Jag har bakat kakan med kanel, men du kan baka den med massor av olika smaker som jag tipsar om längst ner.
Det här behöver du:
Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)
Kanel, malen: 2½ msk
Ägg, normalstora, rumstempererade: 4 st
Strösocker: 2 dl
Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr
Mjölk (att värma): 1½ dl
Bakpulver: 1½ tsk
(OBS! Om du använder osaltat smör tillsätter du 1 krm salt.)
Till formen:
Smör, normalsaltat/osaltat: 15 gr
Potatismjöl: 1 tsk
Baka kakan så här:
1. Knäck ner 4 ägg i en större bunke och låta dem ligga där en stund så att de blir rumstempererade.
2. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Pensla en rund springform (23-26 cm) med detta smörjsmör (tips från Jan Hedh.)
3. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nederst falsen (fals 2).
4. Smält 100 gr normalsaltat smör i en liten kastrull på spisen.
5. Drag kastrullen med det smälta smöret från plattan och häll i 1½ dl mjölk.
6. Lägg 4½ dl (270 gr) vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1½ tsk bakpulver och 2½ msk kanel och blanda noga.
7. Vispa äggen och 2 dl socker med elvisp 4 minuter.
8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen i ett par omgångar och blanda försiktigt men väl.
9. Häll den ljumma smörblandningen i smeten och blanda försiktigt men väl, tills allt mjöl har blandats in i smeten.
10. Häll degen i formen.
11. Grädda kakan ca 35 minuter, tills den släpper formens kant och provstickan känns torr när du sticker ner den mitt i kakan. 12. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna där under en bakduk. När formen svalnat lossar du kanten.
Kakan kan varieras i det oändliga!
• Baka den med 4 msk mald kardemumma och rivet skal från 1 apelsin.
• Baka den med rivet skal från 2 citroner och 1 msk vaniljsocker.
• Baka den med 2 msk kakao och 1 msk rom, punsch eller konjak.
• Stick ner rabarberstavar i smeten (tag då ½ dl strösocker extra).
• Vänd äppelskivor i kanel och stick ner i smeten.
• Lägg bär (färska eller frysta) i smeten.
• Baka kakan som mjuk pepparkaka till jul. Klicka här för receptet!
• Till advent kan du tillsätta 1 kuvert saffran, som du blött upp i 1 msk konjak. Tryck ner ca 100 gr hackad vit choklad i smeten.
• Hacka ner lite nötter eller mandlar i smeten. Rosta dem gärna ca 12 min i 175 grader varm ugn.
• Byt ut ½ dl av mjölken mot någon smaksatt vätska, som juice eller likör/konjak/rom/punch.
♥ ♥ ♥
Här är ett annat bra recept! Klicka här så får du se hur kakorna på bilderna nedan bakas. Det är förmodligen världens smartaste recept!
2 kommentarer till “Sockerkakan som aldrig sjunker ihop (recept)”
Gjorde denna botten nu till svärmors 70 årsdag😍wow vilken botten🙏🏼Kanonbra👏🏼Gjort några innan, men blir långt ifrån så här bra👏🏼Tack för receptet🥰
Å, så roligt att höra, Lotta!!!