Annons

Fläskfilé/kycklingfilé med whisky-/konjakssås (recept)

Festlig kyckling- eller fläskfilérätt med gräddig sås med whisky eller konjak! 5 minuters förberedelse, sedan sköter ugnen resten!
Kycklingfilé med krämig konjakssås
Tips! Laga gärna rätten till många även om ni bara är ett par stycken, för den blir godare för varje dag som går. Jag lagade den på lördagen och de sista kycklingfiléerna åt vi på onsdagen. Ojojoj, vad de hade sugit åt sig av konjaken!

Det här är en jättegod och festlig kyckling- eller fläskfilérätt med gräddig sås med whisky eller konjak som du kan bjuda på en lördagskväll utan att behöva anstränga dig det minsta. Under tiden som kycklingen står i ugnen förbereder du klyftpotatis och lägger pressgurka eller gör en sallad. En dryg timme senare ställer du allt på bordet och gästerna kan hugga in.

Annons

Det här behöver du till 6-8 portioner:

Kycklingbröstfilé, hel: 6-8 st eller dubbelt så många tvådelade (kycklinglårfilé: 3-4 st/port, fläskfilé: 2 st)

Konjak eller whisky: 1 dl

Kinesisk soja: ½ dl

Annons

Kalvfond: 2 msk

Honung: 2 msk

Rysk yoghurt: 5 dl (en hink)

Vispgrädde: 2 ½ dl

Vetemjöl: 3 msk

Salt: 1 tsk

Colorit: ett par droppar efter smak för mörkare färg på såsen

Annons

 

Servera till:

Klyftpotatis (beräkna 2-3 potatisar/person)

Sallad

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

Annons
Kycklingfilé med krämig whiskysås
Skölj gärna kycklingfiléerna och låt dem torka mellan hushållspapper innan du lägger dem i formen.

2. Smörj en ugnsform med lite olja och lägg kycklingfiléerna i den.

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med krämig grönpepparsås
Fläskfilé av rapsgris kan jag varmt rekommendera om du väljer fläskfilé istället för kycklingfilé.

Om du istället väljer fläskfiléer: Tag fram fläskfiléerna ur kylen 1 timme innan de ska tillagas. Smörj en ugnsform. Putsa filéerna, skär dem i ca 3 cm tjocka skivor, lägg dem i formen och platta till dem lite. Följ sedan receptet nedan och tillaga fläskfiléerna på samma sätt som kycklingfiléerna.

Kycklingfilé med krämig whiskysås
Den krämiga såsen blir mer flytande när den varit inne i ugnen och blivit uppblandad med köttsaft.

3. Rör ihop 1 hink rysk yoghurt (5 dl), 2 ½ dl vispgrädde, ½ dl kinesisk soja, 2 msk kalvfond, 2 msk honung, 1 dl konjak (eller whisky) och 1 tsk salt. Sikta ner 3 msk vetemjöl med en tesil, lite i taget, och vispa med en handvisp så att alla mjölklumpar försvinner. Vill du ha lite mörkare sås tar du i ett par droppar Colorit. Bred den krämiga blandningen över kycklingfiléerna.

4. Kör in formen mitt i ugnen (175 grader). Efter 70 minuter är rätten klar att ätas. (60 minuter räcker om du valt kycklinglårfiléer eller tvådelade kycklingbröstfiléer.)

Annons
VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås
Pressgurka tar 5 min att lägga. Ett par minuter extra om du tar 2 stycken. Beräkna 1 slanggurka/4 personer.

5. Dags att lägga pressgurka! Klicka här för receptet! Eller gör en sallad.

Kycklingfilé med krämig whiskysås och klyftpotatis
Tag inga andra kryddor än salt och peppar på klyftpotatisen för det förtar smaken på konjakssåsen.

6. Tvätta och torka potatisarna, skär dem i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsform som du penslat med lite olja och som får plats bredvid formen med kyckling i ugnen. Salta och peppra klyftorna. När det återstår 35 minuter av kycklingens stektid kör du in formen med klyftpotatis i ugnen så blir allt klart samtidigt.

 

Vill du ha fler recept på lättlagade kycklingrätter?

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

Annons

Klicka här för recept på kycklingfilé i form med himmelsk sås!

 

Kycklingfiléer med färska kantareller

Klicka här för recept på kycklingfilé i ugnsform med kantareller!

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

Klicka här för recept på Ernst Kirchsteigers dillkycklinggryta!

VÄRLDENS ENKLASTE: Het indisk kycklinggryta

Annons

Klicka här för recept på het indisk kycklinggryta!

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

Klicka här för recept på lättlagad kycklingrätt till fredagsmyset!

Dela på:

Annons

Laddar