Annons

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortron (recept)

Lägg hemlagad kolafyllning mellan mjuka pepparkaksbottnar. Toppa med hjortronmousse och strö över pistagemandlar och granatäppelkärnor.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Den här läckra pepparkakstårtan passar lika bra till adventskaffet som till julens alla kalas. Tårtbottnen är en hembakad mjuk pepparkaka och kolafyllningen med rostade valnötter kokar du själv. Om du följer receptet till punkt och pricka behöver du varken använda sockertermometer eller göra kulprovet. Den härliga hjortronmoussen ovanpå tårtan gör du utan gelatin. Om du vill förenkla lite kan du göra hjortrongrädde istället för mousse.

Annons

Gör kolafyllningen och hjortronmoussen dagen innan du ska bjuda på tårtan. Tårtbottnen (den mjuka pepparkakan) går också bra att baka dagen före. Då kvarstår bara montering och garnering av tårtan strax innan den ska serveras.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Pepparkaka, kola och hjortron passar perfekt ihop.

Det här behöver du till tårtbottnen:

Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)

Kanel: 1 msk

Nejlikor, malda: 1½ tsk

Kardemumma, malen: 2 tsk

Brunt farinsocker/Brun Farin Strö: 200 gr (2½ dl)

Ägg, medelstora, rumstempererade: 3 st

Annons

Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr

Mjölk, rumstempererad: 1½ dl (150 gr)

Bakpulver: 1½ tsk

Salt: 1 krm

♥♥♥

Det här behöver du till springformen (ca 25 cm):

Smör, normalsaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

♥♥♥

Det här behöver du till kolafyllningen:

Valnötter: 75 gr

Annons

Vispgrädde: 4½ dl

Strösocker: 1½ dl

Ljus sirap: 1½  dl

Smör, normalsaltat: 25 gr

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Min norrländske sambo Gert är min leverantör av hjortronsylt. På somrarna tillbringar han många timmar på myrarna och väl hemma i Malmö kokar han sylten.

Det här behöver du till hjortronmoussen:

Vispgrädde: 2½ dl

Hjortronsylt: 2 dl

Äggvitor från medelstora ägg: 2 st

Florsocker: ¼ dl

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Både Urtekram och Kung Markatta har torkade granatäppelkärnor.Urtekrams har finast färg. Försök få tag på så gröna pistagemandlar som möjligt, det blir snyggast.
Annons

Det här behöver du till garnering av tårtan:

Pistagemandlar, utan skal, osaltade: 40 gr (¾ dl)

Torkade granatäppelkärnor: ½ dl (15 gr)

♥♥♥

Baka din pepparkaksbotten så här:

1. Tag fram 3 ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade. (Tag gärna fram dem dagen före.)

2. Kör 15 gr smör i mikron 20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Smörj en rund springform (ca 25 cm) med detta smörjsmör så behöver du bara fösa den färdiggräddade tårtbottnen av formen.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Tårtbottnen är full av härliga pepparkakskryddor.

3. Lägg 4½ dl (270 gr) vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1½ tsk bakpulver, 1 msk kanel,  1½ tsk mald nejlika, 2 tsk kardemumma, 1 krm salt och blanda noga.

4. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på den näst nedersta falsen (fals 2).

5. Lägg 100 gr smör i en kastrull och smält det. När smöret smält häller du i mjölken (1½ dl/150 gr), rör om och stänger av plattan. Låt kastrullen stå kvar på plattan tills blandningen ska hällas i smeten.

Annons

6. Lägg de rumsvarma äggen (3 st) och 200 gr/2½ dl brunt farinsocker i en större bunke och vispa med elvispen 4 minuter. (Om ditt farinsocker blivit hårt kör du det 1 minut i mikron.)

7. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen genom en sil i ett par omgångar. Blanda smeten försiktigt men noga. Allt mjöl måste blandas in i smeten annars kommer det ljusa mjölet att synas i den mörka pepparkaksbottnen när den skärs upp.

8. Häll den ljumma smörblandningen i smeten. Bland försiktigt men noga.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

9. Häll degen i den smorda formen. Om du ser att mjöl inte blandats in i smeten drar du försiktigt fram och tillbaka med slickepotten tills mjölet inte syns längre.

