Annons

Röding i ugn med citronsås (recept)

Det här är en läcker bjudrätt som du snabbt svänger ihop. Rödingen körs in i ugnen 15 minuter medan du kokar potatis och gör citronsåsen.

Röding i ugn

Babyplommontomater och färska sugarsnaps är det enda tillbehör som behövs till den här jättegoda fiskrätten. Ibland gör jag en sallad av färdigtvättad salladsmix och halverade babyplommontomater som jag ringlar lite olivolja med citronsmak och vit balsamvinäger över och till sist tar jag några drag med kryddblandningen Chili Explosion. På vintern gör jag alltid potatismos (recept nedan) till den här rätten, men på sommaren är det kokt färskpotatis som gäller. Det kan inte bli enklare och godare än så här.

Annons

 

Röding i ugn
Färdigtvättad sallad är det bästa som hänt mig.

Det här behöver du:

Röding: ½ röding/person

Olivolja, gärna med citronsmak: ett par msk

Salt, svartpeppar

♥♥♥

Annons

Det här behöver du till citronsåsen (4 portioner):

Citron: 1 st

Vitt vin: 2 dl

Grönsaksbuljong: 1 tärning (eller 1 msk grönsaksbuljongpulver)

Creme frâiche, 34 %: 1½ dl (eller 2 dl vispgrädde)

Vetemjöl: 1 msk (1½ msk om du använder vispgrädde)

Salt: 1 krm

♥♥♥

Servera till:

Babyplommontomater

Annons

Sugarsnaps

Röding i ugn
Röding från Fiskehoddorna i Malmö där de filéar fisken medan man väntar.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

2. Lägg ett bakpapper i en långpanna och pensla det med lite olja.

3. Lägg rödingfiléerna på bakpapperet med skinnsidan ner och pensla fiskens ovansida med lite olivolja med citronsmak, salta och peppra. Ställ åt sidan.

(Om du tänker göra potatismos skalar du potatisen och sätter på den här. Se receptet nedan. När potatisen kokat 10 minuter är det dags att köra in rödingen i ugnen.)

4. Riv skalet från 1 citron och pressa saften ur den ena halvan. Lägg saft och skal i en kastrull tillsammans med 1½ dl crème fraîche, 2 dl vitt vin och 1 krm salt. Smula ner 1 grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ kastrullen med såsingredienser åt sidan.

5. Skrapa färskpotatis och koka den med ett par kvistar dill och salt i 15-20 minuter.

6. Kör in rödingfiléerna mitt i ugnen och låt dem steka där 15 minuter.

Annons

7. Låt citronsåsen koka upp och sjuda 3 minuter. Pudra över 1 msk vetemjöl med en tesil, lite i taget, och vispa med en handvisp tills alla mjölklumpar försvunnit. Drag ner värmen och låt kastrullen stå på ettan tills rödingen och potatisen är klara. (Om det blir sås över går den utmärkt att frysa.)

(Om du tänker servera potatismos gör du moset här enligt receptet nedan.)

8. Lägg upp röding, potatis och sås på tallrikar och dekorera med babyplommontomater och sugarsnaps eller gör en liten sallad.

Röding i ugn
På vintern blir det alltid potatismos som jag är barnsligt förtjust i.

Det här behöver du till potatismos 2 (4 port):

Potatis, mjölig sort: 500 gr (1 kg)

Mjölk: ½ (1) dl

Smör, normalsaltat: 1 (2) msk

Äggula: 1 st

Salt: 2 (4) krm

Annons

Svartpeppar: några drag med kvarnen

♥♥♥

Så här gör du potatismos till 2 (4) portioner:

1. Skala 500 gr (1 kg) mjölig potatis och dela den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 minuter, tills bitarna blir riktigt mjuka.

2. Häll ut potatisvattnet och mosa potatisbitarna i kastrullen. Värm ½ (1 dl) mjölk i mikron 30 sekunder och rör ut i moset tillsammans med 1 (2) msk smör. Smaka av med 2 (4) krm salt och några drag med svartpepparkvarnen. Rör till sist ner 1 äggula och rör om tills moset blir smidigt och fritt från klumpar.

♥♥♥

Vill du ha fler recept på lättlagade fiskrätter i ugn?

Torskfilé i foliepaket

Klicka här för recept på torskfilé i foliepaket!

Torskrygg med hummersås på 5 minuter

Annons

Klicka här för recept på torskrygg med hummersås på 5 minuter!

VÄRLDENS ENKLASTE: Mannerströms torsk i ugn

Klicka här för recept på torskfilé på Leif Mannerströms sätt!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar