Annons

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv (recept)

Stek hel fryst gås eller frysta gåsbröst i stekpåse i 75 grader. Gåsen sköter sig själv, ugnen blir inte smutsig och du kommer undan med en timmes köksjobb. Kan det bli bättre?
Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv
Jag kan rekommendera gåsbröst från Åke P.  Mejla till Åke P. och fråga var på din ort du kan få tag på deras gåsbröst. Eller fråga i din butik om de kan beställa hem till dig.

När jag var liten turades mamma och tant Maj om att bjuda på gås på Mårtensafton och de pratade alltid om hur jobbigt det var. Gåsen skulle ösas en gång i kvarten och sedan var det en mardröm att få ugnen ren. Så där gör inte jag. Jag steker istället en djupfryst gås i en stekpåse i 75 graders ugnsvärme. Men oftast väljer jag gåsbröst istället för hel gås. Förberedelserna tar bara en kvart, sedan sköter gåsen eller gåsbrösten sig själva i ugnen hela dagen och det återstår bara att få skinnet gyllenbrunt och att göra en god sås av gojset i stekpåsen innan det är dags att sätta sig till bords och njuta av festmåltiden. Det blir sammanlagt inte mer än en timmes köksjobb. Det kan det väl vara värt?

Annons

Numera är det nog inte många som har lust att steka gås på det gamla vanliga sättet och det kostar en förmögenhet om man ska äta gåsmiddag på restaurang, där man oftast inte får mer än ett par små bitar. Följ min tidsplan och recept nedan så kan du utan att anstränga dig bjuda på en härlig gåsmiddag där alla får smörja kråset och äta sig riktigt mätta. Gåsköttet blir dessutom saftigare när det tillagas på mitt sätt.

Dagen före gåsmiddagen ser jag till att ha allt hemma och då brukar jag dessutom göra äppelkakan till desserten eftersom ugnen är upptagen hela nästa dag. (Recept på en jättegod skånsk äppelkaka med pekannötstäcke á la Leif Mannerström och Per Morberg hittar du här.)

Innan jag lägger mig kvällen före gåsmiddagen förbereder jag så mycket jag kan. Jag ställer ugnsvärmen på 75 grader men sätter inte på ugnen, tar fram den stora långpannan som hör till ugnen, stekpåsar, äpplen och apelsiner, katrinplommon (utan kärnor), potatisskalaren, en kniv och en skärbräda för på morgonen blir det bråttom. Sedan sätter jag väckarklockan på ringning 13 timmar innan gåsen ska ätas. Men om du har köpt gåsbröst kan du sova ett par timmar till. Om du har köpt gåsbröst behöver du inte stiga upp förrän 8-10 timmar innan de ska ätas, beroende på hur mycket gåsbrösten väger. (Ett gåsbröst på ca 350-450 gr behöver 7 timmar i ugnen och ett gåsbröst på ca 850-950 gr behöver 9 timmar i ugnen. Ett gåsbröst på en vikt däremellan nöjer sig med 8 timmar.)

013
I novembermörkret behöver vi smörja kråset. Gurkan lägger du själv 1 dygn innan den ska serveras (klicka här för recept).

13 timmar innan gåsen ska ätas är det dags att börja tillaga den. Vi brukar äta kl 18, så jag stiger upp kl 5 och sätter på ugnen, skalar äpplena och apelsinen, tar ut gåsen ur frysen och fyller den med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Sedan körs den in i den 75 grader varma ugnen. Därefter går jag och lägger mig igen och är ledig hela dagen fram till kl 17. Det är bara bordet som ska dukas och vaniljsåsen till äppelkakan som ska fixas under dagen.

Om jag köpt mindre gåsbröst, som inte behöver mer än 7 timmar i ugnen, hinner jag till och med göra äppelkakan innan jag kör in dem i ugnen kl 10. (Beräkna 1 ½ timme till äppelkakan.) Lägg gåsbrösten i stekpåsar och fyll påsarna med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin innan du kör in dem i ugnens långpanna i den 75 grader varma ugnen.

Annons

Klockan 17 är det dags att ta ut gåsen/gåsbrösten ur ugnen för att bryna skinnet och göra såsen. När skinnet är gyllenbrunt och knaprigt packar du in gåsen/gåsbrösten i aluminiumfolie och låter dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär gåsbrösten i skivor.

Sedan är det hög tid att koka potatis, brysselkål och värma rödkål.

När du har styckat gåsen/skurit gåsbrösten i skivor och lagt dem på ett uppvärmt uppläggningsfat lägger du aluminiumfolie över och packar in fatet i flera lager rena kökshanddukar så att gåsköttet håller sig varmt tills gästerna kommer. Ställ det nära ugnen och spisen, där det är varmt. Jag har fått en elektrisk värmeplatta som jag ställer uppläggningfatet på – bästa hjälpredan i köket när man ska ha middagsbjudning! Eller lägg in det varma gåsköttet i mikron, som nästan fungerar som en termos.

