Annons

Fläskfilé med gräddig grönpepparsås (recept)

Det här är världens bästa recept på en härlig festmiddag som kräver max en halvtimmes köksjobb och du slipper både matos och diska stekpannan. Kycklingfilé går lika bra.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

Skiva upp fläskfilén, lägg bitarna i en ugnsform, rör ihop den goda såsen, häll den över köttet och sedan in med formen i ugnen en dryg timme. Under tiden lägger du pressgurka och efter halva stektiden kör du in klyftpotatis i ugnen och kokar grön sparris eller haricots verts. Enklare än så här kan det inte bli och inte godare heller. Kycklingfilé (både bröst- och lårfilé) funkar lika bra och blir underbart god till den krämiga såsen.

Annons

 

Det här behöver du till 6 portioner:

Fäskfilé: 2 st (eller 6 kycklingfiléer – kycklinglårfiléer går också bra, räkna ca 3 st/person)

Grönpepparkorn: 2-2½ msk

Dijonsenap: ½ dl

Annons

Svartvinbärsgelé: ½ dl

Vispgrädde: 4 dl

Creme frâiche (34%, kokbar): 4 dl

Kinesisk soja: ¾ dl

Sherry/marsalavin/portvin: ¾ dl

Vetemjöl: 2-3 msk (3 msk för krämigare sås)

Colorit för mörkare sås: några droppar efter smak

 

Annons

Potatisklyftor:

Potatis: ca 3 st/person

Olivolja: ½ dl

Rosmarin, torkad

Salt och peppar

 

Serveras till:

Grön sparris eller haricots verts

Annons

Pressgurka (klicka här för att komma till receptet)

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

Gör så här:

1. Tag ut fläskfiléerna ur kylen 1 timme innan de ska tillagas. (Om du köpt kycklingfiléer tar du dem direkt ur kylen.)

2. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

3. Smörj en ugnsform.

4. Putsa fläskfiléerna, skär dem i ca 3 cm tjocka skivor, lägg dem i formen och platta till dem lite. (Kycklingfiléer lägger du direkt i formen.)

Annons

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

5. Krossa 2-2½ msk grönpepparkorn i en mortel. (2 msk kan räcka om du inte gillar alltför het mat eller ska servera rätten till barn.)

Fläskfilé i krämig grönpepparsås

6. Rör ihop ½ dl svartvinbärsgelé och ½ dl dijonsenap. Tillsätt 4 dl vispgrädde, 4 dl creme frâiche, ¾ dl kinesisk soja, ¾ dl sherry/portvin/marsalavin/, grönpepparkrosset och blanda samman. Rör tills alla klumpar från gelé och creme frâiche försvunnit. Sikta ner 2-3 msk vetemjöl, ½ msk i taget, med en tesil och vispa hela tiden med en handvisp så att inte vetemjölet klumpar sig. Rör ner några droppar Colorit för mörkare sås. Häll blandningen över köttet.

7. Kör in formen mitt i ugnen i 70 minuter (60 minuter räcker för kycklinglårfilé).

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

8. Klyftpotatis: När köttet körts in i ugnen tvättar du potatisarna, skär dem i klyftor (eller halverar dem) och lägger i en stor plastpåse. Häll ½ dl olivolja i påsen, skaka om och se till att alla klyftor/halvor blir väl smorda. Slå ut dem i en smord ugnsform, strö salt, peppar och rosmarin över. Kör in formen bredvid köttet när det är 35 minuter kvar av köttets stektid så blir allt klart samtidigt.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

Annons

9. Grön sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och lite salt i en rymlig kastrull på spisen, sköljer sparrisen och bryter av ett par cm längst ner på stjälkarna samt binder om ett hushållssnöre (så att sparrisen går lätt att fiska upp ur det heta vattnet när den är färdigkokt). Lägg sparrisen i det kokande vattnet och låt koka ca 5 min. Stick en provsticka i stjälken och känn efter när den är klar. Det ska vara lite tuggmotstånd. Tag upp sparrisen och svep in den i en ren kökshandduk tills den ska serveras.

På vintern kokar jag haricots verts istället för sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och lite salt i en kastrull på spisen, sköljer och ansar haricots vertsen. Lägg dem i det kokande vattnet 5 minuter. Tag upp dem med en hålslev och lägg dem i ett durkslag, kyl dem snabbt under rinnande kallt vatten för att behålla den gröna färgen.

Smaklig spis!

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med gräddig grönpepparsås och grön sparris

Vill du ha fler recept på läckra lättlagade rätter med fläskfilé?

Fläskfilé med himmelsk sås (recept)

Klicka här för recept på fläskfilé med himmelsk sås, klyftpotatis och pressgurka!

Kycklingfilé med krämig konjakssås

Annons

Klicka här för recept på fläskfilé/kycklingfilé i gräddig konjaks- eller whiskysås!

Vitlöksfylld fläskfilé med curr

Klicka här för vitlöksfylld fläskfilé med currysås!

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Klicka här för recept på lättlagad fläskfilé med 2 olika sorters glaze och gräddig sås! 

Dela på:

Annons

Laddar