Annons

Saftigt dinkelbröd i långpanna (recept)

Det här är ett jättegott och saftigt dinkelbröd som håller sig mjukt i flera dagar. Det går relativt snabbt att göra och kan varieras med olika sorters kärnor och rårivna rotfrukter. Det är bara fantasin som sätter gränser, som det brukar heta!
Saftigt dinkelbröd i långpanna
Det här brödet har jag bakat med rivna morötter och palsternackor. Nästa gång ska jag testa gulbetor och sötpotatis. Jag har fyllt det med solroskärnor och pumpakärnor. Men det går lika bra med nötter av olika slag eller annat gott och nyttigt, som t ex torkade aprikoser, tranbär, lingon.

♥♥♥

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 40 cm x 30 cm (12-20 rutor, beroende på hur stora du skär dem):

Mjölk, 3%: 5 dl

Jäst, helst jäst för söta degar: 50 gr

Rapsolja: ½ dl

Morot eller palsternacka: 200 gr (vikt när de är rivna, ca 2 stora morötter eller 2 palsternackor)

Annons

Honung: 2 msk

Linfrön: ½ dl

Annons

Solroskärnor eller pumpakärnor: 1 dl

Salt: 1½ tsk

Dinkelmjöl fullkorn: 9 dl (540 gr)

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 4 dl

♥♥♥

Till dekoration:

Dinkelflingor: ett par matskedar

1 uppvispat ägg att pensla brödet med för att dinkelflingorna ska fastna

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Gör så här:

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Annons

1. Riv morötter/palsternackor fint.

2. Värm mjölken så att den blir fingervarm (37 grader).

3. Smula ner jästen i degbunken och häll över lite av den ljumma mjölken. Rör om tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölken. Rör om.

4. Häll i linfrön, olja, honung, rivna morötter/palsternackor och rör om.

5. Tillsätt mjölet i omgångar och rör om.

6. Kör degen på lägsta fart i degblandaren ca 5 minuter. Tillsätt solroskärnorna/pumpakärnorna mot slutet.

7. Tillsätt salt och kör ett par minuter till.

8. Täck bunken med plast och låt degen vila 30 min.

9. Knyckla ihop ett bakpapper och fukta det. Bred ut det i en långpanna (ca 40 cm x 30 cm). (Bakpapperet blir mycket enklare att  forma när det är fuktigt. Det här är Jamie Olivers tips.) Strö grovt rågmjöl på bakpapperet för ännu godare skorpa.

Saftiga dinkelrutor i långpanna

Annons

10. Häll ut ut degen på bakpapperet i långpannan. Tryck ut den och platta till den. Skär ut/markera 12-20 rutor med en vass kniv. Lägg plast över långpannan och låt jäsa ca 30 minuter.

11. Sätt ugnen på 225 grader och gallret på fals 2 (näst längst ner i ugnen).

12. Pensla brödet med lite ljummet vatten/1 uppvispat ägg och strö över dinkelflingorna.

13. Grädda brödet ca 15 min.

Saftiga dinkelrutor i långpanna

14. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk. Det är jättegott att äta ljummet med bara lite smör. Rutorna håller sig saftiga i flera dagar.

♥♥♥

Vill du ha recept på fler långpannebröd?

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

KLICKA HÄR om du vill ha recpept på valnötsbröd i långpanna!

Annons

 

Surdegsbröd i långpanna

KLICKA HÄR om du vill ha recept på surdegsbröd i långpanna (du behöver inte ha en surdeg i förväg)!

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

KLICKA HÄR för recept på dinkelbröd med mandel och aprikoser i form/långpanna! 

Dela på:

Annons

Laddar