Fyllningen i de här lättbakade och supergoda knutarna innehåller brunt farinsocker och rejält med pepparkakskryddorna kanel och nejlikor. Rosta helst mandlarna och hacka dem grovt. Det blir mycket mer smak då. Strö lite ströbröd över fyllningen så rinner den inte ut lika mycket som den annars brukar göra.
Det här behöver du till 20 (40) pepparkaksknutar:
Degen:
Vetemjöl: 7 ½-8 dl/450-480 gr (15-16 dl/900-960 gr)
Jäst för söta degar: 25 (50) gr
Ägg, normalstort: 1 (2) st
Smör, normalsaltat (att smälta): 50 (100) gr
Mjölk (att värma): 2 ½ dl/250 gr (5 dl/500 gr)
Strösocker: ½ (1) dl
Kardemumma, malen: 1 (2) msk
Salt: 1 krm (½ tsk)
Fyllning:
Smör, normalsaltat, mjukt: 125 (250) gr
Brunt farinsocker: 100 gr/1 ¼ dl (200 gr/2 ½ dl)
Kanel: 2 (4) msk
Nejlikor, malda: 1 ½ (3) tsk
Skorpmjöl: 1 ½ (3) msk
Garnering:
Mandel: 40 (80) gr
Pärlsocker: (1) 2 msk
Pensling:
Ägg, normalstort: 1 (2) st
Salt: en nypa
Gör så här:
1. Tag fram 2 (4) ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.
2. Tärna 125 (250) gr smör och lägg i en skål så att det är riktigt mjukt när du ska blanda fyllningen. (Arlas smör mjuknar fortast.)
3. Smula ner 25 (50) gr jäst för söta degar i degblandarens bunke.
4. Smält 50 (100) gr smör i en kastrull på spisen på låg värme. När smöret smält häller du i 2 ½ (5) dl mjölk och låter blandningen bli 37 grader.
5. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Knäck ner 1 (2) ägg och rör om.
6. Lägg i 7 ½-8 dl/450-480 gr (15-16 dl/900-960 gr) vetemjöl, ½ (1) dl strösocker, 1 (2) msk kardemumma, 1 krm (1 tsk) salt i degbunken och kör degblandaren på låg hastighet 15 minuter till en smidig deg.
7. Lägg plast över bunken och låt degen vila 30 min på dragfri plats, gärna i mikron.
8. Rosta gärna mandlarna för högre smak: Lägg 40 (80) gr mandel i en ugnsform, kör in den mitt i ugnen, sätt värmen på 200 grader och rosta mandlarna ca 12 minuter, tills de får fin färg. Du behöver inte röra om under tiden de rostas. Låt mandlarna svalna.
9. Gör fyllningen: Lägg 100 gr/1 ¼ dl (200 gr/2 ½ dl) brunt farinsocker, 2 (4) msk kanel, 1 ½ (3) tsk malda nejlikor i bunken med mjukt smör och blanda till en mjuk och bredbar fyllning.
10. Lägg bakplåtspapper på 2 (4) bakplåtar.
11. Vispa upp 1 (2) ägg med en gaffel i en liten skål, tillsätt en nypa salt och rör om, så blir ägget rinnigare och lättare att pensla.
12. Hacka mandlarna grovt.
13. När degen vilat 30 minuter: Mjöla bakbordet och häll ut degen på det. Om du bakar stor sats låter du halva degen ligga kvar i bunken medan du tar hand om den första halvan. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 50 cm x 30 cm. (Jag brukar använda ett måttband…)
14. Bred fyllningen över halva rektangeln med en slickepott. Strö över 1 ½ msk ströbröd så flyter den inte ut så mycket under gräddningen.
15. Vik över den andra deghalvan.
16. Skär 20 st remsor med en degskrapa eller en vass kniv.
17. Snurra remsorna och knyt ihop dem. Lägg knutarna på den bakpappersklädda plåten med skarvarna nedåt. Nyp gärna ihop degen där fyllningen tittar ut.
18. Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Pensla sedan garneringen med lite uppvispat ägg, så stannar den kvar. Lägg en bakduk över och låt knutarna jäsa 30 minuter på en plats som är så dragfri och varm som möjligt.
19. Sätt ugnen på 225 grader.
20. Grädda de jästa knutarna 8-10 minuter strax under mittfalsen, tills de blir vackert gyllenbruna.
21. Drag bakpapperet med knutarna av plåten i samma ögonblick som de kommer ut ur ugnen och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Tips!
Nästa dag brukar jag värma knutarna, så blir de som nygräddade. Jag värmer ugnen (175 grader), stänger av den och lägger sedan in knutarna några minuter. Då blir de perfekta.
Om du fryser in knutarna: Låt dem tina i rumstemperatur och värm dem sedan 10 sekunder/knut i mikron eller värm dem som ovan (lägg in dem i uppvärmd, avstängd ugn några minuter).
Här kommer fler recept på godsaker till adventsfikat! Det är snart dags…
Mjukt pepparkakshjärta
(Klicka här för recept!)
Adventskaka med dadlar,
valnötter, konjak,
choklad, apelsin
(Klicka här för recept!)
Pepparkaksbudapestrulle
med hjortron
(Klicka här för recept!)