Äntligen finns det rabarber i affärerna igen! Jordgubbar också! Den här amerikanska rabarberkakan var ursprungligen smaksatt med 1 krm muskot och 1 tsk vaniljpulver, men det smakade inget så jag har svenskat till den och istället använt 1 msk (eller ännu mer) kardemumma. Det blir supergott. Och jag älskar den karamelliserade ytan. Kakan blir extra god med en klick vispgrädde och passar perfekt till en kopp kaffe efter maten. En både läcker och lättbakad kaka som man blir lycklig av.
Det här behöver du till kakan:
Rabarber: 3-4 smala stjälkar, helst med rött skal (vikt när de ansats: 200 gr)
Jordgubbar, gärna små: 200 gr
Kardemumma, mald: 1 msk (eller 1 krm mald muskotnöt + 1 tsk vaniljpulver)
Rörsocker: 2 ¼ dl + 1-2 msk
Vetemjöl: 3½ dl (210 gr)
Smör, mjukt: 100 gr
Ägg: 2 små-medelstora (75-125 gr ägg utan skal)
Mjölk, rumstempererad: 1 dl
Salt: ½ tsk
Bakpulver 1½ tsk
Smörjsmör till formen (23-25 cm i omkrets):
Smör: 15 gr
Potatismjöl: 1 tsk
Gör så här:
1. Tag fram ägg, mjölk och smör minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.
2. Skölj rabarberstjälkarna och jordgubbarna och torka dem.
3. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Häll detta smörjsmör i formen och pensla den med det.
4. Blanda 210 gr (3½ dl) vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 1 msk kardemumma och ½ tsk salt. Ställ åt sidan.
5. Sätt ugnen på 175 grader och gallret strax under mittfalsen (mellan fals 2 och 3).
6. Skär rabarberstjälkarna i 1 cm breda bitar, noppa jordgubbarna och dela dem i 2 delar.
7. Vispa det mjuka smöret och 2¼ dl rörsocker med elvisp på högsta fart i 5 minuter.
8. Häll äggen i smörblandningen, ett i taget, och fortsätt att vispa ytterligare 2-3 minuter med elvispen på högsta fart.
9. Häll i mjölken och blanda försiktigt men väl med en slev e dyl.
10. Sikta ner mjölblandningen i ett par omgångar och blanda försiktigt men väl så att allt mjöl blandas in i smeten.
11. Vänd försiktigt ner rabarberbitarna i smeten.
12. Lägg smeten i formen och bred ut den.
13. Lägg jordgubbshalvorna ovanpå smeten och strö över 1-2 msk rörsocker (karamelliserar ytan).
14. Grädda kakan 10 minuter i 175 grader. Därefter sänker du värmen till 165 grader (vrid knappen så att den står mittemellan 175 grader och 150 grader). Grädda kakan ytterligare 60 minuter, d v s totalt 70 minuter, tills den är gyllenbrun med knäckig yta.
15. Låt kakan svalna på ett galler. Den är jättegod att äta ljummen med en klick kall vispgrädde! Perfekt till en kopp kaffe efter maten! Om det blir något över brukar jag ställa in formen i kylen så att jordgubbar och rabarber håller sig fräscha. Jag tar fram kakan en halvtimme innan den ska ätas.
Vill du ha recept på världens snabbaste rabarberkakor?
Klicka här för att komma till receptet på världens snabbaste rabarberkaka!
Klicka här för att komma till receptet på världens snabbaste rabarberkakan i långpanna!