Det här behöver du:
Smör, normalsaltat, mjukt: 150 gr + 15 gr till formen
Ägg, medelstora, rumstempererade: 3 st
Grädde, rumsvarm: 1½ msk
Konjak: 1½ msk (eller 1½ msk rumsvarm grädde, vilket i så fall blir totalt 3 msk grädde)
Saffran: 1 kuvert (½ gr)
Choklad, vit: 100 gr
Vetemjöl: 3½ dl (210 gr)
Strösocker: 1½ dl
Vaniljsocker: 1 msk
Bakpulver: 2 tsk
Potatismjöl till formen: 1 tsk
♥♥♥
Gör så här:
1. Tag fram 150 gr smör minst 1 timme inan du ska baka så att det blir mjukt. Tag samtidigt fram 3 ägg så att de blir rumstempererade (eller tag fram äggen kvällen före).
2. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron. Rör ner 1 tsk potatismjöl i det smälta smöret och pensla formen med detta smörjsmör.
3. Blanda 1 kuvert (½ gr) saffran med 1½ msk konjak och 1½ msk grädde i en liten skål.
4. Hacka den vita chokladen grovt.
5. Blanda 210 gr (3½ dl) vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver.
6. Sätt ugnen på 175 grader och placera ugnsgallret strax under mittfalsen.
7. Vispa det mjuka smöret (150 gr) och 1½ dl strösocker med elvisp på högsta fart i 5 minuter.
8. Tillsätt de 3 äggen, ett i taget, och vispa med elvispen på medelfart i 4 minuter.
9. Häll i saffransblandningen och rör försiktigt.
10. Sikta ner mjölblandningen i ett par omgångar med en sil och blanda försiktigt men väl.
11. Häll smeten i formen och bred ut den.
12. Lägg chokladhacket över smeten och tryck ner det med en gaffel, så blir det jämnt fördelat i smeten.
13. Kör in formen i ugnen och grädda strax under mittfalsen ca 30 minuter, tills kakan släpper formen och provstickan känns torr när du sticker den mitt i kakan.
14. När kakan är färdiggräddad häller du ut den ur formen på ett fat och låter den svalna på ett galler under bakduk.
♥♥♥
Här kommer fler recept till ditt saffransbak!
Klicka här för recept på saffransknutar med Nutella!
Klicka här för recept på saffransstjärna med pepparkaksfyllning!
Klicka här för recept på spröda saffransdrömmar!
Klicka här för recept på experternas lussekatter!