Annons

Semmeltårta i långpanna (recept)

Semmeltårta av lätt och luftig karlsbaderdeg som bakas i en långpanna och fylls med hemgjord mandelmassa och vispad grädde. Det blir 16 stora semmelrutor att njuta av.

Semmeltårta i långpanna
Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 25 cm x 38 cm:

Till semmeltårtbottnen:

Mjölk, rumstempererad: 2½ dl

Äggula, rumstempererad: 2 st

Smör, osaltat, mjukt: 60 gr

Jäst till söta degar, färsk: 25 gr

Annons

Vetemjöl: 7 dl (420 gr)

Strösocker: 3 msk

Salt: 1 tsk

Annons

 

Till långpannan:

Smör (att smälta), osaltat: 30 gr

Potatismjöl: 2 tsk

 

Till pensling:

Ägg: 1 st

 

Till fyllningen:

Sötmandel (utan skal som finns i de orientaliska mataffärerna): 300 gr (325 gr om du köpt mandel med skal)

Annons

Strösocker: 300 gr

Mjölk: 1 dl

Vispgrädde: 10 dl

Florsocker: 4 msk

 

Till dekoration:

Florsocker

Semmeltårta i långpanna

Så här bakar du semmeltårtan:

1. Tag fram 3 ägg, 2½ dl (250 gr) mjölk och 60 gr osaltat smör minst 1 timme innan du ska baka. Tärna gärna smöret och lägg det på ett litet fat eller en bit aluminiumfolie där det inte fastnar så lätt.

Annons

2. Blanda 3 dl (180 gr) vetemjöl och 1 msk strösocker i degblandarens bunke.

Semmeltårta i långpanna

3. Rör ut 25 gr jäst i 1½ dl (150 gr) rumsvarm mjölk och häll över mjölblandningen. Kör degblandaren 5 min på ganska låg fart. (Det blir bara en liten degklump på bunkens botten.)

4. Lägg plast över bunken och låt degen jäsa 30 minuter till dubbel storlek. Ställ gärna bunken i den kalla ugnen, där är det dragfritt.

5. Kör 30 gr smör 20 sekunder i mikron. Rör ner 2 tsk potatismjöl i det smälta smöret och pensla långpannan med detta smörjsmör. (OBS! Detta är absolut nödvändigt för att semmeltårtbottnen ska lossna i en hel bit efter gräddningen.)

6. Vispa ägget med en gaffel och ställ det åt sidan att ha till pensling.

Semmeltårta i långpanna

7. När degen har jäst: Låt degen ligga kvar i bunken och tillsätt 4 dl (240 gr) vetemjöl, 2 msk strösocker, 1 tsk salt, 1 dl (100 gr) rumsvarm mjölk och 2 rumsvarma äggulor. Kör degblandaren på lägsta fart 5 minuter och tillsätt det mjuka smöret (60 gr) i småbitar. Öka sedan degblandarens hastighet och kör den ytterligare 10 minuter.

Semmeltårta i långpanna

8. Lägg degen på en lätt mjölad bricka som är något större än långpannan. Drag ut degen så att den blir lika lång som långpannan.

Annons

Semmeltårta i långpanna

9. Kavla sedan ut en rektangel som är lika bred och lång som långpannan. Snygga till kanterna.

Semmeltårta i långpanna

10. Lägg långpannan över degen och vänd alltsammans uppochner så att degen faller ner i långpannan.

Semmeltårta i långpanna

11. Lägg degen tillrätta i långpannan och se till att den går ända ut i kanterna och hörnorna.

Semmeltårta i långpanna

12. Nagga degen med en gaffel.

Semmeltårta i långpanna

13. Pensla degen med det uppvispade ägget. Lägg plastfolie över långpannan och låt degen jäsa 60 minuter på dragfri plats.

Annons

14. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mittfalsen.

15. Gör fyllningen: Om du köpt mandel med skal låter du 325 gr mandel koka några minuter i rikligt med vatten i en kastrull på spisen, häll därefter mandeln i ett durkslag och spola den med kallt vatten. Skala mandeln när den svalnat.

Kör 300 gr mandel (utan skal) och 300 gr strösocker i en mixer (det måste vara exakt 50/50 av mandel och socker).

16. Lägg mandelmassan i en skål och rör ut den med ca 1 dl mjölk. Tag lite mjölk i taget och rör tills det blir en bredbar fyllning. Låt fyllningen stå framme i rumstemperatur (den blir för stel om du ställer den i kylen).

Semmeltårta i långpanna

17. När degen jäst: Kör in långpannan på gallret strax under mittfalsen i ugnen (200 grader).

18. Efter 5 minuter sänker du temperaturen till 190 grader (strax före 200 grader på en vanlig spis). Grädda totalt 15 minuter (inte mer!), tills semmeltårtbottnen blir gyllenbrun och släpper långpannans kanter. (Semmeltårtbottnen är klar när innertemperaturen är 98 grader.)

Semmeltårta i långpanna

19. Tag ut långpannan ur ugnen och låt den svalna på ett galler, gärna med en bakduk över. När semmeltårtbottnen svalnat lite lägger du brickan över långpannan och vänder alltsammans uppochner så att semmeltårtbottnen faller ner på brickan. Lägg sedan ett uppläggningsfat (eller långpannan om du tänker servera ur den) över semmeltårtbottnen och vänd alltsammans uppochner igen. OBS! Låt semmeltårtbottnen svalna helt innan du fyller den.

(Jag brukar frysa halva semmeltårtbottnen att ha till en annan gång om vi nöjer oss med 8 stora semmelrutor. En hel semmeltårta ger 16 rutor.)

Annons

Semmeltårta i långpanna

20. När semmeltårtbottnen svalnat helt är det dags att fylla den. Dela den i en underdel och en ovandel, vilket går lättast om du först delat semmeltårtbottnen i två delar tvärsöver. Lägg mandelmassa på underdelen och bred ut den med en slickepott. (Bred gärna ett tunt lager mandelmassa på ovandelens insida också, det blir gott.)

21. Vispa 1 liter grädde styvt (5 dl till en halv semmeltårtbotten). Söta med 4 msk florsocker (2 msk till en halv semmeltårtbotten). Spritsa eller bred på vispgrädden.

Semmeltårta i långpanna
En halv semmeltårta ger 8 bitar. Den andra halvan ligger i frysen till Fettisdagen.

22. Lägg på ovandelen och pudra den med florsocker genom en tesil. Använd din största och vassaste kniv när du ska skära upp semmelrutorna. (Jag använder kniven vi brukar använda till julskinkan och kalkonen.)

 

OBS!

Tänk på att du bara behöver hälften av mandelmassan och vispgrädden om du fryser halva semmeltårtbottnen och bara fyller en halv semmeltårtbotten. Mandelmassa håller länge i en plastburk med lock i kylen.

 

Tips 1!

Annons

Om det blir en bit över av semmeltårtan ställer du den i kylen med plast över. Tänk på att ställa fram den en halvtimme innan den ska ätas.

 

Tips 2!

Baka maränger av äggvitorna som blir över!

Semmeltårta

Klicka här om du vill ha recept på en rund semmeltårta!

Semmelfläta

Klicka här om du vill ha recept på semmelfläta!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Christinas läckra minisemlor

Klicka här om du vill ha recept på minisemlor!

Annons

 

Dela på:

Annons

Laddar