Annons

Snabb och god kavring (recept)

Snabb kavring till midsommarsillen
En jättegod kavring som jag gjorde lite nyttigare genom att ta siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl och honung istället för sirap. Och den är precis lika god som klassisk kavring!

I år har jag varit ute i god tid och redan bakat kavringen till midsommarsillen! Jag stoppade den i frysen till midsommarafton och den andra kunde vi inte låta bli att äta upp med en gång. Det har sällan doftat så gott av något bröd förut, så kavringen kommer att bli en ny favorit hemma hos oss. Brödkryddorna sätter verkligen god smak. Och att färga degen med lite Colorit, som man brukar använda till sås, är ett bra knep när man inte använder mörk sirap, så får kavringen den fina bruna färgen. Det tar max en kvart att röra ihop degen och sedan sköter ugnen resten medan man njuter av den goda doften i huset. Man kan förvara kavringen i en plastpåse i kylen över en vecka utan att den blir möglig och det är mums att äta den med en skiva ”prickekorv”!

Annons

 

Det här behövs till 2 kavringar:

6 dl rågsikt (300 gr)

6 dl siktat dinkelmjöl (330 gr) eller vetemjöl (360 gr)

1 påse brödkryddor (=2½ msk)

3 tsk bikarbonat

Annons

3 tsk salt

2½ dl honung (eller sirap)

9 dl filmjölk (jag använde 3%-ig)

2 tsk colorit (behövs ej för den som väljer mörk mörk sirap istället för honung)

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smörj 2 brödformar (1½-liters).

3. Blanda mjöl, brödkryddor, bikarbonat och salt.

Annons

4. Blanda filmjölk och honung i en stor bunke.

5. Rör ner mjölblandningen i filmjölken och blanda väl. Gärna 5 min i en degblandare. Tillsätt ev Colorit.

6. Häll degen i brödformarna. (Degen är kladdig och rinnande.)

7. Grädda kavringarna på den näst nedersta falsen ca 60 minuter. Lägg gärna aluminiumfolie eller ett bakpapper över de sista 20 minuterna.

8. Stjälp upp kavringarna på ett galler och låt svalna utan bakduk.

 

Här kommer fler snabba brödrecept!

Snabbröd - klart för ugnen på 5 minuter!

Snabbröd - klart för ugnen på 5 minuter!

Annons

Klicka här för recept på snabbröd av dinkelmjöl — klart för ugnen på 5 minuter!

Dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

Dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

Klicka här för recept på dinkelfrallor som bara behöver jäsa 1 gång!

Lingongrova med kanel (recept)Klicka här för snabbt och gott lingongrova!

Dela på:

Kommentarer till “Snabb och god kavring (recept)”

  1. En hemmabagare av storformat fyller 90 | Gunillagunilla.hemmets.se skriver: 15 juni, 2015

    […] Kavringen är särskilt populär! I år tänker jag baka den till midsommarsillen och receptet finns här! […]


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar