Annons

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning recept

Läckra saffransknutar med kardemumma och hemgjord pepparkaksmandelmassa. Knutarna blir extra fluffiga med både surdeg och lite jäst.
Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning
De här gyllengula godingarna är fyllda med hemgjord mandelmassa med mycket pepparkakssmak.

Knutarna blir extra fluffiga när de är bakade med både surdeg och lite jäst. I receptet nedan får du tips på hur du ska göra för att fyllningen inte ska rinna ut och också tips på hur du ska få dina knutar extra glansiga.

Annons

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

Surdegen gör du under tiden du bakar och för dig som redan har en surdeg gäller det bara att mata den så att du har ½ dl bubblande surdeg.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

Tidsåtgång: 3 timmar

Det här behöver du till 18 stora knutar:

Till surdegen (½ dl) 

Vetemjöl: 20 gr

Lättfil: 40 gr

Torrjäst för söta degar: ¾ tsk

Annons

Salt: 1 krm

 

Till degen

Ägg, medelstort, rumsvarmt: 1 st

Saffran: 1 kuvert (½ gr)

Konjak (eller vatten): 1 tsk

Kardemumma, malen: 1 msk (eller 1 tsk kardemummakärnor att stöta i mortel)

Vetemjöl: 11½ dl (690 gr) + ca 1 dl att mjöla bakbordet med

Jäst för söta degar, färsk: 17 gr

Strösocker: 1 dl

Mjölk (att värma): 3½ dl (350 gr)

Annons

Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr

Salt: 1¼ tsk

 

Till pepparkaksmandelmassan

Mandel (med skal är helt okej): 150 gr (eller 150 gr färdigköpt mandelmjöl)

Brunt farinsocker: 150 gr (ca 3 dl)

Kanel: 2 msk

Nejlika, malen: 2 tsk

Ingefära, malen: ½ tsk

Mjölk: ¾ dl

Ströbröd: 1 msk

Annons

 

Till pensling

Ägg: 2 st (1 helt ägg + 1 äggula)

Salt ½ krm

 

Till dekoration

Mandel (att rosta): 45 gr

Pärlsocker: ca 1½ msk

 

Till sockerlag att pensla de nygräddade knutarna med för extra glans

Strösocker: ¾ dl

Annons

Vatten: ¾ dl

 

Gör så här:

1. 1 dygn/kvällen innan du ska baka: Rör ihop 40 gr lättfil, 20 gr vetemjöl och ¾ torrjäst för söta degar i en liten plastburk med lock. Strö över 1 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur, gärna i kall ugn eller i mikron, där det är dragfritt. Efter 8-10 timmar har denna blandning förvandlats till ½ dl (50 gr) bubblande surdeg.

2. Tag fram 3 ägg i god tid innan du ska baka så att de blir rumstempererade, gärna kvällen före.

Dags att börja baka!

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

3. Lös upp ett kuvert (½ gr) saffran i 1 tsk konjak (eller vatten).

4. Smula ner 17 gr färsk jäst för söta degar i degblandarens bunke.

5. Smält 100 gr smör i en kastrull på spisen.

6. Häll 3½ dl (350 gr) mjölk i kastrullen med smält smör och värm blandningen till 37 grader.

Annons

7. Häll den ljumma smörblandningen över jästen och rör med en träslev e dyl tills jästen är löst.

8. Knäck ner 1 ägg i jästblandningen och tillsätt sedan saffransblandningen, 1 dl strösocker, 1¼ tsk salt och kardemumman. Rör om och lägg sedan i 11½ dl (690 gr) vetemjöl och surdegen. Rör om och kör degblandaren 10 minuter på låg hastighet.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

9. Lägg plast över bunken och ställ den på dragfri plats att jäsa 45 minuter.

10. Rosta mandlarna för högre smak: Lägg 45 gr mandlar på ett halvt bakpapper på gallret mitt i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandlarna 13-15 minuter. Du behöver inte röra om bland mandlarna under rostningen. Tag ut gallret ur ugnen och låt mandlarna svalna.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

11. Gör pepparkaksmandelmassan: Kör 150 gr mandlar till mjöl i en mixer med kniv eller i en mandelkvarn (eller använd 150 gr färdigköpt mandelmjöl). Blanda mandelmjölet med 150 gr (ca 3 dl) brunt farinsocker, 2 msk kanel, 2 tsk malda nejlikor, ½ tsk malen ingefära och ¾ dl mjölk. Kör detta i mixern eller rör det med en gaffel till en bredbar massa. (Om ditt farinsocker klumpat sig kör du det 1 minut i mikron och om du upptäcker enstaka farinsockerklumpar när du väl rört ihop mandelmassan kan du köra hela skålen med pepparkaksmandelmassan i mikron 1 minut.)