Kl 18 kommer gästerna. När vi har satt oss till bords kör jag in äppelkakan i ugnen för uppvärmning, om jag har gjort den dagen före. Lägg ugnsfolie över äppelkakan, kör in den mitt i ugnen och sätt värmen på 175 grader. I min robusta keramikform behöver äppelkakan 30 minuter på sig för att bli lagom varm, men i en pyrexform går det fortare. (Om jag har gjort äppelkakan samma dag som gåsmiddagen packar jag in den i aluminiumfolie och rena kökshanddukar när den kommit ut ur ugnen nygräddad. Då är den fortfarande ljummen när den ska ätas och behöver inte värmas. Låt den gärna stå på spisen där det är varmt från ugnen hela dagen.)

011
Äntligen Mårtensafton!

Det här behöver du:

Hel gås eller gåsbröst, djupfryst: mängd efter antal gäster

Äpple: 2 st till en hel gås (ca 1 äpple/gåsbröst)

Annons

Apelsin: 1 st till en hel gås (ca ½ apelsin/gåsbröst)

Katrinplommon (utan kärnor): 1 påse till en hel gås (2 påsar om du ska steka flera gåsbröst)

Stekpåse: storlek L till en hel gås, storlek M till 2 mindre gåsbröst/1 större gåsbröst

Bakplåtspapper att lägga i långpannan när skinnet ska brynas: 2 st

♥♥♥

Till pensling av skinnet:

Flytande honung

♥♥♥

Annons

Till såsen:

Vispgrädde eller mjölk

Sherry eller marsalavin

Kalvfond

Svartvinbärsgelé

Salt och peppar

♥♥♥

Tillbehör:

Kokt potatis

Annons

Brysselkål

Rödkål

Inlagd gurka (klicka här för recept)

Vinbärsgelé

Gåsmiddag
Åke P:s gåsbröst brukar väga mellan ca 350-450 gram och nöja sig med 7 timmar i ugnen. Nu har jag precis hämtat årets gåsbröst från min Ica-butik och de väger mellan 850 och 950 gram. Jag tänker låta dem ligga i ugnen 9 timmar. Se till att du inte får tag på gåsbröst med skrov, för då får du besvär med att stycka dem, och se till att de har skinn. Gåsbröst från Åke P., som inte har några ben, tar bara en minut att skära upp i skivor.

Gör så här 13 timmar innan gåsen ska ätas (8-10 timmar om du köpt gåsbröst, beroende på vikt):

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Skala äpplena, tag bort kärnhusen och skär fruktköttet i bitar. (De ska så småningom mixas till såsen.)

Annons

3. Skala apelsinen/apelsinerna, tag bort så mycket du kan av det vita innerskalet och skär fruktköttet i bitar. (Ska så småningom också mixas till såsen.)

4. Tag ut gåsen/gåsbrösten ur frysen, krana lite hett vatten på förpackningen så att plasten lossnar, om det behövs.

Gåsmiddag

5. Fyll gåsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Lägg gåsen på rygg i stekpåsen (du behöver inte binda upp den). Om det ligger en påse med innankråm i gåsen lägger du fruktbitarna i stekpåsen istället för inuti gåsen. Några timmar senare, när gåsen har börjat tina, tar du ut påsen med innankråm och fyller gåsen med fruktbitarna. De kan såklart ligga kvar i stekpåsen, men du bör ta ut plastpåsen med innankråm ur gåsen.

Om du har köpt gåsbröst lägger du 2 mindre gåsbröst med skinnsidan upp i varje stekpåse och fyller påsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Om gåsbrösten är större kan det vara lagom att lägga gåsbrösten i varsin stekpåse.

6. Förslut stekpåsarna, klipp av ändarna för säkerhets skull och lägg stekpåsarna i den stora långpannan som hör till ugnen.

Gåsmiddag
Jag brukar var noga med att påsarna inte ska nudda vid elementen i ugnen och klipper därför av så mycket jag kan av påsarna som inte behöver vara med.

7. Kör in långpannan strax under mitten i ugnen och se till att stekpåsarna inte nuddar ugnens element.

Annons
VÄRLDENS ENKLASTE: Laga gåsamiddag på ett litet kick
När gåsen/gåsbrösten är klara är det bara att bryna skinnet och göra en god sås av gojset i stekpåsarna.

8. Efter 12 resp 7-9 timmar tar du ut långpannan med gåsen/gåsbrösten ur ugnen och drar upp ugnsvärmen till 225 grader. För att vara på den säkra sidan kan du sticka in en köttermometer vid låret i gåsen/sticka termometern i ett gåsbröst och kolla att temperaturen är 70 grader.

9. Tag upp stekpåsen/stekpåsarna ur långpannan och täck bottnen i långpannan med två bakplåtspapper. Tag upp gåsen/gåsbrösten ur stekpåsen/stekpåsarna och lägg i långpannan.

