Annons

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg i förväg (recept)

Det här saftiga surdegsbrödet kan du baka även om du inte har en surdeg. Du behöver inte heller ha en hushållsassistent som blandar degen. Det räcker med en stor bunke och en rejäl slev.
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
Ett saftigt, gott och nyttigt surdegsbröd av råg som är lätt att baka och håller länge.

Du behöver inte ens ha en ugn som klarar höga temperaturer. Brödet nöjer sig med att gräddas i 160 grader och skorpan blir härligt knaprig utan att du behöver spreja med vatten. Surdegen blandar du medan du bakar och får dessutom en surdeg som du kan använda till nästa brödbak. Den behöver inte matas, bara ställ in den i kylen där den klarar sig i 3 veckor. När du bakar brödet gör du ett litet moment i taget som inte tar så många minuter av din tid. Det tycker jag är perfekt. Det gäller bara att planera. Visst låter det väl bra?

Annons

♥♥♥

Det här behöver du:
Fint rågmjöl: 425 gr
Vetemjöl special: 175 gr
Rågkross: 175 gr
Solroskärnor: 1 dl
Torrjäst för matbrödsdegar: 2 tsk (8 gr)
Honung: 1 msk
Filmjölk, naturell (lättfil eller 3%-ig): 1 dl
Vatten: 5 dl
Salt: 1 msk

Annons

Brödkryddor (t ex Santa Marias): 2-3 msk

♥♥♥

Garnering:
Grovt rågmjöl: några matskedar

♥♥♥

Så här gör du:

Annons

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
1. Rör ihop 50 gr fint rågmjöl, 2 tsk/8 gr torrjäst och 1 dl filmjölk i en plastskål. Strö över ¼ tsk salt och täck burken med ett lock eller en plastpåse. Låt skålen stå i rumstemperatur i 1 dygn. Ställ den gärna i mikron eller i kall ugn, där det är dragfritt.
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
Efter 24 timmar har du en bubblande surdeg.

2. Efter 1 dygn: Värm 5 dl vatten så att det blir fingervarmt (max 37 grader).
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
3. Blanda 375 gr fint rågmjöl, 150 gr vetemjöl special, 150 gr rågkross (resten av vetemjölet och rågkrossen används senare), 2-3 msk brödkryddor, ¾ msk salt, det fingervarma vattnet, 1 msk honung och surdegen i en stor bunke (4 liters). Blanda degen väl med en träslev e dyl.
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
4. Plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur i 12 timmar. Ställ gärna in den i den kalla ugnen eller i mikron, där det är dragfritt.

Efter 12 timmar kan du lägga 100 gr av degen i en glasburk med lock och ställa i kylen, så har du en surdeg till nästa gång du ska baka brödet (eller något annat surdegsbröd). I så fall hoppar du direkt till punkt 2 i receptet nästa gång du ska baka brödet och gör inte någon surdeg då. Du behöver inte göra någonting med surdegen du ställer i kylen, den klarar sig upp till 3 veckor utan att bli matad.

5. Efter 12 timmar lägger du 25 gr vetemjöl special, 25 gr rågkross och 1 dl solroskärnor i den jästa degen och rör om väl med sleven.

Annons

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
6. Lägg ett fuktat bakpapper i en 1½-liters brödform. Häll i den ganska kladdiga degen och strö över grovt rågmjöl. Täck formen med plast och låt degen jäsa 2-3 timmar (degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen).

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
Degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen.

7. Sista halvtimmen av jäsningen: Sätt ugnen på 160 grader (mellan 175 och 150 grader) och ställ gallret på den nedersta falsen (fals 1).
8. Grädda brödet i 2 timmar. Kolla om det är färdigt genom att sticka en ugnstermometer i det (det är klart när termometern mäter 98 grader).

7. Smörj en 1,5 liters brödform och bröa den med grovt rågmjöl eller lägg ett fuktat bakplåtspapper i den. Häll i den ganska kladdiga degen och strö grovt rågmjöl över. Täck med plast och låt degen jäsa 2-3 timmar (degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen).
Skorpan blir härligt knaprig utan att du behöver göra någonting!

9. Ställ formen att svalna på ett galler. Häll ut brödet efter några minuter. När det svalnat sveper du in det i en ren kökshandduk tills det ska ätas. De blir bäst när det fått stå över natten. (Om du inte vill ha en hård skorpa på ditt bröd sveper du in det i plastfolie medan det fortfarande är ljummet.)

Annons

♥♥♥

Tips på förvaring av surdegsbröd: När du väl skuret i brödet förvaras det bäst i en papperspåse som stoppas i en plastpåse.

♥♥♥

Vill du ha recept på fler surdegsbröd?

Grytbröd med valnötter

Annons

Klicka här för recept på grytbröd med surdeg och valnötter!

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

Klicka här för grovt surdegsbröd!

Lättbakad surdegsbaguette

Klicka här för recept på surdegsbaguetter!

Annons

Jättegoda frallor med vallmofrön

Klicka här för recept på surdegsfrallor med vallmofrön!

Dela på:

Annons

Laddar