12. Hacka de rostade mandlarna grovt och tag fram pärlsockret (ca 1½ msk).

13. Lägg bakpapper på 2 ugnsplåtar.

14. Tag fram kaveln, degskrapan/vass kniv och gärna ett måttband. Mjöla bakbordet med vetemjöl.

14. Vispa upp 1 ägg och 1 äggula med ½ krm salt (lättare att pensla då) i en liten skål och tag fram en bakpensel.

Annons

Dags att baka ut degen!

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

15. När degen jäst 45 minuter: Häll ut degen på det mjölade bakbordet och kavla ut den till en rektangel som blir ca 54 cm lång.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning (recept)

16. Bred ut pepparkaksmandelmassan mitt på rektangeln.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning (recept)17. Strö 1 msk ströbröd över pepparkaksmandelmassan så flyter den inte ut under gräddningen.Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning (recept)

18. Vik ihop degen, nyp samman skarven som bildas och platta till rektangeln lite så att pepparkaksmandelmassan brer ut sig.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

19. Skär degen i 18 remsor som är 3 cm breda.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

20. Tag en remsa i taget och knyt ihop den. Lägg ändorna under knuten när du lägger den på plåten. Lägg 9 knutar på varje plåt.

Annons

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning

21. Pensla knutarna med äggblandningen och strö över mandelhack och pärlsocker. Dutta över lite äggblandning så stannar garneringen kvar på knutarna.

22. Lägg bakdukar över plåtarna och låt knutarna jäsa 30 min.

23. Sätt ugnen på 225 grader och tag ut ugnsgallret.

24. Efter 30 minuters jäsning: Kör in plåtarna på mittfalsen, en i taget, och grädda knutarna ca 10 minuter, tills de blir gyllenbruna.

25. Koka sockerglasyr att pensla de nygräddade knutarna med för extra glans (de blir dock lite klibbiga): Värm ¾ dl vatten och ¾ dl strösocker i en liten kastrull på spisen på medelvärme. Rör hela tiden tills sockret löst sig (det tar några minuter). Pensla knutarna med sockerlagen i samma ögonblick de tas ut ur ugnen så blir de blanka.

Saffransknutar med surdeg och pepparkaksfyllning (recept)

26. Drag bakpapperet med de nygräddade knutarna över på ugnsgallret och låt dem svalna där under en bakduk.

 

Bästa sättet att fräscha upp dagsgamla eller frysta knutar: Sätt ugnen på 175 grader, stäng av den när den är varm och kör sedan in knutarna ett par minuter. Som nygräddade blir de!

 

Annons

Om du vill ha en vetesurdeg att mata:

Gör i så fall dubbel sats av surdegen ovan (blanda 40 gr vetemjöl, 80 gr lättfil, 1½ tsk torrjäst för söta degar och strö över 2 krm salt). Använd hälften av surdegen till dina saffransknutar och spara den andra halvan till kommande bak. Förvara din surdeg i kylen och mata den en gång i veckan (om den står framme måste du mata den varje dag…). Innan du matar din surdeg slänger du det mesta av den och behåller bara 1-2 msk av den gamla surdegen.

När du ska baka med din surdeg måste du mata den 5-6 timmar innan den ska användas, eller gärna kvällen före, så att den bubblar rejält. Mata den med så mycket vetemjöl och vatten (hälften av varje) att det blir så mycket surdeg som du behöver enligt receptet.

 

Vill du ha fler recept på saffanskakor?

Saffranskaka med konjak och vit choklad

Klicka här för recept på saffranskaka med konjak och vit choklad!

Spröda saffransdrömmar

Klicka här för recept på spröda saffransdrömmar!

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning

Klicka här för recept på saffransstjärna med pepparkaksfyllning!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar