Annons

Snabb dessertpaj full av sommarminnen (recept)

En jättegod dessertpaj som går snabbt att baka eftersom pajskalet inte ska förgräddas och bara fyllas med sylt av bär du plockade i somras.
Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen
Pajskalet är sprött och smakar som mandelmusslor.

Det enda som är lite pilligt är gallret, som du kan hoppa över om det kniper med tiden eller tålamodet. Baka gärna pajen dagen innan den ska ätas, så har du desserten avklarad i god tid och dessutom mår pajen bra av att få sätta sig. Pajerna på bilderna har jag gjort av hjortron som min sambo Gert och hans syster Maria plockat på myrarna i Norrland. Det blir minst lika gott med blåbärssylt eller hallonsylt. Färdigköpt sylt går också bra.

Annons

Det här behöver du:

Sylt, gärna hemkokt: ca 4 dl

Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)

Strösocker: 1 dl (90 gr)

Annons

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: ¾ tsk

Salt: 1½ krm

Smör, osaltat/normalsaltat, kallt: 200 gr

Äggvita: 1 st

♥♥♥

Annons

Servera till:

Vaniljglass och/eller vispgrädde, som vispats med 1 msk punsch/dl grädde. Det är jättegott med både glass och vispgrädde till den här pajen. Om du inte har någon punsch hemma kan du ta lite vaniljsocker istället. Tag 1 rågad tesked till 3 dl grädde eller smaka dig fram.

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen
Här hade jag bråttom och struntade i gallret. Då räckte det med 3 dl mjöl, 150 gr smör, 1 dl strösocker och 1/2 tsk bakpulver, i övrigt enligt receptet.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

2. Skär 200 gr smör kylskåpskallt smör i  små tärningar och lägg i en bunke.

Annons

3. Lägg 4½ dl/270 gr vetemjöl, ¾ tsk bakpulver, 1½  krm salt, 1 msk vaniljsocker, 1 dl strösocker i bunken och nyp samman till en degklump. (Det tar ca 5 minuter och du behöver INTE tillsätta ägg eller vatten. Det blir så småningom en fin degklump.)

4. Tag undan 140 gr av degen och lägg i kylen tills den ska användas till gallret och kanten.

5. Platta ut resten av degen i en rund form (ca 25 cm), gärna med lös botten. Du behöver varken smörja formen eller vara noga med att trycka ut degen längs kanten eftersom pajkanten kommer att snyggas till med degen som ligger i kylen.

6. Bred ut sylten i pajskalet. (Sila sylten först om den är rinnig.)

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen
Pajen är trevlig att servera i en snygg form men det går lättare att skära upp den om du bakar den i en pajform med lös botten.

Galler till paj

Annons

7. Tag ut degbiten ur kylen när du ska använda den till gallret (inte tidigare). Det är lite pilligt, så det går utan galler också, men det blir snyggast med ett galler.

Gör så här: Lägg den lilla kalla degbiten på ett bakpapper och kavla ut en tunn rektangeln som är ungefär lika lång som pajens omkrets. Lägg en bit plastfolie över degen så går det lättare att kavla den. Skär ut 8 smala remsor på halva rektangeln med en degskrapa och rulla dem så att de blir lätt rundade (de är lättare att lägga på pajen då). Lägg remsorna i  ett rutmönster över sylten och snygga till pajkanten med degen som blir över.

8. Pensla pajkant och galler med äggvita så blir den spröd och går inte sönder.

9. Grädda pajen 40-45 minuter på mittfalsen (175 grader). Lägg ugnsfolie över de sista 5-10 minuterna om du tycker att pajkanten och gallret fått tillräckligt med färg.

10. Låt pajen svalna på ett galler. Om du bakar den dagen före kan den stå framme med plast över tills det är dags att äta den. Skär upp den med en vass kniv.

 

Annons

Vill du ha recept på fler goda och lättgjorda pajer?

Hela redaktionen bakar: Christinas blåbärspaj

Klicka här för recept på Christinas läckra blåbärspaj!

Dessertpaj med röda vinbär

Klicka här för recept på syrlig rödavinbärspaj!

Glutenfri smulpaj

Klicka här för recept på smarrig Tag-vad-du-behöver-paj!

Dela på:

Annons

Laddar