Gåsen lägger du på magen och penslar ryggen med rikligt med flytande honung och kör in långpannan lite längre ner i ugnen 10-15 minuter så att gåsens rygg hamnar mitt i ugnen – men inte högre upp! Sedan vänder du på gåsen och penslar bröstet med rikligt med flytande honung och kör in långpannan i ugnen igen 10-15 minuter, så att skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt på båda sidor. Håll koll så att skinnet inte bränns vid!

OBS! Gåsbrösten på ca 900 gr som jag köpte i år visade sig vara 2 normalstora gåsbröst som lagts i en förpackning, men det märkte jag inte förrän de var färdigstekta eftersom de var hopfrysta när jag la dem i ugnspåsen. Men ingen fara! Det är bara att sära dem när du tar upp dem ur ugnspåsen efter 9 timmar och pensla båda gåsbröstens skinnsida med honung.

10. När skinnet är gyllenbrunt packar du in gåsen/gåsbrösten i aluminiumfolie och låter den/dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär gåsbrösten i skivor.

11. Nu är det hög tid att koka potatis (20 minuter) och brysselkål (5-7 minuter i lättsaltat kokande vatten) och att värma rödkålen i en kastrull på spisen eller i mikron!

12. Häll gojset i stekpåsarna i en stor bunke. Kör med mixerstav tills allt är mosat och slätt och fint. Låt det stå en liten stund i bunken och tag bort fettet som lägger sig ovanpå. Häll därefter gojset i en kastrull.

Annons
Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv
Underbart god sås som den här gången fått en rejäl skvätt marsalavin istället för sherry. Gojset späddes ut med mellanmjölk istället för vispgrädde, annars hade såsen blivit för tjock. Tjockleken på ditt mixade gojs avgör om du ska koka upp det med mjölk eller grädde. Ibland har jag haft mycket vispgrädde i, andra år har det blivit så tjockt att jag varit tvungen att spä ut det med mjölk. Det blir gott vilket som.

13. Koka upp gojset med mjölk eller vispgrädde, marsalavin eller sherry, kalvfond, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Mängden ingredienser beror på hur mycket gojs det har blivit i stekpåsen/stekpåsarna, vilket i sin tur beror på hur stor gås/hur många gåsbröst du har stekt. Jag häller i rejält av alla ingredienserna och rör om och smakar av tills jag tycker att det är gott. Det kan inte misslyckas. Gelén och sherryn sätter pricken över i. Får du inte till smaken riktigt är det oftast lite mer svartvinbärsgelé som behövs.

14. När du har skurit upp gåsen/skivat gåsbrösten och lagt bitarna på ett uppläggningsfat lägger du aluminiumfolie över och packar in fatet i flera lager rena kökshanddukar så att köttet håller sig varmt tills det ska ätas.

Serveras med kokt potatis och brysselkål, rödkål, ättiksgurka och gelé!

Gåsmiddag i allhelgonatid
Oftast slår jag två flugor i en smäll och bjuder på gåsmiddag till Allahelgon.

Tips!

Du kan minska stektiden för en hel gås till 6-7 timmar om du gör så här:

Stek gåsen i 75 grader i 3 timmar. Höj sedan temperaturen till 100 grader och stek den i 1 ½ timme. Därefter höjer du temperaturen till 125 grader och steker gåsen ytterligare 1 ½ timme om den väger 4 kg, men lite längre om den väger mer. Stick in en köttermometer vid låret – när termometern visar 70 grader är gåsen klar. Eller stick en knivspets i låret – om köttsaften är klar är gåsen färdigstekt, men om den är rosa får gåsen köras in i ugnen igen tills köttsaften är klar.

Annons

♥♥♥

Godaste desserten att servera efter gåsen!

Leif Mannerströms och Per Morbergs äppelkaka med pekannötstäcke serverad med vaniljsabayonne med apelsinsmak blir en perfekt avslutning på gåsmiddagen! Klicka här för receptet!

leif-mannerstroms-appelkaka-med-pekannotstacke-recept10
Världens godaste äppelkaka!

Eller vill du hellre laga helstekt kalkon med konjakssås?

helstekt-kalkon-med-konjakssas-recept20
Helstekt kalkon med konjakssås

Klicka här för lättlagat steg-för-steg-recept!

Dela på:

2 kommentarer till “Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv (recept)”

 1. Anna skriver: 15 oktober, 2018

  Tack för jättefint körschema! Mycket inspirerande! Jag vill gärna steka en hel gås, men den kommer vara färsk. Vet du hur lång tid det då tar?


  1. Gunilla Wall skriver: 31 oktober, 2018

   Hej Anna,

   Jag skulle tippa att det är ungefär som att steka kalkon.

   https://gunilla.hemmets.se/helstekt-kalkon-med-konjakssas-till-trettonhelgen/

   Lycka till!
   Gunilla


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar