Annons

Sockerkakan som aldrig sjunker ihop (recept)

Följ det här receptet så behöver du aldrig mer riskera en hopsjunken sockerkaka. Du kan med fördel använda den som tårtbotten.
Sockerkakan som alltid blir lyckad
Sockerkakan går jättebra att använda som tårtbotten. Uteslut då kanelen i receptet nedan. Tag gärna 1 msk vaniljsocker istället.

Jag har bakat kakan med kanel, men du kan baka den med massor av olika smaker som jag tipsar om längst ner.

Det här behöver du:

Vetemjöl: 4½ dl (270 gr)

Kanel, malen: 2½ msk

Ägg, normalstora, rumstempererade: 4 st

Annons

Strösocker: 2 dl

Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr

Mjölk (att värma): 1½ dl

Annons

Bakpulver: 1½ tsk

(OBS! Om du använder osaltat smör tillsätter du 1 krm salt.)

 

Till formen:

Smör, normalsaltat/osaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Sockerkakan som alltid blir lyckad
En stor och rejäl sockerkaka som räcker till många!

Baka kakan så här:

1. Knäck ner 4 ägg i en större bunke och låta dem ligga där en stund så att de blir rumstempererade.

2. Kör 15 gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Pensla en rund springform (23-26 cm) med detta smörjsmör (tips från Jan Hedh.)

Annons

3. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nederst falsen (fals 2).

4. Smält 100 gr normalsaltat smör i en liten kastrull på spisen.

5. Drag kastrullen med det smälta smöret från plattan och häll i 1½ dl mjölk.

6. Lägg 4½ dl (270 gr) vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1½ tsk bakpulver och 2½ msk kanel och blanda noga.

7. Vispa äggen och 2 dl socker med elvisp 4 minuter.

8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen i ett par omgångar och blanda försiktigt men väl.

9. Häll den ljumma smörblandningen i smeten och blanda försiktigt men väl, tills allt mjöl har blandats in i smeten.

Sockerkakan som aldrig sjunker ihop 10. Häll degen i formen.

11. Grädda kakan ca 35 minuter, tills den släpper formens kant och provstickan känns torr när du sticker ner den mitt i kakan. Sockerkakan som aldrig sjunker ihop12. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna där under en bakduk. När formen svalnat lossar du kanten.

 

Annons

Kakan kan varieras i det oändliga!

• Baka den med 4 msk mald kardemumma och rivet skal från 1 apelsin.

• Baka den med rivet skal från 2 citroner och 1 msk vaniljsocker.

• Baka den med 2 msk kakao och 1 msk rom, punsch eller konjak.

• Stick ner rabarberstavar i smeten (tag då ½ dl strösocker extra).

• Vänd äppelskivor i kanel och stick ner i smeten.

• Lägg bär (färska eller frysta) i smeten.

• Baka kakan som mjuk pepparkaka till jul. Klicka här för receptet!

• Till advent kan du tillsätta 1 kuvert saffran, som du blött upp i 1 msk konjak. Tryck ner ca 100 gr hackad vit choklad i smeten.

• Hacka ner lite nötter eller mandlar i smeten. Rosta dem gärna ca 12 min i 175 grader varm ugn.

Annons

• Byt ut ½ dl av mjölken mot någon smaksatt vätska, som juice eller likör/konjak/rom/punch.

♥ ♥ ♥

Här är ett annat bra recept! Klicka här så får du se hur kakorna på bilderna nedan bakas. Det är förmodligen världens smartaste recept!

Världens bästa kakrecept

Dela på:

2 kommentarer till “Sockerkakan som aldrig sjunker ihop (recept)”

  1. Lotta skriver: 12 juni, 2020

    Gjorde denna botten nu till svärmors 70 årsdag😍wow vilken botten🙏🏼Kanonbra👏🏼Gjort några innan, men blir långt ifrån så här bra👏🏼Tack för receptet🥰


    1. Gunilla Wall skriver: 28 juli, 2020

      Å, så roligt att höra, Lotta!!!


Annons

Laddar