10. Grädda tårtbottnen 30-35 minuter på den näst nedersta falsen (fals 2).

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Den här baktermometern kan du köpa hos Royal Design för en hundralapp. Du sticker ner den mitt i kakan och när toppen blir röd är kakan klar. En toppenjulklapp!

11. Stick ner en provsticka mitt i tårtbottnen. När stickan känns torr och tårtbottnen har släppt från formens kant är den klar.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

12. Lossa springformens kant och låt tårtbottnen svalna på ett galler under en bakduk. Om du inte ska använda tårtbottnen förrän nästa dag mår den bäst av att läggas över på ett fat och plastas in.

♥♥♥

Annons

Så här gör du kolafyllningen:

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

1. Rosta valnötterna för högre smak: Lägg ett bakplåtspapper på ugnsgallret och lägg 75 gr valnötter på det. Kör in gallret mitt i ugnen, sätt ugnen på 225 grader och rosta valnötterna ca 12 minuter, tills de får fin färg och börjar dofta gott av dem. Du behöver inte röra om under rostningen.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Låt valnötterna svalna lite innan du hackar dem ganska grovt.

Pepparkakstårta med kolasås och hjortronmousse

2. Lägg 4½ dl vispgrädde, 1½ dl strösocker och 1½ dl ljus sirap i en stor och vid kastrull som är tjockbottnad eller av teflon. Tag hellre en kastrull som är alldeles för stor än en som verkar lagom i storlek. Chansa inte, det är inte roligt när kolafyllningen kokar över. Sätt spisplattan på ganska hög värme och i samma ögonblick som blandningen kommer i kok drar du ner temperaturen till medelvärme (6 om din spisplatta går till 12, men 4 om den går till 8 etc). Koka kolafyllningen exakt 20 minuter på medelvärme (varken högre eller lägre temperatur) och rör om då och då. (Om kolafyllningen får koka längre än 20 minuter blir den hård och inte bredbar.)

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

3. Efter exakt 20 minuter: Drag kastrullen från plattan och lägg i 25 gr smör (det är ok med kylskåpskallt smör). Låt smöret smälta och rör om då och då.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

4. Rör ner valnötshacket i kolablandningen och rör om.

Annons
Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Fyllningen stelnar lite när den har svalnat och går då lätt att bre på tårtbottnen.

5. Häll kolafyllningen i en skål – eller en plastburk med lock om du inte ska använda den förrän nästa dag. Låt den stå framme i rumstemperatur tills du ska använda den. Diska grytan snabbt innan resterna av kolafyllning fastnar i den.

♥♥♥

Så här gör du hjortronmoussen:

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Du kan garnera tårtan med hjortrongrädde (hjortronsylt blandad med 2,5 dl hårt vispad grädde) om du vill. Vispa först grädden och rör sedan ner hjortronsylt tills du blir nöjd med konsistens och smak.

1. Vispa 2 ½ dl vispgrädde så att den blir fast.

2. Blanda 2 dl hjortronsylt i den vispade grädden.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Gör gärna dubbel sats av den goda hjortronmoussen och ät som dessert eller servera extra mousse i en skål till pepparkakstårtan.

3. Vispa 2 äggvitor så att de blir styva och bunken kan vändas upp och ner utan att de rinner ut. Tillsätt ¼ dl florsocker under vispningen. Vänd ner de styva äggvitorna försiktigt i hjortrongrädden.

4. Lägg hjortronmoussen i en plastburk med lock som du ställer i kylen tills den ska användas.

♥♥♥

Annons

Så här monterar och dekorerar du din pepparkakstårta:

Mjuk pepparkaka - saftig och god

1. Dela tårtbottnen i 2 delar.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

2. Lägg underdelen på ett uppläggningsfat och bred på kolafyllningen.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

3. Lägg  överdelen och bred över hjortronmoussen eller hjortrongrädden.

4. Hacka pistagemandeln ganska grovt och strö över. Strö till sist över de torkade granatäppelkärnorna.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse
Den här är svår att motstå.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

♥♥♥

Annons

Vill du ha fler recept på godsaker till glöggminglet?

Västerbottenpaj med hjortron till kräftskivan

Klicka här för recept på västerbottenpaj!

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Klicka här för recept glöggmousse med kanderade pekannötter!

 

Pepparkaksbudapest till julkaffet

Klicka här för recept på pepparkaksbudapest!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar