. (Eller skala potatis och lägg i en kastrull med lättsaltat vatten om du tänker servera kokt potatis.)

3. Tag ut köttet ur kylen.

Oxrullader med massor av gott i (recept)4. Gör fyllningen till rulladerna: Skölj persiljan och ansa 100 gr champinjoner. Finklipp persiljan och skär cornichonerna/smörgåsgurkan i småbitar. Hacka champinjonerna ganska fint, finhacka 100 gr schalottenlök (ca 3 st) och skär 100 gr bacon i små bitar. Fräs champinjon-, lök- och baconhack i en stor klick smör i en stekpanna. Mot slutet tillsätter du 1 rågad msk tomatpuré.

Oxrullader med massor av gott i (recept)5. Blanda det brynta hacket med den finklippta persiljan och gurkhacket i en liten bunke. (Spara ev lite hackad persilja att strö över rulladerna vid serveringen.)

Oxrullader med massor av gott i (recept)6. Lägg ut lövbiffarna på bakpapper, salta och peppra dem och bred på dijonsenap. Lägg en rejäl klick fyllning på den bredaste kortsidan på varje biff och rulla ihop dem. Oxrullader med massor av gott i (recept)7. Täpp igen rulladens båda ändor med tandpetare och kör en tandpetare genom rulladens mitt så att den inte rullar upp när du bryner den.Oxrullader med massor av gott i (recept)8. Rulla rulladerna i vetemjöl och lägg dem på bakpapperet i väntan på att bli brynta.

9. Om du ska servera klyftpotatis: Smörj en ugnsform, skär potatisarna i klyftor och bred ut dem i formen. Pensla klyftorna med olivolja innan du saltar, pepprar och strör över torkad rosmarin. Ställ formen med klyftpotatis åt sidan och sätt ugnen på 200 grader. Passa på att köra in en tom ugnssäker form att servera rulladerna så blir den lagom varm när de är klara.

10. Låt en rejäl klick smör smälta i stekpannan och bryn rulladerna 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme. Bryn 6 rullader i taget. Använd gärna två stekpannor.

11. När du brynt samtliga rullader tränger du ihop dem i en och samma stekpanna. Slå över 3 dl vatten och 2 msk kalvfond och rör ner 1½ msk tomatpuré. Låt rulladerna sjuda 20 minuter utan lock.

Annons

12. Kör in formen med klyftpotatis på mittfalsen i ugnen och låt dem rostas ca 25 minuter. (Om du ska servera kokt potatis sätter du på dem nu.)

13. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull på spisen till dina haricots verts (eller sparris).

14. När rulladerna sjudit 20 minuter lägger dem i dem uppvärmda formen. Drag ut tandpetarna. Håll formen varm med hjälp av aluminiumfolie och rena kökshanddukar.

15. Häll 3 dl vispgrädde, 1½ msk tomatpuré, 2 msk konjak och 1½ msk svartvinbärsgelé i såsen i stekpannan och koka ihop den 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll i några droppar Colorit om du vill ha mörkare sås och 1½ msk majsstärkelse utrört i lite vatten om du vill ha tjockare sås. Låt såsen få ett hastigt uppkok efter att du rört i majsstärkelse.

16. Lägg dina haricots verts i kastrullen med kokande vatten och låt dem koka 4-5 minuter (grön sparris ca 5 minuter). Testa med en provsticka och gör smakprov så att det blir lagom tuggmotstånd. När grönsakerna är kokta häller du över dem i ett durkslag och spolar dem snabbt med kallt vatten, så behåller de sin fina gröna färg. Ställ ner durkslaget i den fortfarande varma kastrullen och lägg ett lock/rena kökshanddukar över så håller sig dina grönsaker varma tills det är dags att servera dem.

17. Häll såsen över rulladerna och strö lite rosépepparkorn eller finklippt persilja över.

Oxrullader med massor av gott i (recept)

Dela på:

Annons

Laddar