Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Gun-Helens älggryta (recept)

En lättlagad och jättegod älggryta där du stoppar ner allt i grytan och låter det småputtra 2 timmar. Du kommer inte att bli besviken! Jag lovar!

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

“Det godaste jag någonsin ätit!” tyckte min norrländske sambo och var lycklig över att bli serverad vilt. Lilla Minni ville knappt äta sin egen mat när hon kände dofterna. Eftersom jag lagade en rejäl sats räckte det till nästa dag. Det var nästan ännu godare då.

Annons

Receptet är taget ur en kokbok där 200 svenska skolkockar bidragit med sina favoritrecept och som fått pris av Carl-Jan Granqvist. Wow, tänk om man hade fått sådan mat på 60-talet och med vin i dessutom! När jag gick i grundskolan var det skolgång på lördagar och då avslutades skoldagen ofta med chokladsoppa till lunch. Jätteäckligt och inte var det särskilt nyttigt heller!

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Rostade rotrukter passar perfekt till.

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Det här behöver du till 6 portioner:

Grytbitar av älgkött: 1 kg

Annons

Champinjoner, färska (gärna bruna skogs-/kastanjechampinjoner): ca 400 gr

Köttbuljongtärning: 1 ½ st

Rödvin: 2 dl

Kinesisk soja: 4 msk

Enbär: 20 st

Kryddpepparkorn: 24 st

Lagerblad: 2 st

Annons

Kryddnejlika, hel: 8 st

Creme frâiche, kokbar: 2 dl

Vispgrädde: 2 dl

Vatten: 6 dl

Svartpeppar

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Gör så här: 

1. Koka upp 6 dl vatten, 1 ½ köttbuljongtärning, 2 dl rödvin och 4 msk kinesisk soja i en stor gryta. (4 msk = ½ dl + 1 msk)

Annons

2. Lägg i grytbitarna och kryddorna (20 enbär, 8 hela nejlikor, 2 lagerblad, 24 kryddpepparkorn). Låt småkoka under lock 1-1 ½ timme, beroende på köttets kvalitet (testa efter 1 timme om det räcker).

3. Ansa champinjonerna och skär dem i kvarter.

4. Lägg champinjoner, 2 dl creme frâiche och 2 dl vispgrädde i grytan och låt småkoka ytterligare 20 min under lock.

♥♥♥

Det är gott med rostade rotfrukter eller bara kokt potatis till. Och så syltlök. Rotfrukterna rostade jag i 225 grader varm ugn ca 25 minuter med lite olivolja ringlad över och ett par kvistar rosmarin, som jag har i en kruka i köksfönstret (torkad rosmarin eller timjan går också bra att strö över).

Gun-Helens älggryta

Receptmakare är skolkocken Gun-Helen Hult från Sätoftaskolan och receptet är taget ur Kokbok för världens viktigaste matgäster, som belönades med förstapriset när Årets Svenska Måltidslitteratur utsågs på Kungliga biblioteket i Stockholm den 20 oktober 2015. Prisutdelare var Carl Jan Granqvist. Bakom kokboken med 200 läckra recept framtagna av skolkockar i 40 svenska kommuner står Magasin Måltid. Recepten är anpassade för 4 eller 100 gäster. Om du vill köpa kokboken mejlar du till [email protected]  Priset är 400:- exkl moms och frakt.

Annons

♥♥♥

Vill du ha fler recept på goda vilträtter?

Timjansdoftande älgfärsbiffar

Klicka här för recept på timjansdoftande älgfärsbiffar.Per Morbergs vildsvinsgryta

Klicka här för recept på Per Morbergs vildsvinsgryta!

Dela på:

Annons

Laddar